Natuureiland Sophiapolder

Over dit gebied

Midden in getijdenrivier de Noord bij Hendrik-Ido-Ambacht ligt natuureiland Sophiapolder (77 hectare). Lange tijd lagen er op het eiland voornamelijk weilanden en akkers. Ja, zelfs scheepswrakken… Maar in 2011 werd alles anders. De dijk werd doorgestoken. Zo ontstond een natuurgebied dat volledig onder invloed kwam te staan van eb en vloed. De voedselrijke slikplaten werken als een magneet op vogels. Het Zuid-Hollands Landschap beheert het natuureiland zó dat kwetsbare planten en dieren zich er volop kunnen ontwikkelen. Vrijwillige schippers van het Zuid-Hollands Landschap varen bezoekers met een voetveer gratis over van het vasteland naar het eiland. En weer terug natuurlijk…

Historisch eiland

Het eiland dankt zijn bestaan aan de Dordtse bankier Herman de Kat, die in 1856 drie zandbanken omringde met een dijk. Hij vernoemde het eiland naar de toenmalige koningin Sophia, de vrouw van koning Willem III. Het eiland werd vooral gebruikt als landbouwgebied, maar op de punt van het eiland deden ook scheepsslopers lange tijd hun werk. Het sloperswerk zorgde voor een enorme vervuiling. Gelukkig werd in 1996 besloten dat de Sophiapolder een natuurbestemming kreeg. Dit als compensatie voor de aanleg van de Betuweroute. De scheepswrakken werden opgeruimd, de bodem gesaneerd en in 2011 zijn de dijken doorgestoken. De goederentreinen denderen inmiddels zo’n 25 meter onder de grond van de Sophiapolder door. 

Natuureiland

Vogels hadden al snel door dat er iets te halen viel op de droogvallende zandplaten. Kluten, tureluurs, bergeenden, groenpootruiters: ze scharrelen er tegenwoordig allemaal hun kostje bij elkaar. In de kreken zie je vaak lepelaars waden, die met hun lepelvormige snavels zigzaggend voedsel vangen in het water. In het voorjaar kun je ook grutto’s, kemphanen en kieviten zien. 

Het Zuid-Hollands Landschap helpt de vogels door af en toe een boom weg te halen. Een boom in een leeg landschap trekt namelijk roofvogels aan en die pikken natuurlijk graag een vogeljong mee… Verder maaien we de dijken. Op die manier blijven ze voor wandelaars begaanbaar. Bovendien worden ze daardoor bloemrijker. Op de hogere gronden vind je onder andere fluitenkruid, koninginnenkruid, sint-janskruid en grote kardenbol. Planten die veel insecten aantrekken, zoals vlinders, hommels en bijen. In de natte delen groeien waterereprijs, riet en grote kattenstaart, die in de nazomer de oevers paars kleurt.

Bezoekerspunt

Dankzij Stichting Bezoekerspunt Sophiapolder staat er een prachtig nieuw bezoekerspunt op het eiland. Samen met het Zuid-Hollands Landschap en veel vrijwilligers hebben zij een ruimte gecreëerd waardoor je als bezoeker nu zowel binnen als buiten van het gebied kunt genieten.

De ruimte heeft een educatieve functie tijdens excursies en kan daarnaast ook gebruikt worden voor (kleinschalige) bijeenkomsten zoals lezingen of vergaderingen. Het is goed geïsoleerd, volledig zelfvoorzienend met 30 zonnepanelen op het dak en er is een zuiveringsinstallatie voor het afvalwater.

Tijdens het vaarseizoen is het bezoekerspunt geopend op woensdag, zaterdag- en zondag van 12-17 uur. Op de overige dagen kan deze locatie geboekt worden voor groepsactiviteiten. Stuur een mail naar info@bezoekerspunt-sophiapolder.nl en vraag naar de mogelijkheden.

Vaar je gratis met ons mee?

Om op het eiland te komen, zetten de vrijwillige schippers van het Zuid-Hollands Landschap je graag over met een voetveer. De overtocht duurt 5 à 10 minuten en er kunnen maximaal 12 passagiers mee.

  • Het vaarseizoen loopt van maart t/m oktober.
  • Er wordt gevaren op woensdag, zaterdag, en zondag.
  • Eerste afvaart vaste wal 12:00 uur, laatste afvaart Sophiapolder 17:00 uur.

Op Hemelvaartsdag (do 18 mei) en Tweede Pinksterdag (zo 28 mei) wordt er ook gevaren!

