Ingrid Bertens
Kasteel Keukenhof Marie-Louise Govers
Slapende ransuil Rob van Veen

Welkom in Wassergeest en het Keukenhofbosch

Iedereen kent de naam Keukenhof van de beroemde bloementuin. Minder bekend is dat je hier vlakbij prachtig kunt wandelen. Vanaf de startplaats kun je kiezen uit twee rondjes. In het Keukenhofbosch dwaal je over een beboste strandwal met lommerrijke lanen en paden. Veel natter is het polderland van Wassergeest, waar verwilderde hakhoutbossen en bloemrijke weilanden elkaar afwisselen. Let op: trek hier zeker laarzen of in geval waterdichte schoenen aan!


Routekaart

Enkele hoogtepunten

 • 1. Beboste duinen
 • 2. Ransuilen
 • 3. Kasteel Keukenhof
 • 4. Hakhout
 • 5. Junglebos
 • 6. Trekvaart
 • 7. Molens
 • 8. Bloemrijke graslanden

In de route zelf vind je meer informatie over deze punten. Met mooie natuurfoto’s, vogelgeluiden en leuke weetjes hebben onze boswachters de route echt wat extra’s gegeven.


Praktische info

De paden kunnen drassig zijn

Op de natste stukken heeft het Zuid-Hollands Landschap gezorgd voor bruggen en boomstammetjes, maar het Laarzenpad blijft een avontuurlijke wandeling. Na een regenbui kan het erg drassig zijn. Waterdichte schoenen zijn daarom aanbevolen.

Tip!

Combineer deze wandeling met een bezoek aan Kasteel Keukenhof en het omliggende landgoed. Je vindt hier een oude moestuin, een beeldentuin, een kinderboerderij en een restaurant. Het landgoed is dagelijks geopend tussen 8.30-19.30 uur. De toegang is gratis.

In het kasteel worden rondleidingen gegeven op woensdag en donderdag. Hiervoor moet je een plekje reserveren. Kijk voor meer informatie op de site.

kasteel keukenhof

Parkeren

Auto: ga vanuit Lisse richting de Keukenhof (Stationsweg). Sla na 300 m linksaf (Van Lyndenweg). Ga aan het einde rechtsaf. Na 500 m zie je de parkeerplaats achter de haakse bocht naar links.

Openbaar vervoer

OV: neem vanaf station Leiden buslijn 90 richting Lisse. Stap uit bij halte Vuursteeglaan. Hiervandaan is het circa 25 minuten lopen naar de startplaats.

ov9292

Honden aangelijnd

Honden mogen aangelijnd mee op het rondje door het Keukenhofbosch. Op het Laarzenpad door Wassergeest zijn honden niet welkom.

Wandelen

Bij de parkeerplaats kun je kiezen uit twee rondjes:

 • Natuurroute Keukenhofbosch – groene pijlen – 3,5 km
 • Laarzenpad door Wassergeest – rood/oranje pijlen – 3 km

Download ook Natuurroute Keukenhofbosch, die leuke natuurvragen heeft waarmee je nog meer leert over het mysterieuze bos.

Natuurroute Keukenhofbosch

Ongeschikt voor rolstoelen

Zowel het rondje Keukenhofbosch als het Laarzenpad door Wassergeest zijn niet geschikt voor rolstoelen. Landgoed Keukenhof is wel goed toegankelijk.

Horeca in de buurt

Op Landgoed Keukenhof kun je terecht bij De Hofboerderij. Dit restaurant is gevestigd in een voormalige boerderij, waar je kunt genieten van verse koffie, een heerlijke lunch of hapjes voor bij de borrel.


Locatie

Parkeerplaats ter hoogte van Spekkelaan 18, 2161 GH Lisse.


8 Beoordelingen 3.75 sterren
3.8 / 5

4 sterren

Prachtig bos bij het Keukenhofkasteel. Wassergeest bekoort een stuk minder. Ik was alleen en heb echt staan puzzelen hoe ik die hekoverstappen moest nemen. Sommige vergen een stap van 70cm hoog. Ik zie dat hier al jaren over wordt gemopperd. Zuid-Hollands Landschap: doe er wat aan! Niet elke wandelaar is jong en sterk en niet elke wandelaar heeft lange benen.

4 sterren

Prachtig bos bij het Keukenhofkasteel. Wassergeest bekoort een stuk minder. Ik was alleen en heb echt staan puzzelen hoe ik die hekoverstappen moest nemen. Sommige vergen een stap van 70cm hoog. Ik zie dat hier al jaren over wordt gemopperd. Zuid-Hollands Landschap: doe er wat aan! Niet elke wandelaar is jong en sterk en niet elke wandelaar heeft lange benen.

4 sterren

Twee redelijk fitte 65+ers hebben een uur en 10 minuten over de 3km van het laarzenpad gedaan. Het is een redelijk begroeid en wild pad, over/onder omgevallen bomen, prikkende brandnetels tot zeker kniehoogte en bramentakken waar je makkelijk achter kan blijven haken. Het gevaarlijkste vond ik het lopen over de boomstammen. En de begroeide planken waardoor je er makkelijk per ongeluk naast kan stappen. Geen adders gezien waar ik wel de hele tijd rekening mee hield. De opstappen bij de hekken zijn echt iets te hoog. Het pad wordt goed aangegeven en de bruggen zijn heel mooi. Genoten.

4 sterren

Vanmiddag hebben we als twee fitte 65-plussers dit laarzenpad gelopen. Het was hier en daar flink drassig, maar heel leuk om te doen. Niemand tegengekomen. Let op de uitlopers van bramenstruiken over de paadjes waar je met je wandelschoen achter kan blijven hangen. Wij hebben er een uurtje over gedaan.

5 sterren

Het laarzenspad is mooi, zeker als het geregend heeft en niemand zich aan deze wandeling waagt. Heerlijk rustig. Mooie paddestoelen onderweg en nieuwsgierige koeien. Jammer dat de wandeling aan de korte kant is maar zeker de moeite waard!

Vond je dit een leuke route?

Beoordeling

Praktische Info

De route is ook geschikt voor op je mobiel!
Klik hier voor meer uitleg

Door bos en polder

Wandelroute 3 km & 3 km

 • De Diefdijk volop in de schijnwerpers

  Wat een prachtige uitzending heeft Vroege Vogels gemaakt over de Diefdijk! Een gebied dat het Zuid-Hollands Landschap in beheer heeft. Projectleider Maarten Breedveld en boswachter René Garskamp gingen samen met Menno Bentveld op pad door…

  Lees verder

  Lees verder
 • Zomerblad

  Onze boswachters hebben speciaal voor jou de leukste zomertips verzameld. Omdat we 90 jaar bestaan, delen we 90 tips om de natuur te beleven. Vraag ons blad nu gratis aan en maak er een zinderende…

  Lees verder

  Lees verder
 • Red de vlinder

  Het gaat heel slecht met vlinders in Zuid-Holland! En dat heeft ernstige gevolgen. Gelukkig kunnen we de vlinder helpen door meer kruidenrijk grasland te ontwikkelen.

  Lees verder

  Lees verder
 • Vacatures

  Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

  Lees verder

  Lees verder