Sprinkhaanzangerroute Wandelen 15 / 13,5 km

Sprinkhaanzanger - Foto: Wilfred Marissen / 123RF.com Sprinkhaanzanger - Foto: Wilfred Marissen / 123RF.com

De mooiste periode voor deze lange route door de Vijfheerenlanden? Zonder twijfel de lente, als de natuur weer kleur krijgt en trekvogels zich melden om te broeden. Weidevogels bevolken dan de uitgestrekte weilanden, terwijl de zeldzame purperreiger en zwarte stern de rietvelden rond de Zouweboezem opzoeken. Trek wel stevige schoenen aan, want een deel van de route is onverhard.

Sprinkhaanzanger - Foto: Wilfred Marissen / 123RF.com Sprinkhaanzanger - Foto: Wilfred Marissen / 123RF.com

Praktische info

Locatie

Dorpsplein 4, 4231BA, Meerkerk

De route is ook geschikt voor op je mobiel!
Klik hier voor meer uitleg

Routekaart

Start de wandelroute op het Dorpsplein in Meerkerk. Ga vanaf wandelknooppunt 72 via de Tolstraat naar knooppunt 74 (volg de rode pijlen). Ga hier rechtsaf naar 92, dan langs het kanaal verder naar 35.

Enkele hoogtepunten

1. Merwedekanaal
2. Polder Lakerveld
3. Reservaat Scharperswijk
4. Rijskade
5. Kades en grienden
6. Ruige graslanden
7. Zouwenboezem
8. Vlietmolen

In de routebeschrijving zelf vind je meer informatie over deze punten. Met natuurbeelden en -geluiden hebben onze boswachters de route echt wat extra's gegeven. Niet voor niets behoort deze route tot de mooiste Lenterondjes van het Zuid-Hollands Landschap.

Meer weten over deze route?

Download de volledige beschrijving via de download-knop. We wensen je alvast veel plezier!

Praktische info

Parkeren

Auto: neem op de A27 de afslag Meerkerk. Volg daarna de borden naar Meerkerk. De dijk eindigt bij de startplaats op het Dorpsplein. Parkeren kan links van de dijk op het Raadhuisplein.

Aangelijnd

Honden moeten deels aan de lijn. Op het pad naar het kijkscherm bij de Zouweboezem zijn honden niet toegestaan (je mag wel met de aangelijnde hond op het hoofdpad). Let onderweg altijd op de bordjes.

Ongeschikt

De route gaat deels over onverharde paden, met af en toe een hek met een overstapje, en is daarom niet geschikt voor rolstoelen.

Horeca in de buurt

Bij de startplaats op het Dorpsplein liggen Bar- Eetcafe De Gouden Leeuw en Eterij Het Kleine Brughuis.

15 / 13,5 km

De hoofdroute is 15 km lang. Door het afsnijden van een lus naar de Zouweboezem is de route in te korten tot 13,5 km. De routeverkorting is in de tekst beschreven.

Openbaar vervoer

OV: neem snelbuslijn 387 die rijdt tussen station Gorinchem en Utrecht CS. Stap bij bushalte Knooppunt A27 bij Meerkerk over op buslijn 81 naar Meerkerk, stap uit bij bushalte Postkantoor. Zie ook 9292.nl.

De route is ook geschikt voor op je mobiel!
Klik hier voor meer uitleg

Locatie

Dorpsplein 4, 4231BA, Meerkerk

5 beoordelingen

Lida Pak

we liepen deze wandeling 7 juli 2020 en hebben de genoten van de rust en van het prachtige landschap, We zagen oa.de purperreiger, de kiekendief en de zwarte stern. we gaan hier zeker nog eens heen.

Karin

Route op 30/4/2020 gelopen. Aanrader. We hebben genoten van de rust en ruimte en stilte. Jammer van het geruis vd A27, maar dat vervloog als je er verder vanaf was. Prachtig gebied.

Dick Spaans

Dat ommetje van 1,5 km vond ik bijzonder fraai: leek wel een duinlandschap. Ook het smalle dijkje aan de westkant van de A27 was bijzonder fraai en een soort lusthof qua hoeveelheid groen. Zo dicht langs molens lopen is ook mooi. Nu nog hopen op asfaltlaag van A27 dat het autogeraas opslurpt.

Peter Koenis

Op zaterdag 25 mei 2019 deze route gewandeld. Een bijzondere en verrassende wandeling. We hebben ervan genoten. Een puntje van kritiek : de doorgang bij knooppunt 87 (richting 82) is moeilijk te nemen met een rugzak. Komt door de paal die in de doorgang staat. Deze paal zou op 'konthoogte' afgezaagd moeten worden. We wandelen deze route zeker nog een keer.

jenny

Het openbaar vervoer van Gorinchem of Utrecht naar Meerkerk halte postkantoor is gewijzigd per januari 2019. Streekbus 81 naar Meerkerk is te bereiken via "Snelbuzz" 387, dit is de snellijn tussen Gorinchem en Utrecht. Overstappen op lijn 81 bij het Busknooppunt Meerkerk aan de A 27. (zie 9292.nl) Reactie ZHL: Bedankt voor deze informatie! We hebben dit verwerkt in de route-beschrijving.

Vond je dit een leuke route?

Op je inzending is ons privacystatement van toepassing.

Ook interessant

Wandelroute 13 - 18 km
Gouderak
2 beoordelingen
Doe-route kinderen
Rockanje
0 beoordelingen
Wandelroute 16 km
Poortugaal
13 beoordelingen