Moeraskartelblad: kwetsbaar, maar taai

Geschreven door: Boswachter Mirjam
Datum: 23 november 2023

Vorige week donderdag liep ik over Hoekje Jans, één van de hooilandjes in de Duinen van Oostvoorne. Het was de dag na de verkiezingen en in mijn hoofd stormde het nog na. Eerder dit jaar schreef ik ‘In tijden waarin natuurontwikkeling en -bescherming onder druk staan, hebben we natuur meer dan ooit nodig’. Op dat moment voelde ik die urgentie meer dan ooit.

En toen viel mijn blik op moeraskartelblad. Het stond spaarzaam maar nog prachtig in bloei tussen het gemaaide riet. Als ik niet al met m’n laarzen in het water had gestaan, was ik ervoor op m’n knieën gegaan. Want het is een zeldzame vondst, die gelukkig hier op de natte schrale zandgrond nog kan wortelen. En met die wortels doet hij iets bijzonders. Hij boort in de wortels van anderen en tapt zo heel gemakkelijk mineralen af. Met zijn eigen bladgroen is hij wel zelf in staat om suikers aan te maken. Een half parasiet dus.

Terwijl ik mij, zoals zo vaak, verwonderde over de ingenieuze systemen in de natuur hoorde ik het gebrom van de Tweede Maasvlakte achter mij. Want Hoekje Jans ligt tegen de grootste haven van Europa aan. Alleen een snelweg en een smalle kunstmatig opgeworpen duinenrij scheidde het moeraskartelblad van de containerschepen en opslagsilo’s. En ergens stemde mij dat hoopvol: een bijzondere plant als moeraskartelblad houdt zich staande in de hectiek van de haven.

Hoopvol naar de toekomst waarin het politieke klimaat onzeker is en een ambitieus klimaatbeleid onverminderd belangrijk. Dus gaan wij door. Door met het beheren en beschermen van de natuur om de hoek. Met roepende wulpen boven mijn hoofd liep ik terug naar mijn fiets: stilletjes het moeraskartelblad bedankend voor de hoop.

Boswachter Mirjam Zuid-Hollands Landschap

Vond je dit een interessante blog en lees je graag meer van dit soort verhalen? Volg mij dan op Instagram en laat je inspireren door de prachtige natuur van Regio Eilanden.

Boswachter Mirjam Zuid-Hollands Landschap

 • Uitbreiding van 15,5 hectare in de Achthovense Uiterwaarden

  In de Achthovense Uiterwaarden, gelegen in de Vijfheerenlanden, hebben we 15,5 hectare aangekocht. Goed voor wilde bijen, vlinders, kamsalamanders en talloze vogelsoorten. Veel dank aan alle Beschermers die dit mogelijk hebben gemaakt!

  Lees verder

  Lees verder
 • Dit zijn onze plannen voor 2024

  Van het herstellen van open duinlandschap tot het bevorderen van bloeiend hooiland en van het in standhouden van een historisch landgoed tot het aankopen en ontwikkelen van nieuwe natuur. Het Zuid-Hollands Landschap is op allerlei…

  Lees verder

  Lees verder
 • Vrijwilligerswerk

  Vind je het leuk om je in de natuur te werken? Of om je op een andere manier voor de natuur en het landschap in te zetten? Word dan vrijwilliger bij het Zuid-Hollands Landschap.

  Lees verder

  Lees verder