Help de natuur beschermen

Je krijgt er zoveel moois voor terug

Een groene en gezonde leefomgeving

Zuid-Holland is de drukste provincie van Nederland, waar verstedelijking, bedrijvigheid en industrie een steeds grotere rol spelen. Daarom is onze stichting in 1934 opgericht, om de natuur en ons landschap te beschermen. Die missie is nog altijd actueel. Samen met 50.000 Beschermers en honderden vrijwilligers zetten we ons in voor een groene en gezonde provincie. Sluit je je ook aan? Elke bijdrage, groot of klein, helpt de natuur dichtbij.


Je bent al Beschermer vanaf 3 euro per maand en krijgt er veel voor terug!
👇

Als Beschermer profiteer je van deze voordelen:

• Je krijgt tot 40% korting op excursies en activiteiten
• Je ontvangt 3x per jaar ons Blad in de brievenbus met natuurnieuws en -tips
• Je kunt onze knuffel Scotty gratis meenemen bij een ophaalpunt bij jou in de buurt
• En met de Beschermerspas profiteer je van aantrekkelijke voordelen bij onze partners

Lekker lezen over de natuur

Als Beschermer ontvang je drie keer per jaar een prachtig exemplaar van Blad in je brievenbus. Er is geen vergelijkbaar magazine dat zo uitgebreid de natuur in Zuid-Holland behandelt. Met de mooiste natuurfoto’s, opmerkelijke weetjes én de laatste informatie uit het veld.

Of je nu wilt wandelen door de Duinen van Oostvoorne, meekijken over de schouders van onze boswachters, fietsen, erfgoed ontdekken, of dieren spotten – ons magazine biedt volop inspiratie.

Veel korting op excursies

Het hele jaar door organiseren we excursies en activiteiten waar je in kleinschalige groepjes aan mee kunt doen. Vleermuizen spotten, kanoën of wadlopen, er is van alles te beleven in de natuur. Ga mee met onze deskundige gidsen en ontdek de mooiste gebieden!

Als Beschermer krijg je tot 40% korting op onze excursies. En daarnaast nodigen we je uit voor exclusieve activiteiten, zoals de jaarlijkse Fruitplukdag in onze hoogstamboomgaard. Al dat onbespoten fruit is te lekker om je neus voorbij te laten gaan!

Nog meer voordeel!

Als je Beschermer wordt, dan kun je de knuffel ‘Scotty de Hooglander’ gratis ophalen bij jou in de buurt. Je hebt onze mascotte hierboven al even kunnen zien.

En met je eigen Beschermerspas profiteer je van mooie kortingen. Logeer eens in een gerenoveerde bunker en ontvang 10% korting. Of koop bij Dunea online dagkaarten voor je bezoek aan Solleveld en profiteer van 50% korting.

Deze voordelen zijn mogelijk dankzij onze partners en sponsoren.

Als Beschermer help je mee om:

 • 1. Nieuwe gebieden aan te kopen en te streven naar 10% beschermde natuur in Zuid-Holland.
 • 2. Natuur te verbinden, zodat dieren en planten meer leefruimte krijgen.
 • 3. Cultuurhistorische parels te behouden, zoals landgoederen, forten en eendenkooien.
 • 4. Paden aan te leggen, informatieborden te plaatsen en kennis over te dragen via onze excursies.
 • 5. Iedereen van de natuur te laten genieten!

Aankopen is de beste bescherming!

Afgelopen jaar hebben we 23 hectare aangekocht, verdeeld over drie locaties. Een mooie uitbreiding van het Zuid-Hollands Landschap, waarmee de grond in onze veilige handen is gekomen.

Langs de Oude Maas ① versterken we de getijdenwerking voor bevers en spindotters, in de Zouweboezem ② ontwikkelen we meer moerasnatuur en in de Alblasserwaard ③ houden we een historische eendenkooi in stand.

Veel dank aan alle Beschermers die dit mogelijk hebben gemaakt!

Sander Nagel

Behoud van cultuurhistorische parels

Op Landgoed Nieuw Leeuwenhorst in Noordwijkerhout hebben we hard gewerkt om de allure van weleer terug te brengen. Je waant je in het romantische verleden als je over de Spiegelvijver uitkijkt naar Dijkenburg.

We hebben de laanstructuur hersteld door nieuwe bomen aan te planten. Daarnaast hebben we entree veiliger gemaakt en kun je met je (klein)kinderen naar de nieuwe natuurspeeltuin.

Naast landgoederen en buitenplaatsen, beheert het Zuid-Hollands Landschap ook diverse monumenten, zoals forten, bunkers en een eendenkooien.

Met onze routes kun je zó op pad

Bekende groene parels als de Duinen van Oostvoorne of Huys te Warmont weten veel inwoners van Zuid-Holland wel te vinden. Maar onze provincie heeft nog veel meer – soms verscholen – plekjes die de moeite waard zijn.

Wij laten je graag zien hoe mooi de natuur hier is en daarom hebben onze boswachters ruim 60 wandel- en fietstochten uitgestippeld. Alle routes zijn voorzien van handige kaartjes, praktische informatie en interessante weetjes.

Download de routes in je favoriete formaat en beleef de natuur!

Steun de natuur bij jou in de buurt

Samen met 50.000 Beschermers en honderden vrijwilligers zet Stichting Het Zuid-Hollands Landschap zich in voor een groenere en gezondere provincie. Help je ook mee? Je bent al Beschermer vanaf 3 euro per maand en krijgt er veel voor terug!

Word Beschermer
 • Kraak de zomerquiz

  Het broedseizoen is voorbij. Waar vliegen onze grutto's heen om te overwinteren? Saoedi-Arabië, Suriname of Senegal? Speel de hele quiz en maak kans op twee vrijkaartjes voor een van onze excursies!

  Lees verder

  Lees verder
 • Dit zijn wij

  We weten niet wat de toekomst brengt, maar we hebben de natuur nodig. Om te ademen, te spelen of tot rust te komen. De natuur is het fundament van ons bestaan en van vele planten…

  Lees verder

  Lees verder
 • Zomerwandelingen

  Speciaal voor de zomer hebben we vijf prachtige wandelingen uitgestippeld. Struin door de duinen, geniet van bloemrijke graslanden of kies juist voor een verkwikkende boswandeling.

  Lees verder

  Lees verder
 • Vacatures

  Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

  Lees verder

  Lees verder