Ad Snelderwaard

Welkom in de Vijfheerenlanden

Volop natuur, doorkijkjes, spannende paden en vooral veel variatie – wat wil een wandelaar nog meer? Vanaf de dijk kijk je uit over de groene uiterwaarden van de Lek. Daarna dwaal je via ruige paden door de open graslanden, plukken bos en intieme kades van Polder Achthoven. Tot slot wacht de Zouweboezem: riet, water én kans op purperreigers!


Enkele hoogtepunten

 • 1. Achthovense Uiterwaarden
 • 2. Luistenbuul
 • 3. Polder Achthoven
 • 4. Molenkade
 • 5. Zouweboezem
 • 6. Vogels kijken

In de routebeschrijving zelf vind je meer informatie over deze punten. Met mooie natuurbeelden en -geluiden hebben we de route echt wat extra’s gegeven. Niet voor niets staat Tussen Luistenbuul en Zouweboezem in de Wandel Top 5 van meest aangevraagde routes. Het is een pareltje om trots op te zijn!


Praktische info

Parkeren

Auto: neem op de A27 de afrit Lexmond. Volg de borden naar Lexmond, ga op de rotonde voor het benzinestation linksaf en na 40 m linksaf (Driemolensweg). Parkeer na ruim 3 km voor het viaduct. Wandel voor het viaduct rechtsaf, hou voorbij de molen links aan.

Pak de routebeschrijving op bij wandelknooppunt 88.

Openbaar vervoer

OV: neem bus 90 vanaf station Utrecht CS en stap uit bij halte Boezemweg in Ameide. Zie 9292.nl.

Honden aangelijnd

Honden moeten deels aan de lijn. Op het pad naar het kijkscherm zijn honden niet toegestaan. Let onderweg altijd op de bordjes.

Ongeschikt voor rolstoelen

De route gaat veelal over onverharde paden die niet geschikt zijn voor rolstoelen en buggy’s.

Geen horeca in de buurt

Langs de route is geen horeca, maar er staan voldoende bankjes voor een picknick. Buiten de route kun je onder meer terecht in Meerkerk, Lexmond en Ameide.

Vogels kijken

Het vogelkijkscherm bij knooppunt 82 mag je zeker niet missen.

Wandelen

Tip: bekijk ook eens de Sprinkhaanzangerroute in deze regio.


Locatie

Boezemweg, 3411 MN, Lexmond


3 Beoordelingen 4.3333333333333 sterren
4.3 / 5

4 sterren

Prima route, veel afwisseling, goede bankjes😁

4 sterren

Mooie wandeling. Aanrader. Hebben wel de afslag links af gemist richting punt 15. Bleek dat de bewegwijzering niet meer op het paaltje aanwezig was.

5 sterren

Prachtige route met afwisseling en verrassingen, zeker voor de vogelaar: houd ogen en oren open: vanaf het begin al veel rietgorzen, rietzangers en overvliegende purperreigers. Ook de Cetti's zanger laat zich horen, en dan bij het vogelkijkhutje uitzicht op een boom vol putters en kneu's. De zwarte stern hoor je aankomen en zie je dan prachtig door de lucht zoeven. En toen was bij mij het eerste uur al voorbij en moest de wandeling nog goed en wel beginnen. Maar ook daar prachtige omgeving en genoeg te vogelen; overvliegende ooievaars, en eerdergenoemde zwarte sterns en purperreigers (tip: duik de rietschoot in bij de vlonderpaden, dan kom je aan de slootkant en zie je de zwarte sterns nog beter). Daarna de prachtige achthovense uiterwaarden waar de bruine kiekendief op ooghoogte vliegt, omdat je zelf op de dijk loopt. De weg vervolgt in polder achthoven; wauw wat mooi! Langs de route een torenvalkkast met jongen die je nieuwsgierig aankijken. Verderop foeragerende kokmeeuwen op de polderweilanden (zie je er ook een zwartkopmeeuw tussen?) en ook hier weer enkele ooievaars. Veel verschillende libellen en... muggen (vergeet de muggenmelk niet!!), ook zag ik tussen de koeien in de verte een hertje (reetje?) met jong ronddartelen. Daarna duik je het bos in en word je helemaal lek gestoken (als je dat nog niet was en zoals ik de muggenmelk wel mee had, maar niet opgesmeerd...), maar vele vinken, zwartkopjes, tjiftjafjes, mezen, en nog eens de cetti's zanger maakten het ruimschoots goed. Verder nog gehoord/gezien: snor, knobbelzwaan, blauwe reiger, krakeend en diverse ganzen. Voorbijgangers die de route omgekeerd liepen, hadden de koekoek nog gehoord. En zo kan een niet zo gek lange wandeling opeens zomaar 5 uur duren :) Aanrader!!! (Ik was er eind juni)

Vond je dit een leuke route?

Beoordeling

Praktische Info

De route is ook geschikt voor op je mobiel!
Klik hier voor meer uitleg

Tussen Luistenbuul en Zouweboezem

Wandelroute 9 km

 • Natuurherstelwet aangenomen in het Europees Parlement

  Vandaag stemde het Europees Parlement voor het definitieve akkoord over de Natuurherstelwet, dat eerder tussen de Europese Commissie, de lidstaten en het Parlement was bereikt. Eind vorig jaar had de Milieucommissie van het Parlement de…

  Lees verder

  Lees verder
 • Zo zorg je voor een rustig broedseizoen

  Voorjaar is de tijd van nieuw leven. Maar jonge dieren worden niet vanzelf groot, zeker niet in onze drukke provincie met veel versnipperde natuur. Daarom zetten we ons de komende maanden éxtra in om de…

  Lees verder

  Lees verder
 • Ontdek de mooiste voorjaarswandelingen

  De eerste voorjaarsbloemen staan er al prachtig bij. Sneeuwklokjes, krokussen en bosanemonen laten hun mooiste kleuren zien. Met onze landgoedwandelingen kun je er nu volop van genieten. Vraag de routes gratis aan en wandel het…

  Lees verder

  Lees verder
 • Vrijwilligerswerk

  Vind je het leuk om je in de natuur te werken? Of om je op een andere manier voor de natuur en het landschap in te zetten? Word dan vrijwilliger bij het Zuid-Hollands Landschap.

  Lees verder

  Lees verder