Picknicken in de duinen
Eenstijlige meidoorn Bart Vastenhouw

Dwalen door de duinen

Zin in een stevige wandeling? In de duinen van Meijendel kun je urenlang ronddwalen langs stuivende zandduinen, hakhoutbosjes en natte duinvalleien. Maar ook de mens heeft sporen achtergelaten. Een boerderij herinnert aan een – mislukte – poging tot landbouw, terwijl infiltratieplassen en een watertoren bewijzen dat hier drinkwater voor 1,3 miljoen mensen wordt gewonnen. De monumenten op de Waalsdorpervlakte zorgen voor een moment van bezinning.


Enkele hoogtepunten

 • 1. Meijendel
 • 2. Gedenkplaats
 • 3. Hofpleinlijn
 • 4. Oranjehotel
 • 5. Watertoren
 • 6. Zeereep
 • 7. Boerderij Meijendel
 • 8. Abelentop
 • 9. Kijkschermen

In de routebeschrijving zelf vind je meer informatie over deze punten. Met natuurbeelden en -geluiden hebben we de route echt wat extra’s gegeven. 


Praktische info

Parkeren

Auto: neem op N14 de afslag Wassenaar-Zuid. Ga aan het einde linksaf (Stoeplaan). Ga na ruim 700 m linksaf (Wilhelminalaan), hou rechts aan en rij steeds rechtdoor tot aan de grote parkeerplaats.

Openbaar vervoer

Neem bij station Laan van NOI in Den Haag stadsbus 23 richting Scheveningen. Stap uit bij bushalte Maurits de Brauwweg. Wandel noordwaarts richting Scheveningen en pak de route op bij wandelknooppunt 43. Zie voor details en alternatieven 9292.nl.

Honden aangelijnd

Honden mogen aangelijnd mee. Alleen bij de Duincampus rond Boerderij Meyendel zijn honden niet welkom: met een hond wandel je na knooppunt 15 via het hoofdpad rechtstreeks naar de boerderij.

Ongeschikt voor rolstoelen

De route gaat veelal over onverharde paden, met een uitstapje naar het strand. Wie toch met de buggy of rolstoel op pad wil, vindt rond Boerderij Meyendel halfverharde paden die goed berijdbaar zijn.

Horeca in de buurt

Bij de watertoren van Scheveningen vind je Onder de Watertoren en in het hart van het duingebied beschikt Boerderij Meyendel over een heerlijk terras. In het zomerseizoen is bovendien strandtent Het Puntje geopend.

Bijzonderheden

De hoofdroute is 15,5 km lang. Bij wandelknooppunt 95 kun je ook kiezen voor een korte route van 6 km. Vlak voor boerderij Meijendel sluit je dan weer aan bij de hoofdroute.

In de zomer loopt de hoofdroute een klein stukje over een naaktstrand. We hebben een alternatief beschreven om dit deel te kunnen vermijden.


Locatie

Parkeerplaats Kievietsduin, Wassenaar


4 Beoordelingen 4.5 sterren
4.5 / 5

3 sterren

2/3 schitterend mooi, maar tussen punt 18 en 43 spuuglelijk: lopen op/langs druk fietspad. Is er geen alternatief? !!! Paaltje 18 staat verkeerd om, waardoor richting punt 21 en 81 niet correct staan aangegeven. Verder is het opletten geblazen waar het de tussenliggende paaltjes met rode pijlen betreft: regelmatig overwoekerd, bedekt door groen. Inderdaad is duinpad tussen 12 en 13 aantrekkelijker dan (weer) langs een fietspad, maar dat is een betrekkelijk kort stukje. Ondanks bovenstaande 'gebreken' toch de moeite waard.

5 sterren

Beste Maarten, Wij hebben de grote ronde gelopen en zijn enthousiast over deze route omdat het grootste deel van de panden voor ons nieuw was. Hebben gelopen vanaf P achter TNO en dan kom je rond lunch tijd aan bij boerderij Meijendel. Misschien kan deze P ook op jullie volgende kaartje. Een suggestie omdat het pad van 12 naar 13 door de duinen zo mooi is dat het met een stippellijn wordt aangegeven. Anders zouden de wandelaars mogelijk over het fietspad van 12 naar 13 lopen en dat is veel minder leuk dan het duinpad.

5 sterren

Een van mijn vaste wandelroutes door de duinen. Prachtig landschap en veel variatie. Als alternatief voor het deel over het strand kan (buiten het broedseizoen) tussen knooppunten 12 en 13 ook een mooi pad door de duinen worden gevolgd.

5 sterren

Een prachtige route! Mooie natuur, afwisselend, uitdagend, goed onderhouden paden. Wij hebben met veel genoegen deze route gelopen. Route duidelijk aangegeven.

Vond je dit een leuke route?

Beoordeling

Praktische Info

De route is ook geschikt voor op je mobiel!
Klik hier voor meer uitleg

Rondje Meijendel

Wandelroute 6 / 15,5 km

 • Red de vlinder

  Het gaat heel slecht met vlinders in Zuid-Holland! En dat heeft ernstige gevolgen. Gelukkig kunnen we de vlinder helpen door meer kruidenrijk grasland te ontwikkelen.

  Lees verder

  Lees verder
 • Zomerwandelingen

  Speciaal voor de zomer hebben we vijf prachtige wandelingen uitgestippeld. Struin door de duinen, geniet van bloemrijke graslanden of kies juist voor een verkwikkende boswandeling.

  Lees verder

  Lees verder
 • Vacatures

  Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

  Lees verder

  Lees verder