Vandaag is geel (of toch niet?)

Geschreven door Boswachter Mirjam

Met een glimlach loop ik vandaag buiten: het is vroeg, windstil en de zang van de merel trekt me het voorjaar in. Maar er is nog iets en het knalt mij tegemoet in de Ridderkerkse Griend. Speenkruid en klein hoefblad staan al uitbundig te bloeien, terwijl ik ook de knoppen van spindotterbloemen ontdek. Met de gemene deler hun kleur: aan het geel is geen ontkomen aan.

In het (vroege) voorjaar zie je overal gele bloemen en dat valt lekker op! Slim, want er zijn nog niet heel veel insecten wakker, dus degenen die de winterslaap uit hun ogen hebben gewreven wil je als bloem graag naar je toe lokken. Om het nageslacht veilig te stellen. Met als tegenprestatie een portie heerlijke nectar. Hommels, wilde bijen en vlinders waaronder dagpauwogen maken dankbaar gebruik van deze vroegbloeiers.

Toch is het niet verstandig om op een paard te wedden als je toekomst er vanaf hangt. Daarom hebben zowel klein hoefblad als speenkruid ook andere manieren om zich voort te planten. Klein hoefblad heeft met lange bloemstelen de wind als beste vriend: een stevig windje neemt stuifmeel mee van bloem naar bloem. En speenkruid kan zichzelf makkelijk stekken. In de bladoksels zitten kleine knolletjes die, zodra ze voet in aarde krijgen, uitgroeien tot nieuwe speenkruidjes.

Nog even genieten van de gele bloemenzee. Die hommels en bijen overigens heel anders beleven. Zij zien vooral ultraviolet licht. Niet het kleurenpalet dat wij waarnemen, maar wel veel nuances in donker en licht. Daardoor kunnen insecten heel snel en precies naar de plek van de bloem vliegen waar nectar te halen valt. Zo licht het hart van de bloem van speenkruid op als een groot donker gat. Niet geel, wel lekker opvallend!

Boswachter Mirjam Zuid-Hollands Landschap

Vond je dit een interessante blog en lees je graag meer van dit soort verhalen? Volg mij dan op Instagram en laat je inspireren door de prachtige natuur van Regio Eilanden.

Boswachter Mirjam Zuid-Hollands Landschap

  • Meer duingraslanden in drukke Randstad 

    Woekerende bramen, vergrassing van de duinen, een veelheid aan struiken: ook in onze gebieden hebben we last van de stikstofdepositie. Projectleider Quincy de Bruijn vertelt welke maatregelen we daartegen treffen in onze duingebieden ten zuiden…

    Lees verder

    Lees verder
  • Meer ademruimte voor mens en natuur

    Door het uitbreiden van woonwijken, wegen en bruggen voelt het alsof we haast geen ademruimte meer hebben. Met uw steun willen we kwetsbare natuur beschermen en ons landschap op een positieve manier ontwikkelen. Helpt u mee?

    Lees verder

    Lees verder
  • Strook vol leven

    Om de schoonheid te snappen van de Elfenbaan, een langgerekt natuurgebied tussen Zoeterwoude en Bodegraven, moet je het verhaal erachter kennen. Of iets heel bijzonders meemaken. Dat laatste gebeurde, toen we op pad gingen met…

    Lees verder

    Lees verder
  • Vacatures

    Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

    Lees verder

    Lees verder