Zandhagedisroute Wandelen 8 km

Even lekker uitwaaien op het strand van Noordwijk? Combineer dat dan met een rondje door de achterliggende duinen, waar het Zuid-Hollands Landschap twee gebieden beheert: duingebied De Blink en de oude strandvlakte Langeveld. Hier kom je ongetwijfeld damherten tegen. Ook wandel je een stukje door de Amsterdamse Waterleidingduinen, waar de uitzichten ongekend zijn.

Routekaart met hoogtepunten

1. Oud Bollenveld
2. Herten in Langeveld
3. Drinkwater
4. Duinen
5. De Blink
6. Naaldbos

In de routebeschrijving zelf vind je meer informatie over deze punten.

Niet voor niets behoort deze route tot de mooiste Winter wandelingen van het Zuid-Hollands Landschap!

Meer weten over deze route?

Download de volledige beschrijving via de download-knop. We wensen je alvast veel plezier!

Praktische info

Parkeren

Auto: neem op de N206 de afrit Lisse/Langevelderslag en volg de borden naar de Langevelderslag (Vogelaardreef). Ga na 2,5 km bij de afslag Langevelderslag rechtdoor. Rijd langs het bungalowpark en parkeer na 300 m rechts van de weg.

Aangelijnd

In sommige gebieden aan de lijn, let op de bordjes. In de Amsterdamse
Waterleidingduinen zijn honden verboden (omlopen kan via het fietspad buiten het gebied om).

Ongeschikt

In de duinen gaat de route via zandpaden. De Langevelderslag en de Noraweg zijn wel toegankelijk voor rolstoelen en buggy’s.

Horeca in de buurt

Vlak bij de startplaats vind je pannenkoekenboerderij Langs Berg en Dal, waar niet alleen
pannenkoeken op de kaart staan. Bij koud weer brandt hier de open haard. Dat laatste geldt ook voor strandrestaurant Nederzandt bij de Langevelderslag. Ook diverse snackbars zijn hier buiten coronatijd geopend.

8 km

Deze route is niet gemarkeerd in het deel van de Amsterdamse Waterleidingduinen. Volg het hoofdpad en ga aan het einde op de T-splitsing linksaf. Pak het kaartje erbij (pagina 5 in de PDF) en klik op de blauwe bol om de route in Google Maps te bekijken. Het is ook mogelijk om met het meegestuurde GPX-bestand op uw telefoon om te navigeren. 

Openbaar vervoer

OV: de startplaats is lastig met het openbaar vervoer te bereiken. Bus 57 rijdt van Leiden CS naar Noordwijkerhout, halte Brink. Hiervandaan is het 40 minuten lopen: volg het bord naar de Langevelderslag door de Dr. Poelslaan, aan het einde rechtsaf. Langevelderweg, later Langevelderlaan, helemaal uitlopen. Kijk voor de details op 9292.nl.

Toegang Waterleidingduinen

Deze route gaat voor een deel door terrein van de Amsterdamse Waterleidingduinen. Hiervoor is normaal een dagkaart nodig. Wandelaars die de Zandhagedisroute volgen,
mogen bij uitzondering zonder toegangskaart het duingebied in. Houd je wel aan de routebeschrijving. 

De route is ook geschikt voor op je mobiel!
Klik hier voor meer uitleg

Locatie

Langevelderlaan 45, 2204 BC, Noordwijk

11 beoordelingen

Henk

We hebben afgelopen zondag de route gelopen in combinatie met de bloembollen velden die in bloei staan. Een veel zijde route, velden, bossen, duinen en strand. Ik heb een compilatie gemaakt van de route in een filmpje. https://youtu.be/gyJ9FAVJNZE

Dick

We hebben de zandhagedisroute afgelopen zondag gelopen, erg mooi en afwisselend! De routebeschrijving vonden we niet duidelijk. Maar met behulp van de gps-track kwamen we er wel uit. Het duingebied is prachtig. Ons verslag en foto's staan op https://www.grijsopreis.nl/wandeling-bij-noordwijk/

dini

zeer gevarieerde route. Duin, bos, strand alles zit er in.

