Wandelen door historisch Warmond Wandelen 8,5 km

Foto: Ad Snelderwaard

Het is heerlijk wandelen in Warmond. Dwaal mee door het dromerige landgoedpark rond Huys te Warmont. Voel de historie bij een romantische kerkruïne. En ontdek het huis(houden) van Jan Steen. Oudhollands zijn de uitzichten over de polder en molens vanaf het eiland Koudenhoorn. Trek gekregen onderweg? Terrasjes genoeg, zowel op het eiland als in het oude dorpshart.

Routekaart

Start bij de parkeerplaats aan de rand van het parkbos. Wandel de laan in, neem het eerste zijpad rechts en volg de rode palen over het landgoed.

Enkele hoogtepunten

1. Huys te Warmont
2. Sprookjesbos
3. Ruïnekerk
4. Seminarie
5. Jan Steen
6. Koudenhoorn
7. Dorpsplein
8. Park Groot Leerust

In de route zelf vind je meer informatie over deze punten. Met mooie natuurfoto's, vogelgeluiden en leuke weetjes hebben onze boswachters de route echt wat extra's gegeven. Niet voor niets staat deze rondwandeling tussen de mooiste herfstwandelingen van het Zuid-Hollands Landschap. Een pareltje om trots op te zijn!

Meer weten over deze route?

Download de volledige beschrijving via de download-knop. We wensen je alvast veel plezier!

Praktische info

Parkeren

Auto: neem op de A44 de afslag Warmond. Ga in Warmond ter hoogte van Herenweg 139 links het bos in. De parkeerplaats is direct na de toegang.

Honden welkom

Op het landgoedpark moeten honden aan de lijn. In het stiltegebied van Koudenhoorn zijn honden verboden (alternatief: ga voor het hek linksaf en pak bij het volgende hek de route weer op).

Ook voor minder validen

De paden in het park rond Huys te Warmont zijn halfverhard en geschikt voor rolstoelen. Het natuurpad op Koudenhoorn is ongeschikt voor rolstoelen. De rest van de route is verhard.

Horeca in de buurt

Op het eiland Koudenhoorn kun je bij Brasserie Coazy terecht op het terras met uitzicht op ’t Joppe. Verder is er volop horeca in het centrum van Warmond. Bij mooi weer is bovendien bij de theekoepel in Park Groot Leerust een (klein) terras geopend.

Openbaar vervoer

OV: Buslijn 50 rijdt van Leiden Centraal naar Warmond. Uitstappen bij halte Overbos. Zie 9292.nl.

De route is ook geschikt voor op je mobiel!
Klik hier voor meer uitleg

Locatie

Herenweg 139, 2361 EV, Warmond

29 beoordelingen

Ellen

Dit was tot voor kort een prachtig bos! De bomen en struiken worden echter op dit moment volledig gekapt en vervangen voor gras. Wat een gemis voor de biodiversiteit! En dat in deze tijd! Zuid-Hollands Landschap onwaardig!

Ward

Echt een hele suffe route. Het landgoed was wel leuk, al loop je vooral rondjes door het park. Daarna volgt een heel stuk door het dorp, waar echt niks aan was; zeker niet het eerste stuk langs de weg en daarna het seminarie, dat er nogal dicht en levenloos uitzag. Toen dat doorgecultiveerde recreatie-eiland. Als je van natuur houdt is deze route echt niet voor jou, en qua mooie gebouwen is er ook niet veel te zien. Tot slot is er nog het “huis van Jan Steen”, waar hij niet eens gewoond heeft; wel twee jaar in een niet meer bestaand gebouw aan de overkant van de straat, maar dat is dus weg. Dit is het niet, mensen.

Christina

Route was niet goed aangegeven, en het waren eigenlijk twee kleine natuurwandelingen met daartussen een veel minder leuk stuk door het dorp waar ook op veel plekken geen goede stoep was. Stuk op het eiland Koudenhoorn was naar mijn mening ook niets bijzonders.