Goed om te weten

  • Bij dichte mist, onweer of ijsvorming vaart de pont niet.
  • Honden en fietsen mogen niet mee.
  • Houd er rekening mee dat het eiland moeilijk bereikbaar is voor hulpdiensten.
  • Je kunt ‘s middags spontaan langskomen. Reserveren hoeft niet meer!

Praktische info

Varen

Het voetveer naar de Sophiapolder is gratis en vertrekt van de Veersedijk 301 in Hendrik-Ido-Ambacht waar je ook kunt parkeren. De wachttijd is maximaal 15 minuten en de overtocht duurt 5 à 10 minuten. Honden en fietsen kunnen niet mee.

Het vaarseizoen loopt van maart t/m oktober.
Er wordt gevaren op woensdagzaterdag, en zondag.
Eerste afvaart vaste wal 12:00 uur, laatste afvaart Sophiapolder 17:00 uur.

Openbaar vervoer

Bus 88, halte Laan van Walburg, Hendrik-Ido-Ambacht; daarna nog ruim 10 minuten lopen. Plan je reis op 9292.nl of op Google Maps.

Geen honden

Honden zijn niet toegestaan op het eiland.

Ongeschikt voor rolstoelen

Het voetveer en de onverharde paden met hoogteverschillen vormen serieuze obstakels voor wie slecht ter been is.

Horeca in de buurt

Volg de Veersedijk en vervolgens de Ringdijk naar Zwijndrecht, daar vind je aan de dijk voldoende horeca.

Wandelen

Wandel over vlonders en paden door dit waterlandschap met uitzicht op het historische waterfront van Dordrecht en de drukke binnenvaart op De Noord. Stevig schoeisel wordt aangeraden.

Fietsen

Het is niet mogelijk om de fiets mee te nemen in de voetveer.

Vogels kijken

Ja! Neem je verrekijker mee en zet onze Vogelzoekkaart op je mobiel, waarmee je 24 vogelsoorten leert herkennen in zoetwatergetijdennatuur. Kluten, tureluurs, bergeenden, groenpootruiters en lepelaars. Je kunt het hier allemaal zien!

Contact met de schipper

Alleen bereikbaar tijdens de vaardienst: 06-82058208

Uitzichtpunt

Het uitkijkpunt aan de zuidkant biedt een fraai zicht op het rivierfront van de historische stad Dordrecht. Het uitkijkpunt aan de oostkant ziet uit op De Noord, onderdeel van de druk bevaren scheepvaartroute Rotterdam-Antwerpen. Vanuit de vogelkijkhut in het midden geniet je van het in- en uitstromende water en de bijzondere natuur die daar bij hoort.

Bezoekerspunt

Dankzij Stichting Bezoekerspunt Sophiapolder staat er een prachtig nieuw bezoekerspunt op het eiland. Tijdens het vaarseizoen is het bezoekerspunt geopend op woensdag, zaterdag- en zondag van 12-17 uur. Op de overige dagen kan deze locatie geboekt worden voor groepsactiviteiten.

Meer informatie

Locatie

Veersedijk 301, Hendrik-Ido-Ambacht

Tip van de boswachter

Het uitzicht vanaf Sophiapolder is prachtig. Je hebt zicht op de historische skyline van Dordrecht, de voorbijvarende schepen én natuurlijk de vele vogels. Haal een kop koffie in het bezoekerspunt, ga zitten op de vlonder en geniet!

 

Mirjam Eikelenboom

Mirjam Eikelenboom

Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
  • Teken voor een sterke Europese Natuurherstelwet!

    De natuur in Europa en zeker in Nederland staat onder zware druk. De voorgenomen Natuurherstelwet van de Europese Commissie is daarom hard nodig om de achteruitgang van vele soorten planten en dieren en hun leefgebieden…

    Lees verder

    Lees verder
  • Heikikkers voelen zich weer thuis in de Krimpenerwaard

    De kans dat je in de Krimpenerwaard een heikikker tegenkomt, is een stuk groter geworden. In 2009 hebben we acht poelen gegraven in Polder Bilwijk. Deze worden nu volop gebruikt voor het afzetten van eitjes…

    Lees verder

    Lees verder
  • Zuid-Hollands Landschap benoemt nieuwe directeur-bestuurder

    Stichting Het Zuid-Hollands Landschap stelt ervaren manager en bestuurder Jos Bisschops aan als nieuwe directeur-bestuurder. Bisschops volgt Michiel Houtzagers op die na 15 jaar de organisatie verlaat voor een rol bij de provincie Utrecht.

    Lees verder

    Lees verder
  • Vacatures

    Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

    Lees verder

    Lees verder