Veelgestelde vragen over de Bonnenpolder

De herinrichting van de Bonnenpolder roept bij omwonenden, bezoekers en betrokken partijen begrijpelijkerwijs vragen op. Op deze pagina geven we antwoord op de meest gestelde vragen over het waarom en hoe van de natuurontwikkeling, de rol van stikstof en klimaat, de gevolgen voor recreatie en toegankelijkheid, en de uitvoering van het plan. Ook praktische onderwerpen, zoals de toekomst van de landbouwgrond en de knotwilgen langs het Bonnenpad, komen aan bod. Deze antwoorden helpen om inzicht te geven in de keuzes die gemaakt zijn en wat dit betekent voor de toekomst van het gebied.

rwnatuurfotografie
Blauwborst

Natuurontwikkeling

De Bonnenpolder, met 200 jaar bemeste akkers, heeft een slechte waterkwaliteit en weinig flora en fauna. Door natuurontwikkeling kunnen we het water beter vasthouden, wat het aangrenzende Staelduinse Bos (Natura 2000-gebied) ondersteunt. Hierdoor verbetert bovendien de biodiversiteit en natuurwaarde van beide gebieden. In het ontwerp is zorgvuldig gekeken naar de bestaande waarden en wordt het open karakter van de polder behouden.

Het karakteristieke polderlandschap blijft herkenbaar. De historische kreek wordt verbreed en krijgt natuurvriendelijke oevers en een moerasgedeelte, wat libellen, hermelijnen en rugstreeppadden aantrekt. Afplaggen van de agrarische percelen creëert een ideale start voor hoogwaardige natuur. De verschillende natuurtypen trekken hun eigen planten- en diersoorten aan.


Achtergrond van het plan

In 2017 is in samenwerking met bewoners, lokale ondernemers en belangenorganisaties een eerste ontwerpschets gemaakt voor ontwikkeling van een natuur- en recreatiegebied van in totaal 128 hectare, grenzend aan het Staelduinse Bos (een Natura 2000-gebied). In een deel van het nieuwe natuurgebied komt ruimte voor natuurbegraven.

Het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam heeft op 2 juni 2020 het ontwerp bestemmingsplan vastgesteld. In dit bestemmingsplan zijn diverse initiatieven voor de Bonnenpolder en Oranjebuitenpolder in Hoek van Holland opgenomen. Met dit besluit kwam het plan om de Bonnenpolder voor de toekomst te behouden als open polder én is meer natuur in de provincie Zuid-Holland weer een stap dichterbij.

Op 30 september 2021 heeft de gemeenteraad van Rotterdam ingestemd met het hernieuwde bestemmingsplan ‘Oranjebonnen’. De Bonnenpolder maakt hier onderdeel van uit.

Dit plan is tot stand gekomen in samenwerking met natuurorganisaties, overheden, een landschapsarchitectenbureau en de lokale gemeenschap. Samen is besloten hoe het gebied zal worden ingericht. We begrijpen dat sommige mensen de voorkeur zouden geven aan behoud van het bestaande landschap, maar de gekozen aanpak is een evenwicht tussen natuurherstel, cultuurhistorisch karakter, recreatie en ecologische verbetering.  

De eerste stappen worden in de zomer van 2025 gezet. Dit betekent dat bepaalde werkzaamheden zichtbaar worden, zoals het aanpassen van het landschap en het aanleggen van paden. Dit gebeurt gefaseerd, zodat de impact op de natuur en recreatie zo klein mogelijk blijft. 

In augustus 2024 heeft de Raad van State uitspraak gedaan over het bestemmingsplan Oranjebonnen, waar de Bonnenpolder een deel van is. De bezwaren die op dat bestemmingsplan waren ingediend zijn ongegrond verklaard. Dankzij deze positieve uitspraak mag een gebied van 128 hectare natuur ontwikkeld worden, waarvan op 30 hectare ruimte komt voor natuurbegraven. Natuurbegraven Nederland wordt eigenaar en beheerder van deze 30 hectare. Het Zuid-Hollands Landschap heeft de overige 98 hectare aangekocht.

