Over dit gebied

De Ridderkerkse Griend (11,5 hectare) is een hakgriend aan de rivier de Noord bij Ridderkerk. In de 19e eeuw liepen hier griendwerkers rond die wilgen hakten. Sinds 2011 is het gebied in beheer bij het Zuid-Hollands Landschap. Wij onderhouden een deel van de historische griend, om de griendcultuur levend te houden. Daar hakken wij net als vroeger de wilgen. Het wilgenvloedbos in het gebied laten we zoveel mogelijk met rust. De Ridderkerkse Griend staat namelijk in een open verbinding met het water van getijderivier de Noord. Daardoor vind je hier bijzondere dieren en planten. En die koesteren we.

Bevers en dotters

We hebben door het gebied wandelpaden aangelegd: slingerend en smal, soms over vlonders. Hier leven bevers, kun je de blauworanje ijsvogel voorbij zien schieten en vind je typische zoetwatergetijdenplanten, zoals spindotterbloemen, die de geulen in de lente veranderen in één grote, gele zee. De planten hebben de getijdenstroom nodig voor hun voortplanting. Ze vormen aan hun stengels kleine stekjes, compleet met blaadjes en worteltjes. Als in de zomer de volwassen plant vergaat, komen de kleine ‘dotterspinnetjes’ vrij. Het getijdewater neemt ze vervolgens mee naar een plek waar ze verder kunnen groeien. Vandaar dat we de geulen openhouden. 

3 x keer natuur

Zoetwatergetijdengebieden en de daarbij behorende planten en dieren zijn zeldzaam. Niet alleen in Nederland, maar ook in Europa. Het Zuid-Hollands Landschap heeft in 2018 ook de Crezéepolder kunnen aankopen, die direct naast de Ridderkerkse Griend ligt. We hebben nu drie zoetwatergetijdengebieden langs de Noord in beheer: de Sophiapolder, de Crezéepolder en de Ridderkerkse Griend. Daardoor kunnen we ons natuurbeheer in deze drie gebieden op elkaar afstemmen. Dat is super gunstig voor planten en dieren, die afhankelijk zijn van eb en vloed en zoet water. Zo maken we dit soort natuur sterker en behouden we de gebieden voor de toekomst.

Tip van de boswachter

Door de slingerende paadjes en weelderige begroeiing vind ik de Ridderkerkse Griend altijd iets sprookjesachtigs hebben. Het contrast met de openheid van natuurgebied de Crezéepolder, dat er direct naast ligt, is groot. Erg leuk om die twee gebieden tijdens een wandeling te combineren!

Mirjam Eikelenboom

Mirjam Eikelenboom

Praktische info

Parkeren

Parkeren kan bij de jachthaven, Haven 24 in Ridderkerk.

Honden welkom

Honden zijn niet welkom in dit gebied. Bekijk hier de natuurgebieden waar honden wel welkom zijn.

Wandelen

Het gebied leent zich voor een goede struintocht met laarzen aan.

Vogels kijken

Ga op zoek naar de ijsvogel. Tip! Zet onze Vogelzoekkaart op je mobiel, waarmee je 24 vogelsoorten leert herkennen die in zoetwatergetijdennatuur voorkomen.

Toegankelijkheid

Je bent het hele jaar welkom.

Locatie

Haven 24, 2984 BR, Ridderkerk

 • Zomer in Zuid-Holland

  Zonnebril op, water bij de hand en sportieve stappers aan? Dan ben je klaar voor onze zomerwandelingen! Struin door de duinen, geniet van bloemrijke graslanden of kies voor een verkwikkende boswandeling.

  Lees verder

  Lees verder
 • Beleefkaart van het Zuid-Hollands Landschap

  Met de Beleefkaart van het Zuid-Hollands Landschap ontdek je de mooiste gebieden. Deze grote papieren kaart biedt volop inspiratie voor een dagje uit.

  Lees verder

  Lees verder
 • 6 op de 10 inwoners van Zuid-Holland snakt naar meer natuur

  Uit onderzoek, uitgevoerd door onderzoeksbureau Delta in opdracht van het Zuid-Hollands Landschap, blijkt dat ruim 88% van de inwoners natuur in hun omgeving belangrijk vindt. Van de ondervraagden wil ruim de helft meer natuur in…

  Lees verder

  Lees verder
 • Meer natuur? Het kán!

  Elke hectare groen is van groot belang voor planten, dieren en mensen. Help mee met het leggen van de puzzel voor meer natuur in Zuid-Holland.

  Lees verder

  Lees verder