Aankoopfonds

Geef Zuid-Holland een groene toekomst

Het Zuid-Hollands Aankoopfonds

We introduceren het Zuid-Hollands Aankoopfonds. Het fonds is de garantie dat onze provincie niet volledig wordt volgebouwd. Een nieuw wapen tegen de oprukkende verstedelijking van Zuid-Holland. Want in de strijd om het behoud van natuur en biodiversiteit is het hebben van eigendomsrechten van grond essentieel. Als eigenaar van grond hebben we niet alleen de regie over wat er met het gebied gebeurt en hoe het beheerd wordt. Het is ook de enige manier om zeker te weten dat het behouden blijft als natuur voor de toekomst. Dat onze aanpak werkt bewijzen de vele gebieden die we met de hulp van onze donateurs hebben kunnen aankopen.

Een extra schakel in Natura2000-zone

In september 2022 wordt Zuid‑Hollands Landschap eigenaar van de boomgaard bij Zouweboezem. De Zouweboezem is een Natura2000-gebied bij Ameide in de gemeente Vijfheerenlanden, tegen de grens van provincie Utrecht en Gelderland. Dankzij deze uitbreiding wordt de natuur in ons beheersgebied ten zuiden van de Lek 250 hectare groot. In 2016 kochten we het eerste deel, Luistenbuul, met veel bijzondere plantensoorten. Daarna volgden de Achthovense Uiterwaarden waar we oude akkergrond opnieuw inzaaiden.

Duingebied blijft een oase van rust

Zuid-Hollands Landschap heeft Langeveld – duingebied onderdeel van Nationaal Park Hollandse Duinen – van Dunea overgenomen. Het ligt tussen twee beheergebieden in: De Noordzijderpolder en De Blink. Door deze aankoop zijn deze gebieden met elkaar verbonden en kunnen we dit mooie duingebied voor altijd beschermen. Dit is gunstiger voor het beheer, maar vooral ook voor de dieren die hier leven. Het is een oase van rust

Van boerenland naar waterrijk vogelgebied

De Crezéepolder laat het resultaat van natuurbeheer duidelijk zien. Sinds 2018 is het Zuid-Hollands Landschap beheerder van de polder van 50 hectare. Het is een zoetwatergetijdegebied, grenzend aan rivier de Noord, waar het water twee keer per dag in- en uitstroomt. Voorheen hoorde de polder bij een boerderij. In drie jaar tijd is het gebied opgebloeid en een thuis voor de bever, kluten, de visarend en vele andere vogelsoorten.

Samen werken aan meer natuur in Zuid-Holland

Wanneer iemand contact met ons opneemt, is het vaak omdat hij iets wil delen. Die persoonlijke motivatie is voor mij belangrijk omdat ik zo kan bepalen behoeften er leven en hoe wij daar vanuit het Zuid-Hollands Landschap op in kunnen spelen. In een inhoudelijk gesprek bespreken we de mogelijkheden en kunnen we met een beheerder of boswachter kijken welke projecten het meest inspelen op de wensen van de donateur. Het belangrijkste is dat we allebei een goed gevoel hebben bij de besteding van de donatie en dat de donateur vertrouwen heeft in ons werk als natuurbeheerder.

Bastiaan Bot Relatiebeheerder Fondsen
en Bijzondere Giften

Bastiaan Bot Relatiebeheerder Fondsen
en Bijzondere Giften

Meer weten over de mogelijkheden om ons te steunen?

Neem dan vrijblijvend contact op met Bastiaan Bot. Tel. 06 – 822 355 91, e-mail b.bot@zhl.nl 

 • Zomer in Zuid-Holland

  Zonnebril op, water bij de hand en sportieve stappers aan? Dan ben je klaar voor onze zomerwandelingen! Struin door de duinen, geniet van bloemrijke graslanden of kies voor een verkwikkende boswandeling.

  Lees verder

  Lees verder
 • Beleefkaart van het Zuid-Hollands Landschap

  Met de Beleefkaart van het Zuid-Hollands Landschap ontdek je de mooiste gebieden. Deze grote papieren kaart biedt volop inspiratie voor een dagje uit.

  Lees verder

  Lees verder
 • 6 op de 10 inwoners van Zuid-Holland snakt naar meer natuur

  Uit onderzoek, uitgevoerd door onderzoeksbureau Delta in opdracht van het Zuid-Hollands Landschap, blijkt dat ruim 88% van de inwoners natuur in hun omgeving belangrijk vindt. Van de ondervraagden wil ruim de helft meer natuur in…

  Lees verder

  Lees verder
 • Meer natuur? Het kán!

  Elke hectare groen is van groot belang voor planten, dieren en mensen. Help mee met het leggen van de puzzel voor meer natuur in Zuid-Holland.

  Lees verder

  Lees verder