Column: Griezelen in Klein Profijt

Ik wist dat ze bestonden, slakken die worden overgenomen door parasieten. Het klonk altijd een beetje buitenaards. Ik had erover gelezen, ervan gehoord en ik had ze op beeld gezien. En toen liep ik er vorige week zelf eentje tegen het lijf, gewoon in het griend van Klein Profijt bij Rhoon.

Onfortuinlijk slakje

Dit is het bijzondere verhaal van de Leucochloridium paradoxum, een parasiet in de vorm van een worm. Het verhaal begint bij de barnsteenslak. Een prachtige kleine slak met een huisje zo dun dat het doorzichtig is en bij een kleine aanraking al kan scheuren. Deze slak is de onfortuinlijke drager van de parasitaire worm.

“Het klonk altijd een beetje buitenaards. Ik had erover gelezen, ervan gehoord en ik had ze op beeld gezien. En toen liep ik er vorige week zelf eentje tegen het lijf.”

Boswachter Mirjam, Zuid-Hollands Landschap

Buitenaards bijzonder

Eenmaal binnengedrongen neemt de larve van de parasiet het leven van de slak over en ontwikkelt knotsvormige uitsteeksels in de oogtentakels van de slak. Dik en in fel groen met wit maken de uitsteeksels pulserende bewegingen. Van een afstandje hebben deze wel wat weg van een rups.

Handig, want dit verleidt vogels om de slak op te eten. Om die kans te vergroten ‘stuurt’ de larve de slak ook nog eens naar een hoog punt. De larve heeft een vogel namelijk nodig voor de volgende stap in zijn ontwikkeling: die van een worm. Als worm kan hij zich namelijk weer voortplanten. Via vogelpoep verspreidt de parasiet zich in de omgeving om weer meer slakken te kunnen infecteren.

En zo is de cirkel voor deze parasiet rond. Griezelig. Buitenaards bijzonder.

Klein Profijt bezoeken?

Trek je laarzen aan en kom genieten van dit bijzondere zoetwatergetijdengebied. De wilgenjungle zit vol leven!

Meer informatie

Boswachter Mirjam Zuid-Hollands Landschap

Vond je dit een interessante blog en lees je graag meer van dit soort verhalen? Volg mij dan op Instagram en laat je inspireren door de prachtige natuur van Regio Eilanden.

Boswachter Mirjam Zuid-Hollands Landschap

  • Kraak de zomerquiz

    Het broedseizoen is voorbij. Waar vliegen onze grutto's heen om te overwinteren? Saoedi-Arabië, Suriname of Senegal? Speel de hele quiz en maak kans op twee vrijkaartjes voor een van onze excursies!

    Lees verder

    Lees verder
  • Dit zijn wij

    We weten niet wat de toekomst brengt, maar we hebben de natuur nodig. Om te ademen, te spelen of tot rust te komen. De natuur is het fundament van ons bestaan en van vele planten…

    Lees verder

    Lees verder
  • Zomerwandelingen

    Speciaal voor de zomer hebben we vijf prachtige wandelingen uitgestippeld. Struin door de duinen, geniet van bloemrijke graslanden of kies juist voor een verkwikkende boswandeling.

    Lees verder

    Lees verder
  • Vacatures

    Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

    Lees verder

    Lees verder