Sophiapolder krijgt nieuw behangetje

Geschreven door Boswachter Mirjam
Datum: 25 juli 2023

De vogelkijkhut in de Sophiapolder is een eiland op een eiland. Slechts een paar wilgen omringen het, waardoor de hut beschermd blijft tegen de golven tijdens hoog tij. Geen voor de hand liggende plek om een nest te bouwen zou je denken, toch?

Maar niets blijkt minder waar: op zoek naar kluten, bergeenden en lepelaars zie ik deze week een bezige bij in de weer. Het blijkt een behangersbij die in een gaatje in het hout een nestje aan het bouwen is. Behendig vliegt ze af en aan met telkens weer een nieuw afgeknaagd blaadje tussen haar pootjes.

Behangersbijen heb je in verschillende soorten en allemaal beheersen ze de kunst van stukjes blad afknippen als geen ander. De bij in de Sophiapolder bijt keurige rondjes en ovale stukjes uit wilgenblad om vervolgens haar nestje, een gangetje in het hout, ermee te behangen. De grote stukken gaan tegen de zijkanten en ronde stukjes worden gebruikt als een muurtje tussen de verschillende kamertjes, ook wel cellen genoemd. En zo maakt ze cel, na cel, na cel, na cel. In elke cel legt ze een eitje en laat ze een mengsel van nectar en stuifmeel achter zodat het de jonge larve straks niets ontbreekt.

Ik blijf nog even kijken naar de drukke bij: gefascineerd door het onophoudelijke harde werk, de behendigheid van een stukje blad half opgerold tussen haar pootjes klemmend en ook hoe zij deze plek heeft kunnen kiezen. Wanneer ik haar tref waait het namelijk stevig en een spaarzame kattenstaart lijkt de enige voedselbron die vlakbij te vinden is. Ik weet dat zij weet wat ze doet zoals dat zo vaak is in de natuur. Dus wens haar een prachtige zomer en succes met het laatste behangetje erop te krijgen. Sophiapolder is vandaag weer een stukje mooier geworden.

Zelf Sophiapolder bezoeken?

Van maart t/m oktober kun je op woensdag, zaterdag of zondag met een pontje meevaren naar het vogelrijke eiland. Je kunt hier een mooie rondwandeling maken over vlonders. Onze vrijwilligers zetten je gratis over!

Meer informatie

Boswachter Mirjam Zuid-Hollands Landschap

Vond je dit een interessante blog en lees je graag meer van dit soort verhalen? Volg mij dan op Instagram en laat je inspireren door de prachtige natuur van Regio Eilanden.

Boswachter Mirjam Zuid-Hollands Landschap

 • Red de vlinder

  Het gaat heel slecht met vlinders in Zuid-Holland! En dat heeft ernstige gevolgen. Gelukkig kunnen we de vlinder helpen door meer kruidenrijk grasland te ontwikkelen.

  Lees verder

  Lees verder
 • Zomerwandelingen

  Speciaal voor de zomer hebben we vijf prachtige wandelingen uitgestippeld. Struin door de duinen, geniet van bloemrijke graslanden of kies juist voor een verkwikkende boswandeling.

  Lees verder

  Lees verder
 • Vacatures

  Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

  Lees verder

  Lees verder