Over dit gebied

De Ridderkerkse Griend (11,5 hectare) is een hakgriend aan de rivier de Noord bij Ridderkerk. In de 19e eeuw liepen hier griendwerkers rond die wilgen hakten. Sinds 2011 is het gebied in beheer bij het Zuid-Hollands Landschap. Wij onderhouden een deel van de historische griend, om de griendcultuur levend te houden. Daar hakken wij net als vroeger de wilgen. Het wilgenvloedbos in het gebied laten we zoveel mogelijk met rust. De Ridderkerkse Griend staat namelijk in een open verbinding met het water van getijderivier de Noord. Daardoor vind je hier bijzondere dieren en planten. En die koesteren we.

Bevers en dotters

We hebben door het gebied wandelpaden aangelegd: slingerend en smal, soms over vlonders. Hier leven bevers, kun je de blauworanje ijsvogel voorbij zien schieten en vind je typische zoetwatergetijdenplanten, zoals spindotterbloemen, die de geulen in de lente veranderen in één grote, gele zee. De planten hebben de getijdenstroom nodig voor hun voortplanting. Ze vormen aan hun stengels kleine stekjes, compleet met blaadjes en worteltjes. Als in de zomer de volwassen plant vergaat, komen de kleine ‘dotterspinnetjes’ vrij. Het getijdewater neemt ze vervolgens mee naar een plek waar ze verder kunnen groeien. Vandaar dat we de geulen openhouden. 

3 x keer natuur

Zoetwatergetijdengebieden en de daarbij behorende planten en dieren zijn zeldzaam. Niet alleen in Nederland, maar ook in Europa. Het Zuid-Hollands Landschap heeft in 2018 ook de Crezéepolder kunnen aankopen, die direct naast de Ridderkerkse Griend ligt. We hebben nu drie zoetwatergetijdengebieden langs de Noord in beheer: de Sophiapolder, de Crezéepolder en de Ridderkerkse Griend. Daardoor kunnen we ons natuurbeheer in deze drie gebieden op elkaar afstemmen. Dat is super gunstig voor planten en dieren, die afhankelijk zijn van eb en vloed en zoet water. Zo maken we dit soort natuur sterker en behouden we de gebieden voor de toekomst.

Praktische info

Geen honden

Honden zijn niet welkom in dit gebied. Bekijk hier de natuurgebieden waar honden wel welkom zijn.

Parkeren

Parkeren kan op de parkeerplaats van het naastgelegen park De Gorzen. Houdt voor navigatie Gorzen 5 in Ridderkerk aan.

Wandelen

Het gebied leent zich voor een goede struintocht met laarzen aan.

Vogels kijken

Ga op zoek naar de ijsvogel. Tip! Zet onze Vogelzoekkaart op je mobiel, waarmee je 24 vogelsoorten leert herkennen die in zoetwatergetijdennatuur voorkomen.

Toegankelijkheid

Je bent het hele jaar welkom.

Locatie

Haven 24, 2984 BR, Ridderkerk


Tip van de boswachter

Mirjam Eikelenboom Boswachter

Door de slingerende paadjes en weelderige begroeiing vind ik de Ridderkerkse Griend altijd iets sprookjesachtigs hebben. Het contrast met de openheid van natuurgebied de Crezéepolder, dat er direct naast ligt, is groot. Erg leuk om die twee gebieden tijdens een wandeling te combineren!

Mirjam Eikelenboom Boswachter

 • Natuurherstelwet aangenomen in het Europees Parlement

  Vandaag stemde het Europees Parlement voor het definitieve akkoord over de Natuurherstelwet, dat eerder tussen de Europese Commissie, de lidstaten en het Parlement was bereikt. Eind vorig jaar had de Milieucommissie van het Parlement de…

  Lees verder

  Lees verder
 • Zo zorg je voor een rustig broedseizoen

  Voorjaar is de tijd van nieuw leven. Maar jonge dieren worden niet vanzelf groot, zeker niet in onze drukke provincie met veel versnipperde natuur. Daarom zetten we ons de komende maanden éxtra in om de…

  Lees verder

  Lees verder
 • Ontdek de mooiste voorjaarswandelingen

  De eerste voorjaarsbloemen staan er al prachtig bij. Sneeuwklokjes, krokussen en bosanemonen laten hun mooiste kleuren zien. Met onze landgoedwandelingen kun je er nu volop van genieten. Vraag de routes gratis aan en wandel het…

  Lees verder

  Lees verder
 • Vrijwilligerswerk

  Vind je het leuk om je in de natuur te werken? Of om je op een andere manier voor de natuur en het landschap in te zetten? Word dan vrijwilliger bij het Zuid-Hollands Landschap.

  Lees verder

  Lees verder