Natuureiland Sophiapolder

Over dit gebied

Midden in getijdenrivier de Noord bij Hendrik-Ido-Ambacht ligt natuureiland Sophiapolder (77 hectare). Lange tijd lagen er op het eiland voornamelijk weilanden en akkers. Ja, zelfs scheepswrakken… Maar in 2011 werd alles anders. De dijk werd doorgestoken. Zo ontstond een natuurgebied dat volledig onder invloed kwam te staan van eb en vloed. De voedselrijke slikplaten werken als een magneet op vogels. Het Zuid-Hollands Landschap beheert het natuureiland zó dat kwetsbare planten en dieren zich er volop kunnen ontwikkelen. Vrijwillige schippers van het Zuid-Hollands Landschap varen bezoekers met een voetveer gratis over van het vasteland naar het eiland. En weer terug natuurlijk…

Historisch eiland

Het eiland dankt zijn bestaan aan de Dordtse bankier Herman de Kat, die in 1856 drie zandbanken omringde met een dijk. Hij vernoemde het eiland naar de toenmalige koningin Sophia, de vrouw van koning Willem III. Het eiland werd vooral gebruikt als landbouwgebied, maar op de punt van het eiland deden ook scheepsslopers lange tijd hun werk. Het sloperswerk zorgde voor een enorme vervuiling. Gelukkig werd in 1996 besloten dat de Sophiapolder een natuurbestemming kreeg. Dit als compensatie voor de aanleg van de Betuweroute. De scheepswrakken werden opgeruimd, de bodem gesaneerd en in 2011 zijn de dijken doorgestoken. De goederentreinen denderen inmiddels zo’n 25 meter onder de grond van de Sophiapolder door. 

Natuureiland

Vogels hadden al snel door dat er iets te halen viel op de droogvallende zandplaten. Kluten, tureluurs, bergeenden, groenpootruiters: ze scharrelen er tegenwoordig allemaal hun kostje bij elkaar. In de kreken zie je vaak lepelaars waden, die met hun lepelvormige snavels zigzaggend voedsel vangen in het water. In het voorjaar kun je ook grutto’s, kemphanen en kieviten zien. 

Het Zuid-Hollands Landschap helpt de vogels door af en toe een boom weg te halen. Een boom in een leeg landschap trekt namelijk roofvogels aan en die pikken natuurlijk graag een vogeljong mee… Verder maaien we de dijken. Op die manier blijven ze voor wandelaars begaanbaar. Bovendien worden ze daardoor bloemrijker. Op de hogere gronden vind je onder andere fluitenkruid, koninginnenkruid, sint-janskruid en grote kardenbol. Planten die veel insecten aantrekken, zoals vlinders, hommels en bijen. In de natte delen groeien waterereprijs, riet en grote kattenstaart, die in de nazomer de oevers paars kleurt.

Vaar je met ons mee?

Om op het eiland te komen, zetten de vrijwillige schippers van het Zuid-Hollands Landschap je graag over met een voetveer. De overtocht duurt 5 à 10 minuten en er kunnen maximaal 10 passagiers mee. 

 • Bij dichte mist of onweer vaart de pont niet.
 • Honden en fietsen mogen niet mee.
 • Houd er rekening mee dat het eiland moeilijk bereikbaar is voor hulpdiensten.
 • Je kunt ‘s middags spontaan langskomen. Reserveren hoeft niet meer!

Vanaf maart gelden deze vaartijden:

 • Woensdag van 12.00 tot 17:00 uur
 • Zaterdag van 12.00 tot 17:00 uur
 • Zondag van 12.00 tot 17:00 uur

Ook wordt er gevaren op:

 • Hemelvaartsdag – donderdag 26 mei
 • 1e en 2e Pinksterdag – zondag 5 en maandag 6 juni

 

Tip van de boswachter

“Het uitzicht vanaf Sophiapolder is prachtig. Je hebt zicht op de historische skyline van Dordrecht, de voorbijvarende schepen én natuurlijk de vele vogels. Haal een kop koffie in het bezoekerspunt, ga zitten op de vlonder en geniet!”

 

Mirjam Eikelenboom

Mirjam Eikelenboom

Praktische info

Parkeren

Parkeren kan bij Veersedijk 301 in Hendrik-Ido-Ambacht.

