De padden gaan op pad

Geschreven door Boswachter Mirjam
Datum: 26 februari 2024

‘O, sorry padje!’ klinkt het vanuit de tuin. Mijn jongste is aan het bouwen. Een stapel stenen blijkt niet alleen perfect bouwmateriaal voor een hut maar ook een prima winterverblijf voor een jonge pad. Het voelt misschien nog wat vroeg voor de pad in onze tuin, maar inmiddels hebben veel soortgenoten de trek ingezet naar vijvers, poeltjes en ander ondiep water: de paddentrek is begonnen!

Hoewel de naam anders doet vermoeden zijn padden niet de enige op trek: salamander, bruine kikker, gewone pad, maar later in het voorjaar ook de rugstreeppad en boomkikker. Allemaal trekken ze erop uit. Eigenlijk is het dus een amfibieëntrek, maar dat klinkt toch net wat minder leuk.

Amfibieën trekken omdat ze koudbloedig zijn. Dat betekent dat ze net zo warm zijn als hun omgevingstemperatuur. In de winter is het te koud en houden ze een winterslaap. Onder een hoop bladeren of een stapeltje stenen. Zodra het kwik boven de 8 graden komt, worden padden en kikkers massaal wakker en gaan ze op zoek naar een slootje of vijver om hun eitjes af te zetten. Dat is dus nu!

Het leuke is: je kunt dit natuurfenomeen zelf zien. Ga op een warme vochtige avond op pad (haha) als het begint te schemeren. Padden trekken soms wel kilometers van hun overwinteringsplek naar een vijver. Je kunt ze dus zomaar midden in de stad tegenkomen! Net als wij moeten ze dan soms drukke wegen oversteken en dan is het fijn wanneer ze daarbij een handje worden geholpen. Vrijwilligers zetten daarom ’s avonds soms tijdelijk wegen af of plaatsen trappetjes in rioolputten zodat padden, die daarin zijn gevallen, er zelf weer uit kunnen kruipen.

Ik wens je alvast heel veel plezier op pad en let goed op waar je loopt!

Helpen bij het overzetten?

In Zuid-Holland zijn meerdere werkgroepen actief die amfibieën helpen tijdens de trektijd. Zo kunnen duizenden beestjes veilig de oversteek maken. Doe je ook mee?

Bekijk de werkgroepen

Boswachter Mirjam Zuid-Hollands Landschap

Vond je dit een interessante blog en lees je graag meer van dit soort verhalen? Volg mij dan op Instagram en laat je inspireren door de prachtige natuur van Regio Eilanden.

Boswachter Mirjam Zuid-Hollands Landschap

  • Vlinderquiz

    Wat weet jij van vlinders? Speel de quiz en test jezelf in 10 veelzijdige vlindervragen.

    Lees verder

    Lees verder
  • Win een vlinderpakket

    Maak nu kans op het Vlinder Gelukspakket, ter waarde van 300 euro. Het pakket bestaat uit een vlinderkast, verrekijker, veldgids, zaadbommetjes en meer!

    Lees verder

    Lees verder
  • Heerlijke Lenterondjes

    Zingende vogels, frisgroene blaadjes en fleurige bloemen. De lente is een heerlijke periode om de natuur op te zoeken. Met deze vijf lenterondjes kun je er nu volop van genieten. Vraag de routes gratis aan…

    Lees verder

    Lees verder
  • Red de vlinder

    Het gaat heel slecht met vlinders in Zuid-Holland! En dat heeft ernstige gevolgen. Gelukkig kunnen we de vlinder helpen door meer kruidenrijk grasland te ontwikkelen.

    Lees verder

    Lees verder