Ingrid Bertens
Kasteel Keukenhof Marie-Louise Govers
Slapende ransuil Rob van Veen

Welkom in Wassergeest en het Keukenhofbosch

Iedereen kent de naam Keukenhof van de beroemde bloementuin. Minder bekend is dat je hier vlakbij prachtig kunt wandelen. Vanaf de startplaats kun je kiezen uit twee rondjes. In het Keukenhofbosch dwaal je over een beboste strandwal met lommerrijke lanen en paden. Veel natter is het polderland van Wassergeest, waar verwilderde hakhoutbossen en bloemrijke weilanden elkaar afwisselen. Let op: trek hier zeker laarzen of in geval waterdichte schoenen aan!


Routekaart

Enkele hoogtepunten

 • 1. Beboste duinen
 • 2. Ransuilen
 • 3. Kasteel Keukenhof
 • 4. Hakhout
 • 5. Junglebos
 • 6. Trekvaart
 • 7. Molens
 • 8. Bloemrijke graslanden

In de route zelf vind je meer informatie over deze punten. Met mooie natuurfoto’s, vogelgeluiden en leuke weetjes hebben onze boswachters de route echt wat extra’s gegeven.


Praktische info

De paden kunnen drassig zijn

Op de natste stukken heeft het Zuid-Hollands Landschap gezorgd voor bruggen en boomstammetjes, maar het Laarzenpad blijft een avontuurlijke wandeling. Na een regenbui kan het erg drassig zijn. Waterdichte schoenen zijn daarom aanbevolen.

Parkeren

Auto: ga vanuit Lisse richting de Keukenhof (Stationsweg). Sla na 300 m linksaf (Van Lyndenweg). Ga aan het einde rechtsaf. Na 500 m zie je de parkeerplaats achter de haakse bocht naar links.

Openbaar vervoer

OV: neem vanaf station Leiden buslijn 90 richting Lisse. Stap uit bij halte Vuursteeglaan. Hiervandaan is het circa 25 minuten lopen naar de startplaats.

ov9292

Honden aangelijnd

Honden mogen aangelijnd mee op het rondje door het Keukenhofbosch. Op het Laarzenpad door Wassergeest zijn honden niet welkom.

Wandelen

Bij de parkeerplaats kun je kiezen uit een rondje door het Keukenhofbosch (3 km) en het Laarzenpad door Wassergeest (3 km). Beide routes zijn met gekleurde pijlen bewegwijzerd.

Ongeschikt voor rolstoelen

Zowel het rondje Keukenhofbosch als het Laarzenpad door Wassergeest zijn niet geschikt voor rolstoelen. Landgoed Keukenhof is wel goed toegankelijk.

Horeca in de buurt

Op Landgoed Keukenhof kun je terecht bij De Hofboerderij. Dit restaurant is gevestigd in een voormalige boerderij, waar je kunt genieten van verse koffie, een heerlijke lunch of hapjes voor bij de borrel.


Locatie

Parkeerplaats ter hoogte van Spekkelaan 18, 2161 GH Lisse.


5 Beoordelingen 3.6 sterren
3.6 / 5

4 sterren

Vanmiddag hebben we als twee fitte 65-plussers dit laarzenpad gelopen. Het was hier en daar flink drassig, maar heel leuk om te doen. Niemand tegengekomen. Let op de uitlopers van bramenstruiken over de paadjes waar je met je wandelschoen achter kan blijven hangen. Wij hebben er een uurtje over gedaan.

5 sterren

Het laarzenspad is mooi, zeker als het geregend heeft en niemand zich aan deze wandeling waagt. Heerlijk rustig. Mooie paddestoelen onderweg en nieuwsgierige koeien. Jammer dat de wandeling aan de korte kant is maar zeker de moeite waard!

3 sterren

De opstapjes over de hekken langs het spoor zijn veel te hoog

3 sterren

Mooie wandeling , Maar 20 pagina s is wel wat overdreven !

Antwoord van Zuid-Hollands Landschap

Beste Joke, bedankt voor je beoordeling. Heb je de route met je mobiel gelopen of heb je de route uitgeprint? Mocht je voor dat laatste gekozen hebben, dan geven we graag een slimme tip om papier en inkt te besparen:

Open de route in Adobe Acrobat Reader. Kies: printen > meerdere > pagina’s per vel > 2 op 2 > afdrukken.

Het resultaat is dat er 4 schermen op 1 pagina worden afgedrukt. Een PDF van 20 pagina’s kun je zo op 5 bladzijdes uitprinten. Als je daarnaast kiest voor dubbelzijdig printen, dan heb je in dit voorbeeld nog maar 3 A4’tjes nodig. Een flinke besparing! Meer tips voor het gebruik van onze routes vind je hier.

3 sterren

Goede morgen Ik heb hem nog niet gewandeld Maar ik zou er val hekjes en draai poorten in maken Geen prikkeldraad of klimhekken Omdat er meer ouderen gaan wandelen gr Ton

Vond je dit een leuke route?

Beoordeling

Praktische Info

De route is ook geschikt voor op je mobiel!
Klik hier voor meer uitleg

Door bos en polder

Wandelroute 3 km & 3 km

 • Ontvang de Beleefkaart 🍂

  Met de Beleefkaart van het Zuid-Hollands Landschap ontdek je de mooiste gebieden. Ideaal om er in de herfst op uit te gaan. Vraag ‘m gratis aan en geniet van de natuur!

  Lees verder

  Lees verder
 • Vacatures

  Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

  Lees verder

  Lees verder