Over de route

Ten zuiden van Rotterdam ligt een verrassende wandelbestemming: de grienden en polders van het eiland IJsselmonde. Buitendijks dwaal je door de Carnisse Grienden, waar het water van de Oude Maas twee keer per dag naar binnen stroomt. Binnendijks liggen eeuwenoude akkers, omsloten door dijken. Er waren plannen om deze polders om te vormen tot natte natuur, maar inmiddels is besloten dit historische landschap te behouden. Deze route is een initiatief van de Vereniging Carnisse Grienden.


Enkele hoogtepunten

 • 1. Carnisse Grienden
 • 2. Oude Maas
 • 3. Napoleonroute
 • 4. Klein Profijt
 • 5. Oude zeedijk 
 • 6. Leidingenstraat
 • 7. Koedood
 • 8. Kunstheuvel

In de routebeschrijving zelf vind je meer informatie over deze punten. Met mooie natuurfoto’s, vogelgeluiden en leuke weetjes hebben onze boswachters de route echt wat extra’s gegeven.


Praktische info

Parkeren

Neem in Rotterdam vanaf Zuidplein buslijn 183 of vanaf Rotterdam Centraal tramlijn 25 naar Carnisselanden. Stap uit bij halte Waterkant. Wandel verder naar de keerlus van de tram en neem daarachter de brug naar wandelknooppunt 51. Pak hier de route op. Zie voor de details 9292.nl.

Openbaar vervoer

Neem in Rotterdam vanaf Zuidplein buslijn 183 of vanaf Rotterdam Centraal tramlijn 25 naar Carnisselanden. Stap uit bij halte Waterkant. Wandel verder naar de keerlus van de tram en neem daarachter de brug naar wandelknooppunt 51. Pak hier de route op. Zie voor de details 9292.nl.

Horeca in de buurt

Bij wandelknooppunt 22 kun je rechtsaf naar Brasserie Rhoonse Polder (bij de golfbaan). Klik op de link voor de actuele openingstijden. In coronatijd staat er tot 17 uur vaak een foodtruck met onder meer wintersoepen en belegde broodjes. Verder zijn er verschillende horecagelegenheden aan het Havenhoofd in Barendrecht, niet ver van de tram- en bushaltes.

Ongeschikt voor rolstoelen

Bij droog weer is een deel van de paden in de Carnisse Grienden toegankelijk voor rolstoelen. Verder gaat de route grotendeels over onverharde (gras)paden, met af en toe een overstapje.

Bijzonderheden

De hoofdroute is 10 km lang, maar je kunt er een extra rondje aanknopen bij Klein Profijt van 2,5 km. Voor deze uitbreiding wandel je van knooppunt 55 naar 383040703038 en dan vervolg je de hoofdroute bij 55.


Locatie

Koedood 20, 2993 AL, Barendrecht


8 Beoordelingen 4.5 sterren
4.5 / 5

4 sterren

Mooie wandeling door de grienden en door een stukje Klein Profijt en vervolgens over de dijk. Veel reeën gezien, roofvogels en halsband parkieten. En de grienden waren prachtig in de sneeuw.

4 sterren

Mooie rust gevende wandelroute. Helaas mijn zwarte north face jas verloren onderweg en de hele route weer terug moeten lopen en niks gevonden.. Wie weet vind ik de eerlijke vinder hier..

5 sterren

Wat een fantastische route. Gewandeld met mijn 13-jarige zoon. Hij vond de route te lang, maar wel heel leuk met het brugpad langs/over het water, de grasdijken met de loslopende paarden en nieuwsgierige koeien, die ons kwamen besnuffelen toen we op het bankje zaten. Ik wil graag de gastvrije eigenaren hartelijk bedanken die ons over hun land laten wandelen! Helaas zijn overstapjes zijn op sommige plekken helemaal vergaan, dus echt aan vervanging toe. Wij hebben op sommige plekken gebruik gemaakt van de metalen hekken.

5 sterren

Een prachtige wandelroute in de achtertuin van Barendrecht. Onvoorstelbaar rustig en ieder seizoen weer compleet ander landschap.

4 sterren

Enorm leuke route. Let op overstapjes zijn een beetje aan reparatie toe... En er zit een stukje in waar honden eigenlijk niet zijn toegestaan (maar wat wij -zeer kort aangelijnd- toch hebben gedaan) Verder hadden ook wij tussen 27 en 48 wat onduidelijkheid (21 had beter aangegeven moeten zijn). Verder wilde ganzen, de buizerd, de bever, lepelaars, etc gezien + een mooie ondergaande zon en de opkomende maan!! Super.

Vond je dit een leuke route?

Beoordeling

Praktische Info

De route is ook geschikt voor op je mobiel!
Klik hier voor meer uitleg

Vossenpad

Wandelroute 10 / 12,5 km

 • Red de vlinder

  Het gaat heel slecht met vlinders in Zuid-Holland! En dat heeft ernstige gevolgen. Gelukkig kunnen we de vlinder helpen door meer kruidenrijk grasland te ontwikkelen.

  Lees verder

  Lees verder
 • Zomerwandelingen

  Speciaal voor de zomer hebben we vijf prachtige wandelingen uitgestippeld. Struin door de duinen, geniet van bloemrijke graslanden of kies juist voor een verkwikkende boswandeling.

  Lees verder

  Lees verder
 • Vacatures

  Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

  Lees verder

  Lees verder