Moeraskartelblad: kwetsbaar, maar taai

Geschreven door: Boswachter Mirjam
Datum: 23 november 2023

Vorige week donderdag liep ik over Hoekje Jans, één van de hooilandjes in de Duinen van Oostvoorne. Het was de dag na de verkiezingen en in mijn hoofd stormde het nog na. Eerder dit jaar schreef ik ‘In tijden waarin natuurontwikkeling en -bescherming onder druk staan, hebben we natuur meer dan ooit nodig’. Op dat moment voelde ik die urgentie meer dan ooit.

En toen viel mijn blik op moeraskartelblad. Het stond spaarzaam maar nog prachtig in bloei tussen het gemaaide riet. Als ik niet al met m’n laarzen in het water had gestaan, was ik ervoor op m’n knieën gegaan. Want het is een zeldzame vondst, die gelukkig hier op de natte schrale zandgrond nog kan wortelen. En met die wortels doet hij iets bijzonders. Hij boort in de wortels van anderen en tapt zo heel gemakkelijk mineralen af. Met zijn eigen bladgroen is hij wel zelf in staat om suikers aan te maken. Een half parasiet dus.

Terwijl ik mij, zoals zo vaak, verwonderde over de ingenieuze systemen in de natuur hoorde ik het gebrom van de Tweede Maasvlakte achter mij. Want Hoekje Jans ligt tegen de grootste haven van Europa aan. Alleen een snelweg en een smalle kunstmatig opgeworpen duinenrij scheidde het moeraskartelblad van de containerschepen en opslagsilo’s. En ergens stemde mij dat hoopvol: een bijzondere plant als moeraskartelblad houdt zich staande in de hectiek van de haven.

Hoopvol naar de toekomst waarin het politieke klimaat onzeker is en een ambitieus klimaatbeleid onverminderd belangrijk. Dus gaan wij door. Door met het beheren en beschermen van de natuur om de hoek. Met roepende wulpen boven mijn hoofd liep ik terug naar mijn fiets: stilletjes het moeraskartelblad bedankend voor de hoop.

Boswachter Mirjam Zuid-Hollands Landschap

Vond je dit een interessante blog en lees je graag meer van dit soort verhalen? Volg mij dan op Instagram en laat je inspireren door de prachtige natuur van Regio Eilanden.

Boswachter Mirjam Zuid-Hollands Landschap

  • Win een vlinderpakket

    Maak nu kans op het Vlinder Gelukspakket, ter waarde van 300 euro. Het pakket bestaat uit een vlinderkast, verrekijker, veldgids, zaadbommetjes en meer!

    Lees verder

    Lees verder
  • Heerlijke Lenterondjes

    Zingende vogels, frisgroene blaadjes en fleurige bloemen. De lente is een heerlijke periode om de natuur op te zoeken. Met deze vijf lenterondjes kun je er nu volop van genieten. Vraag de routes gratis aan…

    Lees verder

    Lees verder
  • Red de vlinder

    Het gaat heel slecht met vlinders in Zuid-Holland! En dat heeft ernstige gevolgen. Gelukkig kunnen we de vlinder helpen door meer kruidenrijk grasland te ontwikkelen.

    Lees verder

    Lees verder
  • Vacatures

    Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

    Lees verder

    Lees verder