Ad Snelderwaard

Welkom in de Vijfheerenlanden

Volop natuur, doorkijkjes, spannende paden en vooral veel variatie – wat wil een wandelaar nog meer? Vanaf de dijk kijk je uit over de groene uiterwaarden van de Lek. Daarna dwaal je via ruige paden door de open graslanden, plukken bos en intieme kades van Polder Achthoven. Tot slot wacht de Zouweboezem: riet, water én kans op purperreigers!


Enkele hoogtepunten

 • 1. Achthovense Uiterwaarden
 • 2. Luistenbuul
 • 3. Polder Achthoven
 • 4. Molenkade
 • 5. Zouweboezem
 • 6. Vogels kijken

In de routebeschrijving zelf vind je meer informatie over deze punten. Met mooie natuurbeelden en -geluiden hebben we de route echt wat extra’s gegeven. Niet voor niets staat Tussen Luistenbuul en Zouweboezem in de Wandel Top 5 van meest aangevraagde routes. Het is een pareltje om trots op te zijn!


Praktische info

Parkeren

Auto: neem op de A27 de afrit Lexmond. Volg de borden naar Lexmond, ga op de rotonde voor het benzinestation linksaf en na 40 m linksaf (Driemolensweg). Parkeer na ruim 3 km voor het viaduct. Wandel voor het viaduct rechtsaf, hou voorbij de molen links aan.

Pak de routebeschrijving op bij wandelknooppunt 88.

Openbaar vervoer

OV: neem bus 90 vanaf station Utrecht CS en stap uit bij halte Boezemweg in Ameide. Zie 9292.nl.

Honden aangelijnd

Honden moeten deels aan de lijn. Op het pad naar het kijkscherm zijn honden niet toegestaan. Let onderweg altijd op de bordjes.

Ongeschikt voor rolstoelen

De route gaat veelal over onverharde paden die niet geschikt zijn voor rolstoelen en buggy’s.

Geen horeca in de buurt

Langs de route is geen horeca, maar er staan voldoende bankjes voor een picknick. Buiten de route kun je onder meer terecht in Meerkerk, Lexmond en Ameide.

Vogels kijken

Het vogelkijkscherm bij knooppunt 82 mag je zeker niet missen.

Wandelen

Tip: bekijk ook eens de Sprinkhaanzangerroute in deze regio.


Locatie

Boezemweg, 3411 MN, Lexmond


6 Beoordelingen 4.6666666666667 sterren
4.7 / 5

5 sterren

Een hele mooie wandelroute. Gelopen op hemelvaartsdag. Heel veel vogels gespot.Blauwborst,Purperreiger,Sjiftjaf, roofvogels,Lepellaar,en veel zwarte sterns, rietzangers. Kortom wat is Nederland toch mooi.!!

5 sterren

Geweldige wandeling. Koolzaad stond volop in bloei en er waren prachtige wolkenluchten. Vele soorten vogels waar te nemen ( ook overvliegende ooievaars en purperreigers)al vanaf de kleine parkeerplaats begon het feest. Zeer afwisselende wandeling! Fruitbomen en kersengaarden in volle bloei. Laatste gedeelte over de verharde weg met mooie uitzichten over de rivier de Lek. Oude boerderijen. Stalletje waar lekkere appels te koop waren. Genoeg bankjes om even te zitten. Echt een aanrader om deze wandeling rond deze periode te lopen. ( Nog even iets minder leuks, toch weer loslopende honden en zelfs fietsende mensen op de wandelpaden, terwijl duidelijk op de borden staat dat dit verboden is. Maar helaas dit gebeurt nog weleens! )

5 sterren

Prachtige route, wel flink wat stukken die flink nat zijn

4 sterren

Prima route, veel afwisseling, goede bankjes😁

4 sterren

Mooie wandeling. Aanrader. Hebben wel de afslag links af gemist richting punt 15. Bleek dat de bewegwijzering niet meer op het paaltje aanwezig was.

Vond je dit een leuke route?

Beoordeling

Praktische Info

De route is ook geschikt voor op je mobiel!
Klik hier voor meer uitleg

Tussen Luistenbuul en Zouweboezem

Wandelroute 9 km

 • Zomerblad

  Onze boswachters hebben speciaal voor jou de leukste zomertips verzameld. Omdat we 90 jaar bestaan, delen we 90 tips om de natuur te beleven. Vraag ons blad nu gratis aan en maak er een zinderende…

  Lees verder

  Lees verder
 • Red de vlinder

  Het gaat heel slecht met vlinders in Zuid-Holland! En dat heeft ernstige gevolgen. Gelukkig kunnen we de vlinder helpen door meer kruidenrijk grasland te ontwikkelen.

  Lees verder

  Lees verder
 • Zomerwandelingen

  Ook zo’n zin om op pad te gaan? Speciaal voor de zomer hebben we vijf prachtige wandelingen uitgestippeld. Struin door de duinen, geniet van bloemrijke graslanden of kies juist voor een verkwikkende boswandeling.

  Lees verder

  Lees verder
 • Vacatures

  Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

  Lees verder

  Lees verder