Update 2024

In 2022 deed zich de kans voor om het gebied van het Zuid-Hollands Landschap uit te breiden van 98 hectare naar 124 hectare. Deze uitbreiding is niet bestemd voor natuurbegraven. De aanvraag voor de vergunning om ook dit agrarische gebied te mogen omvormen tot natuur, is in de herfst van 2024 afgegeven, waarmee het totale gebied dat Zuid-Hollands Landschap zal gaan beheren 124 hectare groot wordt. De totale grootte van de Bonnenpolder wordt, inclusief het extra gebied én het gebied van Natuurbegraven Nederland, 154 hectare.


Stikstof en klimaat

Ja, het project draagt bij aan de reductie van stikstof, omdat natuurgebieden helpen om stikstof uit de lucht te filteren en vast te leggen in de bodem. Ook wordt het gebied autoluw gehouden om verdere uitstoot te beperken.

Het duinbos en de natte natuur in de Bonnenpolder helpen bij waterberging en gaan verdroging tegen. Dit is essentieel om het landschap veerkrachtiger te maken tegen de gevolgen van klimaatverandering. Ook wordt met de ontwikkeling van dit natuurgebied verdere verdroging van het naastgelegen Natura 2000-gebied, het Staelduinse Bos, tegengegaan.


Recreatie en toegankelijkheid

Ja, het doel is juist om het gebied beter beleefbaar te maken. Er komen nieuwe wandel- en fietspaden die aansluiten op bestaande routes, van onder andere het Staelduinse Bos, zodat de Bonnenpolder nog beter toegankelijk wordt.

Omdat het gebied autoluw blijft, wordt er geen nieuwe parkeerplaats in de Bonnenpolder aangelegd. Recreanten kunnen gebruik maken van de bestaande parkeerplaatsen van het Staelduinse Bos. Voor de bezoekers van de natuurbegraafplaats komt er een kleine parkeerplaats.


Werkzaamheden

Alle agrarische grond wordt omgevormd tot natuur. Dit betekent niet dat alle landbouw verdwijnt, maar dat er een nieuwe balans wordt gezocht tussen natuurontwikkeling en agrarisch gebruik. Boeren en andere belanghebbenden zijn betrokken bij deze afwegingen. Er wordt onder andere een kruiden- en faunarijke akker ingericht. Dit zijn akkergebieden die zijn ingericht om een gevarieerde en rijke plantengroei van kruiden en bloemen te ondersteunen, in plaats van traditionele monoculturen zoals graan of maïs. Deze vorm van akkernatuur wordt gekarakteriseerd door een grote diversiteit aan gras- en kruidenplanten die waardevol zijn voor bijen, vlinders, vogels, diverse soorten bestuivers en andere dieren. Daarnaast helpen kruidenrijke akkers ook om de bodemkwaliteit te verbeteren en kunnen ze bijdragen aan het vasthouden van water en het voorkomen van erosie.

De meeste van de ongeveer 300 knotwilgen langs het Bonnenpad blijven behouden. Circa 30 bomen worden gekapt of verplant, omdat ze de bereikbaarheid belemmeren of te dicht bij elkaar staan. Deze keuze sluit aan bij het streven naar een natuurlijker duinboslandschap. Bomen die verplant kunnen worden, krijgen een nieuwe plek in de Bonnenpolder. De overgebleven knotwilgen blijven voorlopig staan, maar als er in de toekomst bomen afsterven, worden ze niet vervangen. Zo verandert het landschap geleidelijk richting de gewenste natuurlijke inrichting.

  • Bonnenpolder: unieke aankoopkans

    Tussen Rotterdam en Hoek van Holland ligt de Bonnenpolder, een groen landschap dat onder hoge druk staat door de nabijgelegen kassen en haven. Veel planten en dieren zijn hier al verdwenen. Help mee deze polder…

    Lees verder

    Lees verder
  • Nazomer fietsrondjes

    Welke route je ook kiest, elke tocht biedt een unieke combinatie van natuur en geschiedenis. We wensen je veel fietsplezier!

    Lees verder

    Lees verder
  • Vacatures

    Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

    Lees verder

    Lees verder