Duinen van Oostvoorne

Over dit gebied

Wandelen of fietsen in de Duinen van Oostvoorne (264 hectare) is bijzonder: in de verte zie je de kranen van de Maasvlakte, maar in het natuurgebied zelf heerst rust en vind je hoogwaardige natuur. Het Zuid-Hollands Landschap heeft verschillende wandel- en fietsroutes door het gebied uitgezet. Het strand, de slikken, de duinen, de poelen, de duinvalleien en het duinbos: stuk voor stuk zijn ze een bezoek waard. In bezoekerscentrum Tenellaplas geven we uitleg over het unieke karakter van de Duinen van Oostvoorne. We beschermen de natuur, zodat de verschillende landschappen, en natuurlijk de soorten die erin leven, behouden blijven.

Open duinlandschap

Op Voorne zijn de duinen relatief jong. De oudste duinen ontstonden ‘slechts’ 900 jaar geleden en nog steeds vormen zich voortdurend nieuwe duinen. Het Zuid-Hollands Landschap houdt de duinen open. Exmoor-pony’s en Galloway-runderen helpen ons daarbij. De wind zorgt ervoor dat het zand geregeld opstuift. Typische duinplantjes weten te overleven in de hitte en droogte van de open duinen. Duinviooltjes bijvoorbeeld, maar ook duinsterretjesmos en zanddoddegras. Korstmossen met prachtige namen als duinbekermos, zomersneeuw en vals rendiermos vormen een dun laagje op de bodem. Ook de bedreigde zandhagedis heeft de open duinen nodig. Daar kan hij opwarmen en zijn eieren laten uitbroeden. Bij gevaar moet hij echter ook kunnen wegschieten in een bosje. Variatie in het landschap is dus van levensbelang. 

Natte duinvalleien

Natte duinvalleien zijn de parels van de duinen. Ze zijn kalkrijk en staan bij veel regen onder water. Hier groeien en bloeien de zeldzaamste planten van het gebied. Zo vind je er de moerasgamander, die in Nederland alleen te vinden is op Voorne-Putten. 

In een van de valleien is in de jaren dertig van de vorige eeuw een vliegveld aangelegd voor de rijke bewoners van de streek. Een geluk bij een ongeluk voor de natuur, want de mens hield de natte duinvallei vanwege het vliegverkeer open en kaal. Daardoor konden zich hier bijzondere plantensoorten vestigen. Er groeien onder andere veel orchideeën, zoals rietorchis, bijenorchis, gevlekte orchis en groene knolorchis. Het vliegveld is intussen niet meer in gebruik, maar nog steeds is het er in de lente en zomer één grote bloemenzee, vol insecten en vlinders. Pas als de parnassia in het gebied is uitgebloeid, maaien we het gebied. Heel voorzichtig…

Plassen en poelen

In het duingebied liggen enkele grote meren zoals de Tenellaplas. Hier vind je ook de heemtuin die Cees Sipkes in 1949 aanlegde. Op een kleine oppervlakte zie je daar alle biotopen uit de duinen van Oostvoorne: een duinplas, weides, drassige oevers, droge zandhellingen, struweel, bos en heide. Én natuurlijk de planten die daarbij horen. ’s Zomers zie je er veel libellen en vlinders en je hoort tot ver in de herfst kikkers kwaken. Kijk in de winter vooral omhoog. Dan zie je duidelijk de maretakken (of: mistletoe) die als kerstballen in de kale bomen hangen.

Verspreid door het duingebied liggen nog meer kleine poelen en pitten. Ze zijn cruciaal voor dieren als kikkers, padden, salamanders en libellen. Reeën komen hier graag wat drinken en de blauworanje ijsvogel neemt er geregeld een duik, op zoek naar een visje. We houden de poelen daarom open.

