Sprinkhaanzangerroute Wandelen 15 / 13,5 km

Sprinkhaanzanger - Foto: Wilfred Marissen / 123RF.com Sprinkhaanzanger - Foto: Wilfred Marissen / 123RF.com

De mooiste periode voor deze lange route door de Vijfheerenlanden? Zonder twijfel de lente, als de natuur weer kleur krijgt en trekvogels zich melden om te broeden. Weidevogels bevolken dan de uitgestrekte weilanden, terwijl de zeldzame purperreiger en zwarte stern de rietvelden rond de Zouweboezem opzoeken. Trek wel stevige schoenen aan, want een deel van de route is onverhard.

Sprinkhaanzanger - Foto: Wilfred Marissen / 123RF.com Sprinkhaanzanger - Foto: Wilfred Marissen / 123RF.com

Praktische info

Locatie

Dorpsplein 4, 4231BA, Meerkerk

De route is ook geschikt voor op je mobiel!
Klik hier voor meer uitleg

Routekaart

Start de wandelroute op het Dorpsplein in Meerkerk. Ga vanaf wandelknooppunt 72 via de Tolstraat naar knooppunt 74 (volg de rode pijlen). Ga hier rechtsaf naar 92, dan langs het kanaal verder naar 35.

Enkele hoogtepunten

1. Merwedekanaal
2. Polder Lakerveld
3. Reservaat Scharperswijk
4. Rijskade
5. Kades en grienden
6. Ruige graslanden
7. Zouwenboezem
8. Vlietmolen

In de routebeschrijving zelf vind je meer informatie over deze punten. Met natuurbeelden en -geluiden hebben onze boswachters de route echt wat extra's gegeven. Niet voor niets behoort deze route tot de favoriete lentewandelingen van onze boswachters.

Meer weten over deze route?

Download de volledige beschrijving via de download-knop. We wensen je alvast veel plezier!

Praktische info

Parkeren

Auto: neem op de A27 de afslag Meerkerk. Volg daarna de borden naar Meerkerk. De dijk eindigt bij de startplaats op het Dorpsplein. Parkeren kan links van de dijk op het Raadhuisplein.

Aangelijnd

Honden moeten deels aan de lijn. Op het pad naar het kijkscherm bij de Zouweboezem zijn honden niet toegestaan (je mag wel met de aangelijnde hond op het hoofdpad). Let onderweg altijd op de bordjes.

Ongeschikt

De route gaat deels over onverharde paden, met af en toe een hek met een overstapje, en is daarom niet geschikt voor rolstoelen.

Horeca in de buurt

Bij de startplaats op het Dorpsplein liggen Bar- Eetcafe De Gouden Leeuw en Eterij Het Kleine Brughuis.

15 / 13,5 km

De hoofdroute is 15 km lang. Door het afsnijden van een lus naar de Zouweboezem is de route in te korten tot 13,5 km. De routeverkorting is in de tekst beschreven.

Openbaar vervoer

OV: neem snelbuslijn 387 die rijdt tussen station Gorinchem en Utrecht CS. Stap bij bushalte Knooppunt A27 bij Meerkerk over op buslijn 81 naar Meerkerk, stap uit bij bushalte Postkantoor. Zie ook 9292.nl.

De route is ook geschikt voor op je mobiel!
Klik hier voor meer uitleg

Locatie

Dorpsplein 4, 4231BA, Meerkerk

22 beoordelingen

ejr

Ik heb inmiddels een mail gestuurd aan het ZHL over de 1,5 km aan hoog opgeschoten struikgewas waaronder brandnetels langs de Molenkade. Het antwoord: daarvoor moet u bij de gemeente zijn. Er is geen waarschuwing geplaatst op deze pagina hierboven. Kortom, wandelaar, zoek het maar uit. Mijn advies aan de lezer: zoek een andere wandeling.

ejr

Prachtig hoor, toproute en lekker stil. Maar vlak na Lexmond, langs de Molenkade, is het pad tot heuphoogte dichtgegroeid met onder mee distels en brandnetels, en dat 1,5 km lang. Even terug is niet zo handig op die plek, zeker niet als je de auto bij beginpunt Meerkerk hebt geparkeerd. En dan zal je daar maar in korte broek lopen. Dat is de hel, met die netels. Dus: fijn en complimenten dat jullie zo'n mooie route propageren, maar ga dan wel eens kijken of het allemaal nog begaanbaar is.

Hans Brongers

Ook deze wandelroute, de Sprinkhaanzanger route, hebben wij ervaren als een mooie en afwisselende wandelroute. Langs het Merwedekanaal is weliswaar een flink lang en verhard stuk weg, maar rondom is er voldoende te zien. De rest van de route buitengewoon mooi en goed bewegwijzerd.

