De comeback van de lepelaar

Geschreven door Boswachter Mirjam
Datum: 28 mei 2023

Daar zijn ze dan: twee paar lepelaars in Sophiapolder. Nogal onhandig met grote takken in hun lepelvormige snavel landen ze in de bramen. Op zoek naar een veilige plek om een nest te bouwen. Mijn hart maakte een sprongetje!

Ik weet nog dat ik mijn eerste lepelaar zag in een polderslootje achter ons huis. Met zijn kop zachtjes heen en weer bewegend en zijn snavel in het ondiepe water zeefde hij visjes, slakken en bloedzuigers. Het voelde als het spotten van een exotische vogel want wat een mooie snavel, grote kuif en spierwit verenkleed. Begin jaren negentig van de vorige eeuw was het ook best bijzonder als je er eentje zag. Met nog geen 500 broedparen was de lepelaar een schaarse verschijning. Maar met de wetenschap dat in 1970 nog slechts 170 paar in Nederland broedde, was de vogel voorzichtig bezig met een come back.

Gelukkig is sindsdien de lijn stijgend. Inmiddels vinden naar schatting 3700 paren een plekje om een nest te bouwen. Dit jaar dus ook in Sophiapolder. De twee paren doen me denken aan een hond die met een te grote stok in z’n bek niet door een deur past, maar het toch blijft proberen. En dat het dan uiteindelijk ook nog lukt. Vaak winnen aanhouders, dus fingers crossed dat deze lepelaars zich ook niet zomaar gewonnen geven. En we over een tijdje de nieuwe generatie mogen verwelkomen.

Zelf Sophiapolder bezoeken?

Van maart t/m oktober kun je op woensdag, zaterdag of zondag met een pontje meevaren naar het vogelrijke eiland. Je kunt hier een mooie rondwandeling maken over vlonders. Onze vrijwilligers zetten je gratis over!

Meer informatie

Boswachter Mirjam Zuid-Hollands Landschap

Vond je dit een interessante blog en lees je graag meer van dit soort verhalen? Volg mij dan op Instagram en laat je inspireren door de prachtige natuur van Regio Eilanden.

Boswachter Mirjam Zuid-Hollands Landschap

 • Natuurherstelwet aangenomen in het Europees Parlement

  Vandaag stemde het Europees Parlement voor het definitieve akkoord over de Natuurherstelwet, dat eerder tussen de Europese Commissie, de lidstaten en het Parlement was bereikt. Eind vorig jaar had de Milieucommissie van het Parlement de…

  Lees verder

  Lees verder
 • Zo zorg je voor een rustig broedseizoen

  Voorjaar is de tijd van nieuw leven. Maar jonge dieren worden niet vanzelf groot, zeker niet in onze drukke provincie met veel versnipperde natuur. Daarom zetten we ons de komende maanden éxtra in om de…

  Lees verder

  Lees verder
 • Ontdek de mooiste voorjaarswandelingen

  De eerste voorjaarsbloemen staan er al prachtig bij. Sneeuwklokjes, krokussen en bosanemonen laten hun mooiste kleuren zien. Met onze landgoedwandelingen kun je er nu volop van genieten. Vraag de routes gratis aan en wandel het…

  Lees verder

  Lees verder
 • Vrijwilligerswerk

  Vind je het leuk om je in de natuur te werken? Of om je op een andere manier voor de natuur en het landschap in te zetten? Word dan vrijwilliger bij het Zuid-Hollands Landschap.

  Lees verder

  Lees verder