Natuureiland Sophiapolder

Over dit gebied

Midden in getijdenrivier de Noord bij Hendrik-Ido-Ambacht ligt natuureiland Sophiapolder (77 hectare). Lange tijd lagen er op het eiland voornamelijk weilanden en akkers. Ja, zelfs scheepswrakken… Maar in 2011 werd alles anders. De dijk werd doorgestoken. Zo ontstond een natuurgebied dat volledig onder invloed kwam te staan van eb en vloed. De voedselrijke slikplaten werken als een magneet op vogels. Het Zuid-Hollands Landschap beheert het natuureiland zó dat kwetsbare planten en dieren zich er volop kunnen ontwikkelen. Vrijwillige schippers van het Zuid-Hollands Landschap varen bezoekers met een voetveer gratis over van het vasteland naar het eiland. En weer terug natuurlijk…

Historisch eiland

Het eiland dankt zijn bestaan aan de Dordtse bankier Herman de Kat, die in 1856 drie zandbanken omringde met een dijk. Hij vernoemde het eiland naar de toenmalige koningin Sophia, de vrouw van koning Willem III. Het eiland werd vooral gebruikt als landbouwgebied, maar op de punt van het eiland deden ook scheepsslopers lange tijd hun werk. Het sloperswerk zorgde voor een enorme vervuiling. Gelukkig werd in 1996 besloten dat de Sophiapolder een natuurbestemming kreeg. Dit als compensatie voor de aanleg van de Betuweroute. De scheepswrakken werden opgeruimd, de bodem gesaneerd en in 2011 zijn de dijken doorgestoken. De goederentreinen denderen inmiddels zo’n 25 meter onder de grond van de Sophiapolder door. 

Natuureiland

Vogels hadden al snel door dat er iets te halen viel op de droogvallende zandplaten. Kluten, tureluurs, bergeenden, groenpootruiters: ze scharrelen er tegenwoordig allemaal hun kostje bij elkaar. In de kreken zie je vaak lepelaars waden, die met hun lepelvormige snavels zigzaggend voedsel vangen in het water. In het voorjaar kun je ook grutto’s, kemphanen en kieviten zien. 

Het Zuid-Hollands Landschap helpt de vogels door af en toe een boom weg te halen. Een boom in een leeg landschap trekt namelijk roofvogels aan en die pikken natuurlijk graag een vogeljong mee… Verder maaien we de dijken. Op die manier blijven ze voor wandelaars begaanbaar. Bovendien worden ze daardoor bloemrijker. Op de hogere gronden vind je onder andere fluitenkruid, koninginnenkruid, sint-janskruid en grote kaardenbol. Planten die veel insecten aantrekken, zoals vlinders, hommels en bijen. In de natte delen groeien waterereprijs, riet en grote kattenstaart, die in de nazomer de oevers paars kleurt.

Bezoekerspunt

Op natuureiland Sophiapolder ligt een mooi bezoekerspunt. Een ideaal punt om je wandeling te starten, na afloop met een kopje koffie van het uitzicht te genieten of naar het toilet te gaan.

In het bezoekerspunt vind je meer informatie over het natuureiland, de historie en dieren die je tegen kunt komen. De ruimte kan daarnaast ook gebruikt worden voor (kleinschalige) bijeenkomsten zoals lezingen of vergaderingen. Het is goed geïsoleerd, volledig zelfvoorzienend met 30 zonnepanelen op het dak en er is een zuiveringsinstallatie voor het afvalwater.

Tijdens het vaarseizoen is het bezoekerspunt geopend op woensdag, zaterdag- en zondag van 12-17 uur.

Vaar je gratis met ons mee?

Om op het eiland te komen, zetten de vrijwillige schippers van het Zuid-Hollands Landschap je graag over met een voetveer. De overtocht duurt 5 à 10 minuten en er kunnen maximaal 12 passagiers mee.

Regulier vaarseizoen: maart t/m oktober

 • Iedere woensdag (12.00 uur – 16.00 uur)
 • Iedere zaterdag (12.00 uur – 16.00 uur)
 • Iedere zondag (12.00 uur – 16.00 uur)

De laatste afvaart vanaf het eiland is om 17:00 uur.

Goed om te weten

 • Bij dichte mist, onweer of ijsvorming vaart de pont niet.
 • Honden en fietsen mogen niet mee.
 • Houd er rekening mee dat het eiland moeilijk bereikbaar is voor hulpdiensten.
 • Je kunt ‘s middags spontaan langskomen. Reserveren hoeft niet meer!

