Welkom aan de stadsrand van Leiden

Een avontuurlijke route vol verrassingen. En dat aan de rand van Leiden, in de schaduw van de rijksweg A4. Soms struin je dwars door weilanden of volg je een graskade vol hekken met overstapjes. Ook ontdek je wat er allemaal te zien en te doen is in Polderpark Cronesteyn, het grootste ‘stadspark’ van Leiden. Naamgever van de route is natuur- en recreatiegebied ’t Vogelhoff, dat grotendeels is ingericht voor weidevogels én de honingbij.

Let op: tijdens het broedseizoen van 15 maart tot 15 juni is deze route niet toegankelijk.


Enkele hoogtepunten

 • 1. ‘t Bijenhoff
 • 2. Plukfruit
 • 3. Weidevogels
 • 4. Langs het Balkengat
 • 5. Boerenkaas
 • 6. Zoeterwoude
 • 7. Klooster
 • 8. Polderpark
 • 9. Verdwenen kasteel
 • 10. Vliet

In de route zelf vind je meer informatie over deze punten. Met mooie natuurfoto’s, vogelgeluiden en leuke weetjes hebben onze boswachters de route echt wat extra’s gegeven. 


Praktische info

Toegankelijkheid

Van 15 maart tot 15 juni is deze route niet toegankelijk vanwege de broedende vogels. Bij natuurgebied ’t Vogelhoff zijn de graslanden soms langer afgesloten: van 1 maart tot half juli. Is het toegangshek bij de start van de wandeling dicht? Volg dan de in de tekst beschreven alternatieve route.

Parkeren

Auto: vanaf de N206/Europaweg neem je bij de Lammebrug de afslag naar Cronesteyn (lastige afslag, gebruik je navigatie naar de Vlietweg). Je volgt de smalle Vlietweg 800 m en gaat ter hoogte van huisnr. 9 links de parkeerplaats op.

Openbaar vervoer

OV: de startplaats is moeilijk met het openbaar vervoer te bereiken. Busreizigers starten het best bij bushalte A4 P+R in Zoeterwoude. Hier is ook Toeristisch Overstappunt Zoeterwoude. Je start de wandeling dan bij wandelknooppunt 81naast de verkeerslichten.

Geen honden

De hond mag niet mee op deze route.

Wandelen

Deze route gaat grotendeels via het netwerk van wandelknooppunten (rode pijlen). Je kunt de route ook volgen via Google Maps. Dit bestand sturen we je bij het downloaden van de route.

Ongeschikt voor rolstoelen

Vanwege de struinpaden en hekken met overstapjes is deze route niet geschikt voorrolstoelen en kinderwagens.

Horeca in de buurt

Langs de A4 bij Zoeterwoude-Dorp passeer je een vestiging van La Place. In Zoeterwoude zelf zit Café De Vriendschap. In Polderpark Cronesteyn wandel je langs De Tuin van de Smid en verderop langs Brasserie Cronesteyn.


Locatie

Parkeerplaats ’t Vogelhoff. Ter hoogte van: Vlietweg 9, 2323 LA, Leiden


0 Beoordelingen 0 sterren
0.0 / 5

Vond je dit een leuke route?

Beoordeling

Praktische Info

De route is ook geschikt voor op je mobiel!
Klik hier voor meer uitleg

Rondje Vogelhoff

Wandelroute 9,5 km

 • Red de vlinder

  Het gaat heel slecht met vlinders in Zuid-Holland! En dat heeft ernstige gevolgen. Gelukkig kunnen we de vlinder helpen door meer kruidenrijk grasland te ontwikkelen.

  Lees verder

  Lees verder
 • Zomerwandelingen

  Speciaal voor de zomer hebben we vijf prachtige wandelingen uitgestippeld. Struin door de duinen, geniet van bloemrijke graslanden of kies juist voor een verkwikkende boswandeling.

  Lees verder

  Lees verder
 • Vacatures

  Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

  Lees verder

  Lees verder