C Deutman

Hele mooie wandeling! Helaas veel langs fietspad als je niet over het strand loopt en daardoor oppassen geblazen. Dat was niet zo ontspannen. Misschien omdat zondagen te druk zijn. Volgende wandeling doen we niet meer langs fietspaden.

Marie Jose Kruijsen

Het is een prachtige route. Omdat wij niet gewend zijn in dit gebied hadden wij de route uitgeprint, wat wel nodig was. In het begin (bij de parkeermogelijkheid) is het even zoeken naar de paaltjes met de Zandhagedis. Daarna goed uitkijken dat je het juiste pad volgt. Wij hadden prachtig weer en waren enthousiast over de afwisseling van het landschap. Eenmaal aangekomen op Langevelderslag waren verschillende strandtenten open voor koffie met een broodje en ook een toilet was opengesteld. In totaal op de stappenteller hebben wij er 9,6 km. over gedaan. Iets meer dan op de route is aangegeven. Het is aan te bevelen rond Maart te gaan, dan is de kans het grootst om de Zandhagedis te kunnen spotten!!! Veel damhertenonderweg gezien, dat is altijd een feestje!!

Cees

Prachtige route, die niet zo heel duidelijk beschreven is, maar we kwamen er wel uit. Ik heb geen smartphone en ga dus met de uitgeprinte route op pad, in een plastic hoesje. Mijn tip is: stel het afdrukken van de route zo in dat het kaartje eenzijdig op een A4-tje terecht komt, en de beschrijving op hoogstens twee kantjes van een tweede A4-tje zodat je met 1 keer omdraaien van de beschrijving en weer terug stoppen in het plastic hoesje klaar bent. Met 5 of 6 A4-tjes door de regen en in de wind lopen is (een beetje) lastig.

Corrie

Mooie route op deze koude dag. Wel jammer dat sommige mensen lak hebben aan alle regels. Los lopende honden in het Langeveld. Baasjes zijn niet te corrigeren.

yvonne

Momenteel mijn lievelingsroute vanwege het afwisselende landschap waar je doorheen gaat: weiland, bos, duin, strand. Route in de duinen is inderdaad wat onduidelijk, maar juist avontuurlijk om uit te zoeken hoe je moet lopen. Houd de strandtent/horeca in de gaten, daar moet je bij uitkomen. Vanaf daar loop je nog een flink stuk over het strand, onderschat de lengte niet. Al met al zeer fijne wandeling.

Rob Schouten

Op zich een mooie route; maar vanaf het moment dat we de Waterleidingduinen in liepen, konden we de routebeschrijving niet meer volgen. Op onze intuÏtie wandelden we door de duinen richting Landervelderslag, op zich wel het mooiste deel van deze wandeling!

Ronald

Afwisselend en mooi (en horeca halverwege ;-) door bos, duinen, strand en bos, we hebben ervan genoten en qua afstand net leuk (1.5 à 2 uur)

Meer beoordelingen

Wouter

Route was zeer mooi en goed te doen, zelfs onze dochter van 12 vond het super. Reden van 2.5 ster is dat wij zonder onze navigatie de route nooit goed hadden kunnen lopen en zeer zeker verdwaald waren. Ook zullen veel mensen willekeurig door de duinen zoeken en hierdoor waarschijnlijk veel natuurschoon "vertrappen"

Vond je dit een leuke route?

Op je inzending is ons privacystatement van toepassing.

Ook interessant

Wandelroute 16 km
Poortugaal
20 beoordelingen
Wandelen 7 km
Ridderkerk
5 beoordelingen
Wandelen 6 / 15,5 km
Wassenaar
1 beoordeling