Klein Profijt_MG_9839_hergebruik
Klein Profijt
Zwemmende bever - CreativeNature
Zwemmende bever
Uitkijkpunt

Welkom langs de Oude Maas

Het blijft een bijzonder gezicht: eindeloze rijen knotwilgen die twee keer per dag met hun voeten in het water staan. Buitendijkse grienden zijn schaars in Nederland, maar niet langs de Oude Maas. Doe stevige schoenen aan en volg de slingerpaden door de Rhoonse en Carnisse Grienden. Daartussen wacht de wilgenjungle van Klein Profijt, domein van bevers en ijsvogels. In de zomer zorgen wilde bloemen voor een uitbundig kleurenspektakel, bos- en rietvogels geven een gratis concert.


Enkele hoogtepunten

 • 1. Wilgenakkers
 • 2. Vletsloot
 • 3. Wilgenjungle
 • 4. Carnisse Grienden
 • 5. Kijkscherm
 • 6. Binnendijk

In de routebeschrijving zelf vind je meer informatie over deze punten. Met natuurbeelden en -geluiden hebben we de route echt wat extra’s gegeven. Niet voor niets staat deze rondwandeling in de Wandel Top 5 van meest aangevraagde routes. Het is een pareltje om trots op te zijn!


Praktische info

Parkeren

Auto: neem op de A15 afslag 19 en dan de S102 (N492) richting Rhoon. Rij langs Rhoon en vervolg de N492 richting Poortugaal, sla links af bij de Schroeder van de Kolklaan (blauw bord naar recreatiegebied Oude Maas) en volg de bruine borden naar Toeristisch Overstappunt Rhoonse Grienden.

Ga voor de jachthaven links naar parkeerplaats Rhoonse Grienden.

Openbaar vervoer

Reizigers met het OV starten het best in Barendrecht: neem vanaf station Rotterdam Centraal tramlijn 25 naar Barendrecht. Stap uit bij de laatste halte (Waterkant). Wandel naar de keerlus van de tram en steek via de loopbrug het water over. Klim aan het einde via de trap de dijk op en ga op het fietspad rechtsaf Start de route bij wandelknooppunt 52. Zie ook 9292.nl.

Honden aangelijnd

Honden aan de lijn zijn welkom. Houd altijd de bordjes in de gaten.

Geschikt voor rolstoelen

De halfverharde paden van de Rhoonse Grienden zijn bij droog weer goed te berijden. De Carnisse Grienden zijn vanwege de vlonders minder goed toegankelijk.

Horeca in de buurt

Bij de parkeerplaats van de golfbaan passeer je Brasserie Rhoonse Polder, waar je bij mooi weer op het terras terecht kunt voor een kopje koffie of een lunch.

Vlak bij de startplaats ligt Restaurant Abel, met even verderop bij de grote parkeerplaats het kindvriendelijk Tasman. Hier hebben ze heerlijke pannenkoeken, maar ook bekroond zelfgemaakt ijs!

Bijzonderheden

De hoofdroute is 16 km lang, maar met de wandelknooppunten kun je de route eenvoudig inkorten. In de tekst is een verkorte route van 6,5 km door de Rhoonse Grienden en Klein Profijt beschreven.

Het is ook mogelijk om alleen het rondje van 5 km door de Carnisse Grienden te doen. Startpunt is dan de parkeerplaats bij de Carnisse Grienden bij Barendrecht (achter de dijk, navigatie: Koedood 22, 2993 AL Barendrecht).

Pak de routebeschrijving op bij wandelknooppunt 52, daarna 48215429651253 en 52.

Na regen en bij (spring)vloed kunnen sommige paden drassig worden. Waterdichte schoenen of laarzen komen hier zeker van pas, het hele jaar door. Kijk hier voor de vloedtijden.


Locatie

Albrandswaarsedijk 196 (Toeristisch Overstap Punt), 3172 XB, Poortugaal


10 Beoordelingen 4.6 sterren
4.6 / 5

5 sterren

Vandaag met een oudere vriend hier gewandeld. Zeer goed toegankelijk én afwisselend. Parkeren en horeca op kortere afstand. Kortom een topbestemming voor mijn doel. Ga later graag terug om foto's te maken.

5 sterren

Prachtige route! Heel gevarieerd, heel veel vogels. We hadden even moeite om het begin te vinden, maar toen we een keer onderweg waren was alles duidelijk aangegeven.

5 sterren

Bijzonder gebied onder de rook van Rotterdam. Terwijl je wandelt vaart er af en toe een schip voorbij op de Oude Maas en ruik je bij vlagen de petrochemische industrie of de zware diesel. Maar evengoed heerlijk gewandeld tussen de knotwilgen en ander groen. Vanwege de modderige paden is goed schoeisel gewenst. Voor herhaling vatbaar!

5 sterren

Niet voor niets staat op de website van het ZHL, dat dit de mooiste voorjaarsroute van ZH is. Ik vond het een schitterende en afwisselende wandeling. Grotendeels over bospaden, dijkjes en een boardwalk midden door de natuur. Er is maar een heel klein stukje geasfalteerde straat en fietspad, voor de rest hebben de wandelaars de route voor zich alleen. In de “grienden” was een schitterend vogelconcert en ik had tijdens de hele wandeling geen muziek nodig, om storende verkeersgeluiden te overstemmen. Ook overal genoeg bankjes onderweg, kortom dé perfecte route!

4 sterren

We hebben er veel langer over gedaan dan je met 6,5 km zou verwachten. Daardoor voelde het als veel langer met de kids. Het leuke: We hebben een bever gezien.

Vond je dit een leuke route?

Beoordeling

Praktische Info

De route is ook geschikt voor op je mobiel!
Klik hier voor meer uitleg

Groene lint langs de Oude Maas

Wandelroute 6,5 / 16 km

 • Zomer in Zuid-Holland

  Zonnebril op, water bij de hand en sportieve stappers aan? Dan ben je klaar voor onze zomerwandelingen! Struin door de duinen, geniet van bloemrijke graslanden of kies voor een verkwikkende boswandeling.

  Lees verder

  Lees verder
 • Beleefkaart van het Zuid-Hollands Landschap

  Met de Beleefkaart van het Zuid-Hollands Landschap ontdek je de mooiste gebieden. Deze grote papieren kaart biedt volop inspiratie voor een dagje uit.

  Lees verder

  Lees verder
 • 6 op de 10 inwoners van Zuid-Holland snakt naar meer natuur

  Uit onderzoek, uitgevoerd door onderzoeksbureau Delta in opdracht van het Zuid-Hollands Landschap, blijkt dat ruim 88% van de inwoners natuur in hun omgeving belangrijk vindt. Van de ondervraagden wil ruim de helft meer natuur in…

  Lees verder

  Lees verder
 • Meer natuur? Het kán!

  Elke hectare groen is van groot belang voor planten, dieren en mensen. Help mee met het leggen van de puzzel voor meer natuur in Zuid-Holland.

  Lees verder

  Lees verder