Ineke van Twillert

Prachtige herfstwandeling gemaakt gemaakt hier. Zeer afwisselend met enkele highlights, zoals ruïnekerk en begraafplaats, het seminarie, eiland Koudenhoorn en als afsluiting de historische Dorpsstraat. Heerlijke lunch genoten bij Cuazy. Niet goedkoop maar van hoge kwaliteit! Al met al heerlijke middag gehad!!

Steijlen

We hebben de route niet kunnen printen. Pdf? Heb de route niet kunnen printen,pdf.?

Reina van den Eijnden

Leuke wandeling en goed te combineren met geocachen.

Anneke

Mooie afwisselende route met een stukje historie en een heus kabouterdorpje midden in het bos. Prachtige vergezichten op 't Joppe

Pia Rommers

We werden verrast door de afwisselende natuur, culturele aspecten op deze route. Heel sfeervol en leuke plek om te lunchen bij Coazy. We hadden mooi Hollands weer en het was vrij rustig op deze maandag in september,

F

Mooie afwisselende wandeling, groot en mooi contrast tussen tuin bij kasteel Warmond en eiland Koudenhoorn. Mooi dat de punt van Koudenhoorn, het stiltegebied, verboden voor honden fietsen etc. is. Andere delen juist weer goed toegankelijk is voor minder validen.

Elke

Mooie route. Goede combinatie van natuur en historie. De route is goed te volgen

Meer beoordelingen

Els

Het is een mooie afwisselende route deels door het dorp met leuke historische gebouwen en ook door natuur en in langs water. Mooie plekjes en uitkijkpunten. De moeite waard. Duidelijke omschrijvingen.

Gerda Rijsdijk

Een mooie wandeling met prachtige bomen. We hebben Koudhoorn niet gedaan, was iets te veel.

Nanda

Mooie route.

Alex Hamoen

Leuke afwisselende route; zowel natuur als cultuur!

Patricia

Mooie wandeling, bijzondere plekjes binnen Warmond en apart gebied aan de overkant van de brug.

E

Wat een heerlijke wandeling bij het huis warmond. En ontzettend genoten van de ruïne kerk

Westphilwandelt

Wat een geweldig leuke route. Echt een aanrader. Als je Westphilwandelt Warmond intypt in een zoekmachine kun je ons verslag lezen en plaatjes kijken.

Dirk van der Tol

Een mooie route

Marionne

Leuke, afwisselende tocht! Kende de omgeving niet, absoluut verrassend!

Hannie van der Sluijs

Mooie route, we kwamen een inwoonster van Warmond tegen die ons als een gids nog extra informatie gaf.

Meer beoordelingen

Peter

Mooie, afwisselende route, zowel qua omgeving als qua ondergrond. Aanrader.

Tim

Marlou

Mooie route, zeker ook met kinderen, veel te ontdekken in het bos en heerlijk struinen door de natuurpaden op het eilandje.

Samira

Genoten van de route en leuke bezienswaardigheden gezien. Zeker aan te raden!

Anna

Echt een prachtige wandeling. Ondanks dat ik al mijn leven lang in deze omgeving woon, ben verrast door nieuwe plekken.

Joke

Een hele leuke route. Lekker geluncht op het eiland Koudenhoorn.

Casper

Annabel Willems

Piet van Paridon

Mooi park rondom het Huys, daarna -helaas- stuk langs drukke weg, gevolgd door mooie lus langs ruïnekerk, eiland Koudenhoorn als klapstuk met mooi bankje op de uiterste punt. Wel oppassen voor fietsers overal. Door de week heerlijk rustig.

Vond je dit een leuke route?

Op je inzending is ons privacystatement van toepassing.

Ook interessant

Wandelroute 6,5 / 16 km
Poortugaal
22 beoordelingen
Wandelroute 3 km
Rotterdam
18 beoordelingen
Wandelroute 2 km
Noordwijkerhout
4 beoordelingen