R Boomsma

Super mooie en afwisselende wandeling. Gelopen in april. Reeën gezien. Grutto's. En nog veel meer. Echt een aanrader!

Rene

Afwisselende route met bijzondere plekken, vogels en rust.

Paul Gutteridge

Roland Commandeur

Prachtige route met mooie afwisseling en waarbij de route goed met borden aangegeven staat. De folder was ook leuk om wat meer achtergrondinfo te hebben. Enorm genoten en geen kritische kanttekening enkel complimenten voor route en behoud van natuur onderweg.

Roland Commandeur

Prachtige wandeling die goed aangegeven staat. Leuk ook dat je in de polder met schapen loopt. In een van de slootjes de purperreiger gezien, waardoor de dag niet meer kapot kon. Echt leuke afwisselende route en infoboekje was ook handig en leuk. Kortom complimenten voor deze top wandeling !

Nelly Bakker

Heerlijke wandeling. Al meerdere keren gelopen

Tom van der Colk

Op 1e Paasdag deze route gelopen en genoten van sleedoornbloesems en het prachtige landschap

Meer beoordelingen

Karin

Zeer gevarieerde, mooi, rustige route. Onze geijkte loopnavigatie gaven beide 16, 1km aan.

Jerry van Rekom

Eind maart nog net even te vroeg voor de bloesem, maar zeker niet voor de vele vogels. Neem de lange route en geniet lang van de Zouweboezem en haar (water)vogels.

Gabi

Genoten van deze wandeling. Afwisselend en goed aangegeven. Zeker het stuk bij de Zouweboezem. Denk dat het in april/mei nog mooier is wanneer er ook veel vogels te zien zijn.

E Streng

Het was een heerlijke afwisselende route wat goed stond aangegeven.

A.D.Goijert

Zaterdag 23 jan 2021 deze route gelopen. De helft ging door de blubber en was niet te doen. Soms tot je enkels weggezakt. Af te raden deze route nu te lopen, te glijden. Onverantwoord.

Irene

Zondag 24 januari 2021 de route gelopen. Prachtige gevarieerde route, soms wel erg modderig en soms moeilijk begaanbaar. Geen probleem met goede wandelschoenen. De beschrijving is duidelijk. Voor herhaling vatbaar.

Jean-Pierre

ok zeer mooi

Lida Pak

we liepen deze wandeling 7 juli 2020 en hebben de genoten van de rust en van het prachtige landschap, We zagen oa.de purperreiger, de kiekendief en de zwarte stern. we gaan hier zeker nog eens heen.

Karin

Route op 30/4/2020 gelopen. Aanrader. We hebben genoten van de rust en ruimte en stilte. Jammer van het geruis vd A27, maar dat vervloog als je er verder vanaf was. Prachtig gebied.

Dick Spaans

Dat ommetje van 1,5 km vond ik bijzonder fraai: leek wel een duinlandschap. Ook het smalle dijkje aan de westkant van de A27 was bijzonder fraai en een soort lusthof qua hoeveelheid groen. Zo dicht langs molens lopen is ook mooi. Nu nog hopen op asfaltlaag van A27 dat het autogeraas opslurpt.

Meer beoordelingen

Peter Koenis

Op zaterdag 25 mei 2019 deze route gewandeld. Een bijzondere en verrassende wandeling. We hebben ervan genoten. Een puntje van kritiek : de doorgang bij knooppunt 87 (richting 82) is moeilijk te nemen met een rugzak. Komt door de paal die in de doorgang staat. Deze paal zou op 'konthoogte' afgezaagd moeten worden. We wandelen deze route zeker nog een keer.

jenny

Het openbaar vervoer van Gorinchem of Utrecht naar Meerkerk halte postkantoor is gewijzigd per januari 2019. Streekbus 81 naar Meerkerk is te bereiken via "Snelbuzz" 387, dit is de snellijn tussen Gorinchem en Utrecht. Overstappen op lijn 81 bij het Busknooppunt Meerkerk aan de A 27. (zie 9292.nl) Reactie ZHL: Bedankt voor deze informatie! We hebben dit verwerkt in de route-beschrijving.

Vond je dit een leuke route?

Op je inzending is ons privacystatement van toepassing.

Ook interessant

Wandelroute 6,5 / 16 km
Poortugaal
21 beoordelingen
Wandelroute 8,5 km
Warmond
29 beoordelingen
Wandelroute 3 km
Rotterdam
17 beoordelingen