Genieten in de Groenzoom

Lepelaar Rogier Mos
Frans Blok

Ieder jaar nòg een beetje mooier

Jochem van Rijn Projectleider

Dit gebied heeft alles: water, groen en wandelroutes over vele bruggen, dijken en lanen. De lage begroeiing begint volwassen te worden, de polderpercelen krijgen kleur en de rietkragen groeien uit. De Groenzoom vormt een belangrijke schakel tussen polder De Oude Leede en het bos van De Balij. Mijn ultieme tip? In de lente kun je lepelaars ontdekken in de grote waterpartijen. Er zijn zelfs flamingo’s gespot!

Jochem van Rijn Projectleider

De Groenzoom is een natuur- en recreatiegebied van 560 hectare op de grens van gemeenten Lansingerland, Pijnacker-Nootdorp en Zoetermeer. Het is onderdeel van de Groenblauwe Slinger, die eind jaren negentig gelanceerd is door de provincie om te voorkomen dat de stedelijke gebieden van Den Haag en Rotterdam tegen elkaar aangroeien. In deze groene buffer kun je nu heerlijk wandelen, fietsen en kanoën.


Praktische info

Parkeren

Je kunt de auto kwijt bij Parkeerplaats Pijnacker Zuid, 2643 HD Pijnacker.

Het is ook mogelijk om de route op een ander punt te starten. Langs het gebied is veel parkeergelegenheid, bijvoorbeeld:

 • Ingang Molenlaan – kruising Keulseweg in Pijnacker
 • Ingang Kleihoogt – ter hoogte van Kleihoogt 5, 2651 KV, Berkel en Rodenrijs

Openbaar vervoer

Plan je reis naar metrostation Pijnacker Zuid en loop in 5 minuten naar het startpunt. Zie 9292.nl voor meer informatie.

Wandelen

De wandelroute is ontwikkeld door een gebruiker van het platform RouteYou. Voor vragen, opmerkingen en suggesties over de route kun je daar terecht.

Meer informatie

Honden welkom

Gedurende het broedseizoen van 15 maart tot 15 juli moeten honden zijn aangelijnd. In de aangegeven losloopgebieden mogen honden in deze periode vrij de natuur verkennen. De rest van het jaar is het aanlijnen van de hond niet verplicht, maar wordt dit wel aanbevolen om overlast voor andere recreanten te beperken.

Geschikt voor rolstoelen

Er zijn voldoende asfalt paden aangelegd voor een rondje in de rolstoel of voor ouders met een buggy.

Horeca in de buurt

De route die wij aanbevelen start vlakbij De Soete Suikerbol. Naast pannenkoeken serveren ze nog meer lekkers in dit restaurant. Kinderen kunnen volop spelen en buiten is een kinderboerderij met geiten, kippen, konijnen en in de zomer een groot springkussen.

Kanoën

In de waterwegen van de Groenzoom staan informatiepaaltjes die aangeven hoe de kanoroutes lopen. De verschillende kleuren laten zien waar de kanoroute verder gaat (blauw), welke sloten niet toegankelijk zijn (rood) en waar het water te ondiep is om te varen (geel). Met deze kaart kun je zelf een mooie route uitstippelen.

Vogels kijken

Met wat geluk kun je hier allerlei bijzondere vogels spotten, zoals lepelaars, grutto’s, steltkluten, buidelmezen en zwarte ibissen. In 2020 streek er zelfs een groep flamingo’s neer, wat de landelijke media haalde. Verrekijker mee!

Beheerder

Bij het beheer van De Groenzoom zijn drie verschillende partijen betrokken:

 • Gemeenten Lansingerland en Pijnacker-Nootdorp
 • Beheercombinatie De Groenzoom
 • Hoogheemraadschap van Delfland

Meer informatie


Locatie

Parkeerplaats Pijnacker Zuid, 2643 HD, Pijnacker

Praktische Info

De route is ook geschikt voor op je mobiel!
Klik hier voor meer uitleg

Genieten in de Groenzoom

Wandelroute 10,7

Meer informatie
 • Kraak de zomerquiz

  Het broedseizoen is voorbij. Waar vliegen onze grutto's heen om te overwinteren? Saoedi-Arabië, Suriname of Senegal? Speel de hele quiz en maak kans op twee vrijkaartjes voor een van onze excursies!

  Lees verder

  Lees verder
 • Dit zijn wij

  We weten niet wat de toekomst brengt, maar we hebben de natuur nodig. Om te ademen, te spelen of tot rust te komen. De natuur is het fundament van ons bestaan en van vele planten…

  Lees verder

  Lees verder
 • Zomerwandelingen

  Speciaal voor de zomer hebben we vijf prachtige wandelingen uitgestippeld. Struin door de duinen, geniet van bloemrijke graslanden of kies juist voor een verkwikkende boswandeling.

  Lees verder

  Lees verder
 • Vacatures

  Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

  Lees verder

  Lees verder