Tip van de boswachter

“De natte duinvalleien zijn ’s zomers stuk voor stuk een plek vol geuren en kleuren. Toch heeft elke vallei iets unieks: in de Gamandervallei, bijvoorbeeld, ruik je in het seizoen de munt. Op het Groene Strand is de invloed van zout water groter. Daar vind je de echt bijzondere soorten zoals groenknolorchis en melkkruid.”

 

Menno van Lopik Boswachter

Menno van Lopik Boswachter

Praktische info

Parkeren

Ruime parkeerplaats bij Bezoekerscentrum Tenellaplas, voor voertuigen met een maximale doorrijhoogte van 2,20 meter. Als deze parkeerplaats vol is, dan kun je terecht bij de parkeerplaats aan de Berkenrijsweg (volg de borden). Hier geldt geen doorrijdhoogte voor grote voertuigen.

Start je vanaf de alternatieve toegang bij de Brielse Gatdam, parkeer dan op de parkeerplaats aan het einde van de Strandweg in Oostvoorne.

Honden aangelijnd

Houd rekening met de geldende regels, honden zijn over het algemeen aangelijnd welkom. In het gebied kunnen andere regels van toepassing zijn.

Geschikt voor rolstoelen

Er zijn meerdere routes beschikbaar die geschikt zijn voor mindervaliden en kinderwagens/ buggy’s.

Horeca in de buurt

Er zijn veel eetgelegenheden in en om Oostvoorne. In de directe nabijheid van onze gebieden vind je De Meidoorn (Bezoekerscentrum Tenellaplas); Restaurant Aan Zee (parkeerplaats Strandweg) en De Duinrand (Strandweg)

Wandelen

Struinen door bos en duin, uitwaaien op het strand

Openbaar vervoer

Vanuit Rotterdam, neem de metro naar Spijkenisse centrum. Vervolgens buslijn 403, stap uit bij halte Berkenrode. Loop ca. 50 meter door in de rijrichting van de bus, sla rechtsaf bij de bordjes ‘Bezoekerscentrum ZHL’. Nu ca. 25 min. lopen. Zie 9292.nl.

Bijzonderheden

Leuk voor kids
Vanuit ons bezoekerscentrum Tenellaplas zijn er doe-routes uitgezet voor diverse leeftijden. De kinderen gaan met een ontdekkingstas op pad en komen uitdagende opdrachten tegen.

Fietsen
Start hier voor een leuke tocht op de fiets. Er zijn meerdere routes beschikbaar.

Uitzichtpunt
Op de duinovergang naar het strand bevindt zich een mooi uitkijkpunt met uitzicht over het strand, de slikken, de duinen en een deel van de Maasvlakte.

Het hele jaar welkom
Bezoekers zijn het hele jaar welkom!

Publieks­lievelingen
Reeën, zwartkop, boomleeuweriken, buizerd, havik, duinviooltjes, orchideeën en veel vlinders en libellen.

Locatie

Duinstraat 12a, 3235 NK, Rockanje

 • Bezoek de Bunkerdag

  Duik in het verleden en onder de grond bij het Vinetaduin. Normaal zijn deze betonnen kolossen gesloten voor publiek, maar nu zijn ze voor één dag geopend. Een unieke kans!

  Lees verder

  Lees verder
 • Vroege Vogels in de Krimpenerwaard

  Afgelopen weekend stond Vroege Vogels in het teken van de Krimpenerwaard. Een regio die onze beheerders als hun broekzak kennen. Kijk de uitzending nu terug en geniet van alle natuurbeelden.

  Lees verder

  Lees verder
 • Heerlijke lenterondjes

  De lente is een ideale tijd voor een stevige wandeling. Om je op weg te helpen in de natuur, hebben onze boswachters de vijf mooiste lenterondjes op een rij gezet.

  Lees verder

  Lees verder
 • Speel de Kuiken Quiz

  Herken jij alle (jonge) vogels? Test je natuurkennis in 10 donzige vogelvragen en daag je familie en vrienden uit. Eitje toch? ;-) Na afloop ontvang je de juiste antwoorden. 🐣

  Lees verder

  Lees verder