Aankoopfonds

Geef Zuid-Holland een groene toekomst

Het Zuid-Hollands Aankoopfonds

Dit fonds is de garantie dat onze provincie niet volledig wordt volgebouwd. Een nieuw wapen tegen de oprukkende verstedelijking. Want in de strijd om natuurbehoud en biodiversiteit zijn eigendomsrechten essentieel. Als grondeigenaar hebben we niet alleen de regie over het beheer, maar ook wat er met het gebied gebeurt. Bovendien zorgen we er zo voor dat het als natuur bewaard blijft voor toekomstige generaties.

Investeer in het aankoopfonds

Resultaat voor de natuur

Dat onze aanpak werkt, dat bewijzen de vele gebieden die we met de hulp van onze donateurs hebben kunnen aankopen. We geven drie voorbeelden ter illustratie.

1. Achthovense Uiterwaarden

In de Achthovense Uiterwaarden, gelegen in de Vijfheerenlanden, heeft het Zuid-Hollands Landschap 15,5 hectare aangekocht. De percelen ontwikkelen we verder tot kruidenrijke hooilanden met een hoge biodiversiteit. Wilde bijen, vlinders, kamsalamanders en talloze vogelsoorten komen hier graag op af. Als bezoeker kun je hier volop genieten in een prachtige omgeving.

Dit waren voorheen vaak landbouwakkers waar een monocultuur heerste. Door het land op sommige plekken af te graven en te ontdoen van mest en gifstoffen door intensief beheer werken we aan natuurherstel. In zes jaar tijd is het boswachter René gelukt om twee intensief bemeste maisvelden te transformeren naar glanshaverhooilanden, vol goudhaver, grote streepzaad, gele morgenster en andere bijzondere flora.

Investeer in het aankoopfonds

2. Duingebied blijft een oase van rust

Zuid-Hollands Landschap heeft Langeveld – duingebied onderdeel van Nationaal Park Hollandse Duinen – van Dunea overgenomen. Het ligt tussen twee beheergebieden in: De Noordzijderpolder en De Blink. Door deze aankoop zijn deze gebieden met elkaar verbonden en kunnen we dit mooie duingebied voor altijd beschermen. Dit is gunstiger voor het beheer, maar vooral ook voor de dieren die hier leven. Het is een oase van rust.

Investeer in het aankoopfonds

3. Van boerenland naar waterrijk vogelgebied

De Crezéepolder laat het resultaat van natuurbeheer duidelijk zien. Sinds 2018 is het Zuid-Hollands Landschap beheerder van de polder van 50 hectare. Het is een zoetwatergetijdegebied, grenzend aan rivier de Noord, waar het water twee keer per dag in- en uitstroomt. Voorheen hoorde de polder bij een boerderij. In drie jaar tijd is het gebied opgebloeid en een thuis voor de bever, kluten, de visarend en vele andere vogelsoorten.

Investeer in het aankoopfonds

Samen werken aan meer natuur

Bastiaan Bot Relatiebeheerder Fondsen
en Bijzondere Giften

Uw persoonlijke motivatie is voor mij belangrijk, omdat ik zo kan peilen welke behoeften er leven en hoe het Zuid-Hollands Landschap daarop kan inspelen. Ik stem graag met u af welke projecten het beste aansluiten bij uw wensen. Bij dat gesprek kan ook een beheerder of boswachter aanschuiven. We horen graag van u!

Bastiaan Bot Relatiebeheerder Fondsen
en Bijzondere Giften

Meer weten over het Aankoopfonds?

Neem dan vrijblijvend contact op met Bastiaan Bot. Hij is telefonisch te bereiken op 06 – 822 355 91 en via mail b.bot@zhl.nl.

 • Natuurherstelwet aangenomen in het Europees Parlement

  Vandaag stemde het Europees Parlement voor het definitieve akkoord over de Natuurherstelwet, dat eerder tussen de Europese Commissie, de lidstaten en het Parlement was bereikt. Eind vorig jaar had de Milieucommissie van het Parlement de…

  Lees verder

  Lees verder
 • Zo zorg je voor een rustig broedseizoen

  Voorjaar is de tijd van nieuw leven. Maar jonge dieren worden niet vanzelf groot, zeker niet in onze drukke provincie met veel versnipperde natuur. Daarom zetten we ons de komende maanden éxtra in om de…

  Lees verder

  Lees verder
 • Ontdek de mooiste voorjaarswandelingen

  De eerste voorjaarsbloemen staan er al prachtig bij. Sneeuwklokjes, krokussen en bosanemonen laten hun mooiste kleuren zien. Met onze landgoedwandelingen kun je er nu volop van genieten. Vraag de routes gratis aan en wandel het…

  Lees verder

  Lees verder
 • Vrijwilligerswerk

  Vind je het leuk om je in de natuur te werken? Of om je op een andere manier voor de natuur en het landschap in te zetten? Word dan vrijwilliger bij het Zuid-Hollands Landschap.

  Lees verder

  Lees verder