Openbaar vervoer

Bus 88, halte Laan van Walburg, Hendrik-Ido-Ambacht; daarna nog ruim 10 minuten lopen. Plan je reis op 9292.nl of op Google Maps.

Geen honden

Honden zijn niet toegestaan op het eiland.

Ongeschikt voor rolstoelen

Het voetveer en de onverharde paden met hoogteverschillen vormen serieuze obstakels voor wie slecht ter been is.

Horeca in de buurt

Volg de Veersedijk en vervolgens de Ringdijk naar Zwijndrecht, daar vind je aan de dijk voldoende horeca.

Wandelen

Wandel over vlonders en paden door dit waterlandschap met uitzicht op het historische waterfront van Dordrecht en de drukke binnenvaart op De Noord. Stevig schoeisel wordt aangeraden.

Fietsen

Het is niet mogelijk om de fiets mee te nemen in de voetveer.

Vogels kijken

Ja! Neem je verrekijker mee en zet onze Vogelzoekkaart op je mobiel, waarmee je 24 vogelsoorten leert herkennen in zoetwatergetijdennatuur. Kluten, tureluurs, bergeenden, groenpootruiters en lepelaars. Je kunt het hier allemaal zien!

Contact met de schipper

Alleen bereikbaar tijdens de vaardienst: 06-82058208

Uitzichtpunt

Het uitkijkpunt aan de zuidkant biedt een fraai zicht op het rivierfront van de historische stad Dordrecht. Het uitkijkpunt aan de oostkant ziet uit op De Noord, onderdeel van de druk bevaren scheepvaartroute Rotterdam-Antwerpen. Vanuit de vogelkijkhut in het midden geniet je van het in- en uitstromende water en de bijzondere natuur die daar bij hoort.

Bezoekerspunt

Dankzij Stichting Bezoekerspunt Sophiapolder staat er een prachtig nieuw bezoekerspunt op het eiland. Samen met het Zuid-Hollands Landschap en veel vrijwilligers hebben zij een ruimte gecreëerd waardoor je als bezoeker nu zowel binnen als buiten van het gebied kunt genieten.

De ruimte heeft een educatieve functie tijdens excursies en kan daarnaast ook gebruikt worden voor (kleinschalige) bijeenkomsten zoals lezingen of vergaderingen. Het is goed geïsoleerd, volledig zelfvoorzienend met 30 zonnepanelen op het dak en er is een zuiveringsinstallatie voor het afvalwater.

Tijdens het vaarseizoen is het bezoekerspunt geopend op woensdag, zaterdag- en zondag van 12-17 uur. Op de overige dagen kan deze locatie geboekt worden voor groepsactiviteiten. Stuur een mail naar info@bezoekerspunt-sophiapolder.nl en vraag naar de mogelijkheden.

Locatie

Veersedijk 301, Hendrik-Ido-Ambacht

 • 6 op de 10 inwoners van Zuid-Holland snakt naar meer natuur

  Uit onderzoek, uitgevoerd door onderzoeksbureau Delta in opdracht van het Zuid-Hollands Landschap, blijkt dat ruim 88% van de inwoners natuur in hun omgeving belangrijk vindt. Van de ondervraagden wil ruim de helft meer natuur in…

  Lees verder

  Lees verder
 • Bezoek de Bunkerdag

  Duik in het verleden en onder de grond bij het Vinetaduin. Normaal zijn deze betonnen kolossen gesloten voor publiek, maar nu zijn ze voor één dag geopend. Een unieke kans!

  Lees verder

  Lees verder
 • Vroege Vogels in de Krimpenerwaard

  Afgelopen weekend stond Vroege Vogels in het teken van de Krimpenerwaard. Een regio die onze beheerders als hun broekzak kennen. Kijk de uitzending nu terug en geniet van alle natuurbeelden.

  Lees verder

  Lees verder
 • Heerlijke lenterondjes

  De lente is een ideale tijd voor een stevige wandeling. Om je op weg te helpen in de natuur, hebben onze boswachters de vijf mooiste lenterondjes op een rij gezet.

  Lees verder

  Lees verder