Praktische info

Varen

Het voetveer naar de Sophiapolder is gratis en vertrekt van de Veersedijk 301 in Hendrik-Ido-Ambacht waar je ook kunt parkeren. De veerdienst is op afroep beschikbaar. De wachttijd is maximaal 15 minuten en de overtocht duurt 5 à 10 minuten. Honden en fietsen kunnen niet mee.

Het reguliere vaarseizoen loopt van maart t/m oktober.
Er wordt gevaren op woensdagzaterdag, en zondag.
Eerste afvaart vaste wal 12:00 uur, laatste afvaart Sophiapolder 17:00 uur.

Openbaar vervoer

Bus 88, halte Laan van Walburg, Zwijndrecht; daarna nog ruim 10 minuten lopen. Plan je reis op 9292.nl of op Google Maps.

ov9292

Geen honden

Honden zijn niet toegestaan op het eiland.

Ongeschikt voor rolstoelen

Het voetveer en de onverharde paden met hoogteverschillen vormen serieuze obstakels voor wie slecht ter been is.

Horeca in de buurt

Volg de Veersedijk en vervolgens de Ringdijk naar Zwijndrecht, daar vind je aan de dijk voldoende horeca.

Wandelen

Wandel over vlonders en paden door dit waterlandschap met uitzicht op het historische waterfront van Dordrecht en de drukke binnenvaart op De Noord. Stevig schoeisel wordt aangeraden.

Fietsen

Het is niet mogelijk om de fiets mee te nemen in de voetveer.

Vogels kijken

Ja! Neem je verrekijker mee en zet onze Vogelzoekkaart op je mobiel, waarmee je 24 vogelsoorten leert herkennen in zoetwatergetijdennatuur. Kluten, tureluurs, bergeenden, groenpootruiters en lepelaars. Je kunt het hier allemaal zien!

Ga je mee op excursie?

Om je wandeling nog leuker te maken, kun je ook enkele keren per jaar met een gids op excursie op Sophiapolder. Deze excursies worden aangekondigd in de Activiteitenagenda.

Tip: Abonneer je op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Contact met de schipper

Alleen bereikbaar tijdens de vaardienst: 06-82058208

Uitzichtpunt

Het uitkijkpunt aan de zuidkant biedt een fraai zicht op het rivierfront van de historische stad Dordrecht. Het uitkijkpunt aan de oostkant ziet uit op De Noord, onderdeel van de druk bevaren scheepvaartroute Rotterdam-Antwerpen. Vanuit de vogelkijkhut in het midden geniet je van het in- en uitstromende water en de bijzondere natuur die daar bij hoort.

Bezoekerspunt

Tijdens het vaarseizoen is het bezoekerspunt geopend op woensdag, zaterdag- en zondag van 12-17 uur. Op de overige dagen kan deze locatie geboekt worden voor groepsactiviteiten. Neem hiervoor contact met ons op via info@zhl.nl.

Bezoekerspunt Sophiapolder is in beheer bij het Zuid-Hollands Landschap. Je kunt hier allerlei informatie vinden over de omgeving, genieten van het uitzicht met een kopje koffie of naar het toilet te gaan.

Locatie

Veersedijk 301, Hendrik-Ido-Ambacht

Tip van de boswachter

Mirjam Eikelenboom

Het uitzicht vanaf Sophiapolder is prachtig. Je hebt zicht op de historische skyline van Dordrecht, de voorbijvarende schepen én natuurlijk de vele vogels. Haal een kop koffie in het bezoekerspunt, ga zitten op de vlonder en geniet!

 

Mirjam Eikelenboom

 • Kraak de zomerquiz

  Het broedseizoen is voorbij. Waar vliegen onze grutto's heen om te overwinteren? Saoedi-Arabië, Suriname of Senegal? Speel de hele quiz en maak kans op twee vrijkaartjes voor een van onze excursies!

  Lees verder

  Lees verder
 • Dit zijn wij

  We weten niet wat de toekomst brengt, maar we hebben de natuur nodig. Om te ademen, te spelen of tot rust te komen. De natuur is het fundament van ons bestaan en van vele planten…

  Lees verder

  Lees verder
 • Zomerwandelingen

  Speciaal voor de zomer hebben we vijf prachtige wandelingen uitgestippeld. Struin door de duinen, geniet van bloemrijke graslanden of kies juist voor een verkwikkende boswandeling.

  Lees verder

  Lees verder
 • Vacatures

  Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

  Lees verder

  Lees verder