Ad Snelderwaard

Welkom in de Vijfheerenlanden

Volop natuur, doorkijkjes, spannende paden en vooral veel variatie – wat wil een wandelaar nog meer? Vanaf de dijk kijk je uit over de groene uiterwaarden van de Lek. Daarna dwaal je via ruige paden door de open graslanden, plukken bos en intieme kades van Polder Achthoven. Tot slot wacht de Zouweboezem: riet, water én kans op purperreigers!


Enkele hoogtepunten

 • 1. Achthovense Uiterwaarden
 • 2. Luistenbuul
 • 3. Polder Achthoven
 • 4. Molenkade
 • 5. Zouweboezem
 • 6. Vogels kijken

In de routebeschrijving zelf vind je meer informatie over deze punten. Met mooie natuurbeelden en -geluiden hebben we de route echt wat extra’s gegeven. Niet voor niets staat Tussen Luistenbuul en Zouweboezem in de Wandel Top 5 van meest aangevraagde routes. Het is een pareltje om trots op te zijn!


Praktische info

Omleiding i.v.m. bouwverkeer

Tussen 15 en 30 augustus 2022 worden werkzaamheden uitgevoerd in de Zouweboezem. Bouwverkeer maakt gebruikt van het fiets/wandelpad. We hebben een omleiding aangegeven.

Bekijk het informatiebord

Parkeren

Auto: neem op de A27 de afrit Lexmond. Volg de borden naar Lexmond, ga op de rotonde voor het benzinestation linksaf en na 40 m linksaf (Driemolensweg). Parkeer na ruim 3 km voor het viaduct. Wandel voor het viaduct rechtsaf, hou voorbij de molen links aan.

Pak de routebeschrijving op bij wandelknooppunt 88.

Openbaar vervoer

OV: neem bus 90 vanaf station Utrecht CS en stap uit bij halte Boezemweg in Ameide. Zie 9292.nl.

Honden aangelijnd

Honden moeten deels aan de lijn. Op het pad naar het kijkscherm zijn honden niet toegestaan. Let onderweg altijd op de bordjes.

Ongeschikt voor rolstoelen

De route gaat veelal over onverharde paden die niet geschikt zijn voor rolstoelen en buggy’s.

Geen horeca in de buurt

Langs de route is geen horeca, maar er staan voldoende bankjes voor een picknick. Buiten de route kun je onder meer terecht in Meerkerk, Lexmond en Ameide.

Vogels kijken

Het vogelkijkscherm bij knooppunt 82 mag je zeker niet missen.

Wandelen

Tip: bekijk ook eens de Sprinkhaanzangerroute in deze regio.


Locatie

Boezemweg, 3411 MN, Lexmond


1 Beoordeling 5 sterren
5.0 / 5

5 sterren

Prachtige route met afwisseling en verrassingen, zeker voor de vogelaar: houd ogen en oren open: vanaf het begin al veel rietgorzen, rietzangers en overvliegende purperreigers. Ook de Cetti's zanger laat zich horen, en dan bij het vogelkijkhutje uitzicht op een boom vol putters en kneu's. De zwarte stern hoor je aankomen en zie je dan prachtig door de lucht zoeven. En toen was bij mij het eerste uur al voorbij en moest de wandeling nog goed en wel beginnen. Maar ook daar prachtige omgeving en genoeg te vogelen; overvliegende ooievaars, en eerdergenoemde zwarte sterns en purperreigers (tip: duik de rietschoot in bij de vlonderpaden, dan kom je aan de slootkant en zie je de zwarte sterns nog beter). Daarna de prachtige achthovense uiterwaarden waar de bruine kiekendief op ooghoogte vliegt, omdat je zelf op de dijk loopt. De weg vervolgt in polder achthoven; wauw wat mooi! Langs de route een torenvalkkast met jongen die je nieuwsgierig aankijken. Verderop foeragerende kokmeeuwen op de polderweilanden (zie je er ook een zwartkopmeeuw tussen?) en ook hier weer enkele ooievaars. Veel verschillende libellen en... muggen (vergeet de muggenmelk niet!!), ook zag ik tussen de koeien in de verte een hertje (reetje?) met jong ronddartelen. Daarna duik je het bos in en word je helemaal lek gestoken (als je dat nog niet was en zoals ik de muggenmelk wel mee had, maar niet opgesmeerd...), maar vele vinken, zwartkopjes, tjiftjafjes, mezen, en nog eens de cetti's zanger maakten het ruimschoots goed. Verder nog gehoord/gezien: snor, knobbelzwaan, blauwe reiger, krakeend en diverse ganzen. Voorbijgangers die de route omgekeerd liepen, hadden de koekoek nog gehoord. En zo kan een niet zo gek lange wandeling opeens zomaar 5 uur duren :) Aanrader!!! (Ik was er eind juni)

Vond je dit een leuke route?

Beoordeling

Praktische Info

De route is ook geschikt voor op je mobiel!
Klik hier voor meer uitleg

Tussen Luistenbuul en Zouweboezem

Wandelroute 9 km

 • Nieuwe natuur onder de rook van Rotterdam

  Mede dankzij de bijzondere steun van onze Beschermers hebben we 15 hectare buitendijks gebied bij Poortugaal kunnen aankopen. Het voormalige Antes-terrein onder de rook van Rotterdam wordt ingericht als natuurgebied.

  Lees verder

  Lees verder
 • Primeur: eerste broedende grote zilverreiger in Utrecht

  Dankzij de inzet van drones is in de provincie Utrecht een broedende grote zilverreiger ontdekt. Deze nieuwe techniek is dit jaar voor het eerst ingezet om broedende purperreigers, blauwe reigers en lepelaars te monitoren in…

  Lees verder

  Lees verder
 • Gezocht: 658 Beschermers

  Voor het eind van het jaar zoeken 658 mensen die de Zuid-Hollandse natuur willen beschermen. Onze drukke provincie heeft meer natuur nodig. Ga jij de uitdaging met ons aan? Word dan vandaag nog Beschermer.

  Lees verder

  Lees verder
 • Natuurcompensatie Maasvlakte II niet uitgevoerd: stap naar rechter

  Veertien jaar na de aanleg van de Tweede Maasvlakte is de noodzakelijke en wettelijk verplichte compensatie voor verloren gegane zeenatuur, nog steeds niet gerealiseerd. Dat is in strijd met de verleende vergunning en daarmee komt…

  Lees verder

  Lees verder