Ad Snelderwaard
Schotse Hooglanders Holland groen
B. van der Steen

Een groene oase midden in Rotterdam

Boswachter Menno Zuid-Hollands Landschap

Wil je de drukte van de stad achter je laten? Dan kun je helemaal tot rust komen in dit Rotterdamse getijdenpark. Het is een bijzonder eiland met bos, grasvlakten, water, vlonders en een speelplek voor kinderen. Een leuk uitje voor jong en oud!

Boswachter Menno Zuid-Hollands Landschap

Onder de bekendste brug van Nederland ligt een bijzonder natuurgebied, waar je heerlijk kunt uitwaaien. Dwalend over het eiland passeer je verwilderde bosschages, volkstuinen, een natuurspeeltuin, een oude bouwput en een getijdenpark waar het Maaswater twee keer per dag binnenstroomt. Extra verrassingen zijn de weidse uitzichten op de Van Brienenoordbrug en de markante skyline van de stad.

Eigenaar en beheerder van dit eiland is de gemeente Rotterdam.


Praktische info

Parkeren

Auto: Neem op de A16 afrit 24 (Feijenoord) en volg de borden richting De Kuip. Ga bij de eerste verkeerslichten rechtsaf en volg de weg naar links. Ga direct voor Loogman Carwash (Stadionweg 21) rechtsaf richting het Eiland van Brienenoord. Parkeer nabij de carwash en wandel naar het eiland.

Parkeerplaatsen vol? Volg bij de carwash de parallelweg rechtdoor langs de bedrijven en ga na 550 m bij het Hoendiep rechtsaf. Parkeer aan het einde, wandel via de toegangsbrug het eiland op.

Openbaar vervoer

Op werkdagen rijdt buslijn 75 van Rotterdam Zuidplein naar Kralingse zoom. Stap uit bij halte Zomerland en wandel langs het Fastned oplaadpunt naar de toegangsbrug. In het weekend neem je tramlijn 23 van Rotterdam CS naar de Beverwaard. Stap uit bij halte Noorderhelling. Steek bij de grote rotonde de Stadionweg over, ga op het fietspad rechtsaf en even verder linksaf via het Hoendiep (zie de routekaart). Aan het einde is een tweede toegangsbrug naar het eiland.

ov9292

De fiets is de beste manier om naar het Eiland van Brienenoord te gaan. Volg het fietspad aan de noordkant van de Stadionweg en volg ter hoogte van Loogman Carwash (Stadionweg 21) de borden naar het eiland. Voorbij de toegangsbrug staan rechts fietsenrekken.

Honden aangelijnd

Honden zijn aangelijnd toegestaan.

Geschikt voor rolstoelen

De belangrijkste paden in het hart van het eiland zijn geasfalteerd. De paden daaromheen zijn halfverhard en voor rolstoelen en buggy’s doorgaans goed te berijden.

Horeca in de buurt

Op het eiland is in het weekend het terras van Buitenplaats Brienenoord regelmatig geopend. Aan de Stadionweg zit Eetcafé The Summer­station, bij de tramhalte is een vestiging van McDonald’s.

Bijzonderheden

Drie Schotse hooglanders helpen sinds oktober 2021 bij het dagelijks beheer door onkruid, gras en jonge boompjes op te eten. Geniet van deze dieren, maar houd afstand. Het zijn wilde dieren!

Beheerder

Eigenaar en beheerder van dit eiland is de gemeente Rotterdam.

Neem voor meer informatie contact op met de beheerder van IJsselmonde via 14 010 (het telefoonnummer van de gemeente).

Ben je getuigen van vandalisme of criminaliteit? Meld dit dan bij de politie (0900 8844 of 112 bij spoed) of bij de gemeente (geen spoed) via de MeldR-app, 14 010 of via de pagina MeldR.

Valt je iets op aan de hooglanders? Laat het de boswachter weten via 14 010.

Meer informatie


Locatie

Ben Schopbrug achter Stadionweg 1, 3077 AN, Rotterdam


13 Beoordelingen 4.3076923076923 sterren
4.3 / 5

5 sterren

Een onverwacht mooi pareltje natuur in de stad. Aan de voet van de imposante van Brienenoordbrug

5 sterren

Een prachtige wandeling, in alle opzichten de moeite waard. Dichte begroeiing afgewisseld met doorkijkjes over de Maas en een grote variatie aan bloeiende planten en bloemen. Daarnaast de bijzondere combi met de Brienenoordbrug aan de oostkant en het uitzicht op het Bouwdok en het centrum van Rotterdam vanaf het stalen Waterwoud. Een grote aanrader!

4 sterren

Vanuit alle hoeken van het eiland weer een ander uitzicht over de stad, de brug en de rivier. Mooi ondanks dat het nu winter en wat kaal is! Let op: Parkeren kan niet bij de eerstgenoemde optie (verboden!) wel goed bij de tweede brug!

4 sterren

Aardige wandeling m.n. door de ontmoeting met de de Schotse Hooglanders.

5 sterren

Verrassend zo midden in de stad.

Vond je dit een leuke route?

Beoordeling

Praktische Info

Eiland van Brienenoordroute

Wandelroute 5 km

Meer informatie
 • Kraak de zomerquiz

  Het broedseizoen is voorbij. Waar vliegen onze grutto's heen om te overwinteren? Saoedi-Arabië, Suriname of Senegal? Speel de hele quiz en maak kans op twee vrijkaartjes voor een van onze excursies!

  Lees verder

  Lees verder
 • Dit zijn wij

  We weten niet wat de toekomst brengt, maar we hebben de natuur nodig. Om te ademen, te spelen of tot rust te komen. De natuur is het fundament van ons bestaan en van vele planten…

  Lees verder

  Lees verder
 • Zomerwandelingen

  Speciaal voor de zomer hebben we vijf prachtige wandelingen uitgestippeld. Struin door de duinen, geniet van bloemrijke graslanden of kies juist voor een verkwikkende boswandeling.

  Lees verder

  Lees verder
 • Vacatures

  Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

  Lees verder

  Lees verder