Over dit gebied

De Ridderkerkse Griend (11,5 hectare) is een hakgriend aan de rivier de Noord bij Ridderkerk. In de 19e eeuw liepen hier griendwerkers rond die wilgen hakten. Sinds 2011 is het gebied in beheer bij het Zuid-Hollands Landschap. Wij onderhouden een deel van de historische griend, om de griendcultuur levend te houden. Daar hakken wij net als vroeger de wilgen. Het wilgenvloedbos in het gebied laten we zoveel mogelijk met rust. De Ridderkerkse Griend staat namelijk in een open verbinding met het water van getijderivier de Noord. Daardoor vind je hier bijzondere dieren en planten. En die koesteren we.

Bevers en dotters

We hebben door het gebied wandelpaden aangelegd: slingerend en smal, soms over vlonders. Hier leven bevers, kun je de blauworanje ijsvogel voorbij zien schieten en vind je typische zoetwatergetijdenplanten, zoals spindotterbloemen, die de geulen in de lente veranderen in één grote, gele zee. De planten hebben de getijdenstroom nodig voor hun voortplanting. Ze vormen aan hun stengels kleine stekjes, compleet met blaadjes en worteltjes. Als in de zomer de volwassen plant vergaat, komen de kleine ‘dotterspinnetjes’ vrij. Het getijdewater neemt ze vervolgens mee naar een plek waar ze verder kunnen groeien. Vandaar dat we de geulen openhouden. 

3 x keer natuur

Zoetwatergetijdengebieden en de daarbij behorende planten en dieren zijn zeldzaam. Niet alleen in Nederland, maar ook in Europa. Het Zuid-Hollands Landschap heeft in 2018 ook de Crezéepolder kunnen aankopen, die direct naast de Ridderkerkse Griend ligt. We hebben nu drie zoetwatergetijdengebieden langs de Noord in beheer: de Sophiapolder, de Crezéepolder en de Ridderkerkse Griend. Daardoor kunnen we ons natuurbeheer in deze drie gebieden op elkaar afstemmen. Dat is super gunstig voor planten en dieren, die afhankelijk zijn van eb en vloed en zoet water. Zo maken we dit soort natuur sterker en behouden we de gebieden voor de toekomst.

Praktische info

Geen honden

Honden zijn niet welkom in dit gebied. Bekijk hier de natuurgebieden waar honden wel welkom zijn.

Parkeren

Parkeren kan op de parkeerplaats van het naastgelegen park De Gorzen. Houdt voor navigatie Gorzen 5 in Ridderkerk aan.

Wandelen

Het gebied leent zich voor een goede struintocht met laarzen aan.

Vogels kijken

Ga op zoek naar de ijsvogel. Tip! Zet onze Vogelzoekkaart op je mobiel, waarmee je 24 vogelsoorten leert herkennen die in zoetwatergetijdennatuur voorkomen.

Toegankelijkheid

Je bent het hele jaar welkom.

Locatie

Haven 24, 2984 BR, Ridderkerk


Tip van de boswachter

Mirjam Eikelenboom Boswachter

Door de slingerende paadjes en weelderige begroeiing vind ik de Ridderkerkse Griend altijd iets sprookjesachtigs hebben. Het contrast met de openheid van natuurgebied de Crezéepolder, dat er direct naast ligt, is groot. Erg leuk om die twee gebieden tijdens een wandeling te combineren!

Mirjam Eikelenboom Boswachter

 • De Diefdijk volop in de schijnwerpers

  Wat een prachtige uitzending heeft Vroege Vogels gemaakt over de Diefdijk! Een gebied dat het Zuid-Hollands Landschap in beheer heeft. Projectleider Maarten Breedveld en boswachter René Garskamp gingen samen met Menno Bentveld op pad door…

  Lees verder

  Lees verder
 • Zomerblad

  Onze boswachters hebben speciaal voor jou de leukste zomertips verzameld. Omdat we 90 jaar bestaan, delen we 90 tips om de natuur te beleven. Vraag ons blad nu gratis aan en maak er een zinderende…

  Lees verder

  Lees verder
 • Red de vlinder

  Het gaat heel slecht met vlinders in Zuid-Holland! En dat heeft ernstige gevolgen. Gelukkig kunnen we de vlinder helpen door meer kruidenrijk grasland te ontwikkelen.

  Lees verder

  Lees verder
 • Vacatures

  Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

  Lees verder

  Lees verder