Genieten in de Groenzoom

Lepelaar Rogier Mos
Frans Blok

Ieder jaar nòg een beetje mooier

Dit gebied heeft alles: water, groen en wandelroutes over vele bruggen, dijken en lanen. De lage begroeiing begint volwassen te worden, de polderpercelen krijgen kleur en de rietkragen groeien uit. De Groenzoom vormt een belangrijke schakel tussen polder De Oude Leede en het bos van De Balij. Mijn ultieme tip? In de lente kun je lepelaars ontdekken in de grote waterpartijen. Er zijn zelfs flamingo’s gespot!

Jochem van Rijn Projectleider

Jochem van Rijn Projectleider

De Groenzoom is een natuur- en recreatiegebied van 560 hectare op de grens van gemeenten Lansingerland, Pijnacker-Nootdorp en Zoetermeer. Het is onderdeel van de Groenblauwe Slinger, die eind jaren negentig gelanceerd is door de provincie om te voorkomen dat de stedelijke gebieden van Den Haag en Rotterdam tegen elkaar aangroeien. In deze groene buffer kun je nu heerlijk wandelen, fietsen en kanoën.


Praktische info

Parkeren

Je kunt de auto kwijt bij Parkeerplaats Pijnacker Zuid, 2643 HD Pijnacker.

Het is ook mogelijk om de route op een ander punt te starten. Langs het gebied is veel parkeergelegenheid, bijvoorbeeld:

 • Ingang Molenlaan – kruising Keulseweg in Pijnacker
 • Ingang Kleihoogt – ter hoogte van Kleihoogt 5, 2651 KV, Berkel en Rodenrijs

Openbaar vervoer

Plan je reis naar metrostation Pijnacker Zuid en loop in 5 minuten naar het startpunt. Zie 9292.nl voor meer informatie.

Wandelen

De wandelroute is ontwikkeld door een gebruiker van het platform RouteYou. Voor vragen, opmerkingen en suggesties over de route kun je daar terecht.

Meer informatie

Honden welkom

Gedurende het broedseizoen van 15 maart tot 15 juli moeten honden zijn aangelijnd. In de aangegeven losloopgebieden mogen honden in deze periode vrij de natuur verkennen. De rest van het jaar is het aanlijnen van de hond niet verplicht, maar wordt dit wel aanbevolen om overlast voor andere recreanten te beperken.

Geschikt voor rolstoelen

Er zijn voldoende asfalt paden aangelegd voor een rondje in de rolstoel of voor ouders met een buggy.

Horeca in de buurt

De route die wij aanbevelen start vlakbij De Soete Suikerbol. Naast pannenkoeken serveren ze nog meer lekkers in dit restaurant. Kinderen kunnen volop spelen en buiten is een kinderboerderij met geiten, kippen, konijnen en in de zomer een groot springkussen.

Kanoën

In de waterwegen van de Groenzoom staan informatiepaaltjes die aangeven hoe de kanoroutes lopen. De verschillende kleuren laten zien waar de kanoroute verder gaat (blauw), welke sloten niet toegankelijk zijn (rood) en waar het water te ondiep is om te varen (geel). Met deze kaart kun je zelf een mooie route uitstippelen.

Vogels kijken

Met wat geluk kun je hier allerlei bijzondere vogels spotten, zoals lepelaars, grutto’s, steltkluten, buidelmezen en zwarte ibissen. In 2020 streek er zelfs een groep flamingo’s neer, wat de landelijke media haalde. Verrekijker mee!

Beheerder

Bij het beheer van De Groenzoom zijn drie verschillende partijen betrokken:

 • Gemeenten Lansingerland en Pijnacker-Nootdorp
 • Beheercombinatie De Groenzoom
 • Hoogheemraadschap van Delfland

Meer informatie


Locatie

Parkeerplaats Pijnacker Zuid, 2643 HD, Pijnacker

Praktische Info

De route is ook geschikt voor op je mobiel!
Klik hier voor meer uitleg

Genieten in de Groenzoom

Wandelroute 10,7

Meer informatie
Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
 • Teken voor een sterke Europese Natuurherstelwet!

  De natuur in Europa en zeker in Nederland staat onder zware druk. De voorgenomen Natuurherstelwet van de Europese Commissie is daarom hard nodig om de achteruitgang van vele soorten planten en dieren en hun leefgebieden…

  Lees verder

  Lees verder
 • Heikikkers voelen zich weer thuis in de Krimpenerwaard

  De kans dat je in de Krimpenerwaard een heikikker tegenkomt, is een stuk groter geworden. In 2009 hebben we acht poelen gegraven in Polder Bilwijk. Deze worden nu volop gebruikt voor het afzetten van eitjes…

  Lees verder

  Lees verder
 • Zuid-Hollands Landschap benoemt nieuwe directeur-bestuurder

  Stichting Het Zuid-Hollands Landschap stelt ervaren manager en bestuurder Jos Bisschops aan als nieuwe directeur-bestuurder. Bisschops volgt Michiel Houtzagers op die na 15 jaar de organisatie verlaat voor een rol bij de provincie Utrecht.

  Lees verder

  Lees verder
 • Vacatures

  Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

  Lees verder

  Lees verder