Column: De pad op pad

‘O, sorry padje!’ klinkt het vanuit de tuin. Mijn jongste is aan het bouwen. Een stapel stenen blijkt niet alleen perfect bouwmateriaal voor een hut maar ook een prima winterverblijf voor een jonge pad. Het voelt misschien nog wat vroeg voor de pad in onze tuin, maar inmiddels hebben veel soortgenoten de trek ingezet naar vijvers, poeltjes en ander ondiep water: de paddentrek is begonnen!

Hoewel de naam anders doet vermoeden zijn padden niet de enige op trek: salamander, bruine kikker, gewone pad, maar later in het voorjaar ook de rugstreeppad en boomkikker. Allemaal trekken ze erop uit. Eigenlijk is het dus een amfibieëntrek, maar dat klinkt toch net wat minder leuk.

Amfibieën trekken omdat ze koudbloedig zijn. Dat betekent dat ze net zo warm zijn als hun omgevingstemperatuur. In de winter is het te koud en houden ze een winterslaap. Onder een hoop bladeren of een stapeltje stenen. Zodra het kwik boven de 8 graden komt, worden padden en kikkers massaal wakker en gaan ze op zoek naar een slootje of vijver om hun eitjes af te zetten. Dat is dus nu!

Het leuke is: je kunt dit natuurfenomeen zelf zien. Ga op een warme vochtige avond op pad (haha) als het begint te schemeren. Padden trekken soms wel kilometers van hun overwinteringsplek naar een vijver. Je kunt ze dus zomaar midden in de stad tegenkomen! Net als wij moeten ze dan soms drukke wegen oversteken en dan is het fijn wanneer ze daarbij een handje worden geholpen. Vrijwilligers zetten daarom ’s avonds soms tijdelijk wegen af of plaatsen trappetjes in rioolputten zodat padden, die daarin zijn gevallen, er zelf weer uit kunnen kruipen.

Ik wens je alvast heel veel plezier op pad en let goed op waar je loopt!

Helpen bij het overzetten?

In Zuid-Holland zijn meerdere werkgroepen actief die amfibieën helpen tijdens de trektijd. Zo kunnen duizenden beestjes veilig de oversteek maken. Doe je ook mee?

Bekijk de werkgroepen

Boswachter Mirjam Zuid-Hollands Landschap

Vond je dit een interessante blog en lees je graag meer van dit soort verhalen? Volg mij dan op Instagram en laat je inspireren door de prachtige natuur van Regio Eilanden.

Boswachter Mirjam Zuid-Hollands Landschap

  • Bonnenpolder: unieke aankoopkans

    Tussen Rotterdam en Hoek van Holland ligt de Bonnenpolder, een groen landschap dat onder hoge druk staat door de nabijgelegen kassen en haven. Veel planten en dieren zijn hier al verdwenen. Help mee deze polder…

    Lees verder

    Lees verder
  • Nazomer fietsrondjes

    Welke route je ook kiest, elke tocht biedt een unieke combinatie van natuur en geschiedenis. We wensen je veel fietsplezier!

    Lees verder

    Lees verder
  • Vacatures

    Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

    Lees verder

    Lees verder