Sophiapolder krijgt nieuw behangetje

Geschreven door Boswachter Mirjam
Datum: 25 juli 2023

De vogelkijkhut in de Sophiapolder is een eiland op een eiland. Slechts een paar wilgen omringen het, waardoor de hut beschermd blijft tegen de golven tijdens hoog tij. Geen voor de hand liggende plek om een nest te bouwen zou je denken, toch?

Maar niets blijkt minder waar: op zoek naar kluten, bergeenden en lepelaars zie ik deze week een bezige bij in de weer. Het blijkt een behangersbij die in een gaatje in het hout een nestje aan het bouwen is. Behendig vliegt ze af en aan met telkens weer een nieuw afgeknaagd blaadje tussen haar pootjes.

Behangersbijen heb je in verschillende soorten en allemaal beheersen ze de kunst van stukjes blad afknippen als geen ander. De bij in de Sophiapolder bijt keurige rondjes en ovale stukjes uit wilgenblad om vervolgens haar nestje, een gangetje in het hout, ermee te behangen. De grote stukken gaan tegen de zijkanten en ronde stukjes worden gebruikt als een muurtje tussen de verschillende kamertjes, ook wel cellen genoemd. En zo maakt ze cel, na cel, na cel, na cel. In elke cel legt ze een eitje en laat ze een mengsel van nectar en stuifmeel achter zodat het de jonge larve straks niets ontbreekt.

Ik blijf nog even kijken naar de drukke bij: gefascineerd door het onophoudelijke harde werk, de behendigheid van een stukje blad half opgerold tussen haar pootjes klemmend en ook hoe zij deze plek heeft kunnen kiezen. Wanneer ik haar tref waait het namelijk stevig en een spaarzame kattenstaart lijkt de enige voedselbron die vlakbij te vinden is. Ik weet dat zij weet wat ze doet zoals dat zo vaak is in de natuur. Dus wens haar een prachtige zomer en succes met het laatste behangetje erop te krijgen. Sophiapolder is vandaag weer een stukje mooier geworden.

Zelf Sophiapolder bezoeken?

Van maart t/m oktober kun je op woensdag, zaterdag of zondag met een pontje meevaren naar het vogelrijke eiland. Je kunt hier een mooie rondwandeling maken over vlonders. Onze vrijwilligers zetten je gratis over!

Meer informatie

Boswachter Mirjam Zuid-Hollands Landschap

Vond je dit een interessante blog en lees je graag meer van dit soort verhalen? Volg mij dan op Instagram en laat je inspireren door de prachtige natuur van Regio Eilanden.

Boswachter Mirjam Zuid-Hollands Landschap

 • Natuurherstelwet aangenomen in het Europees Parlement

  Vandaag stemde het Europees Parlement voor het definitieve akkoord over de Natuurherstelwet, dat eerder tussen de Europese Commissie, de lidstaten en het Parlement was bereikt. Eind vorig jaar had de Milieucommissie van het Parlement de…

  Lees verder

  Lees verder
 • Zo zorg je voor een rustig broedseizoen

  Voorjaar is de tijd van nieuw leven. Maar jonge dieren worden niet vanzelf groot, zeker niet in onze drukke provincie met veel versnipperde natuur. Daarom zetten we ons de komende maanden éxtra in om de…

  Lees verder

  Lees verder
 • Ontdek de mooiste voorjaarswandelingen

  De eerste voorjaarsbloemen staan er al prachtig bij. Sneeuwklokjes, krokussen en bosanemonen laten hun mooiste kleuren zien. Met onze landgoedwandelingen kun je er nu volop van genieten. Vraag de routes gratis aan en wandel het…

  Lees verder

  Lees verder
 • Vrijwilligerswerk

  Vind je het leuk om je in de natuur te werken? Of om je op een andere manier voor de natuur en het landschap in te zetten? Word dan vrijwilliger bij het Zuid-Hollands Landschap.

  Lees verder

  Lees verder