Op zoek naar ijsvogels: een verrassende ontmoeting!

Geschreven door: Boswachter Melanie
Datum: 29 augustus 2023

Iedereen die de natuur verkent, weet dat avontuur en verrassingen altijd om de hoek liggen. Een zonnige middag bracht me samen met Boswachter Fred naar de prachtige nieuwe ijsvogelwanden bij de Banken en het Staelduinse Bos. Mijn doel voor die middag was eenvoudig: ik wilde zien of de kleurrijke ijsvogels de nieuwe schermen ook al hadden ontdekt. Maar zoals het vaak gaat als je specifiek naar iets op zoek gaat, had de natuur andere plannen voor ons.

De natuur heeft altijd manieren om ons te verrassen en te verwonderen. Soms moeten we gewoon ons plan loslaten en ons openstellen voor wat zich aandient.

Boswachter Melanie

De magie van ijsvogelwanden

De nieuwe ijsvogelwanden, gedoneerd door Albert Kling – directeur Camping Vlugtenburg, zijn een waar geschenk voor natuurliefhebbers. Deze speciaal ontworpen wanden, voorzien van gaten met daarachter leemachtige grond, bieden een perfecte nestgelegenheid voor de ijsvogel. Langs de oever, boven het schitterende water in overhangende boomtakken heb je de meeste kans deze charmante vogels in actie te zien.

En daar stonden we dan bij onze eerste stop, de Banken. Het geluid van snaterende krakeenden en kwetterende kieviten vulde de lucht terwijl ik wachtte op een glimp van de felgekleurde ijsvogels. De tijd streek voorbij en hoewel ik talloze andere vogelsoorten zag, ontbrak nog elk spoor van de ijsvogel.

Een onverwachte wending

Op naar het Staelduinse Bos om ons geluk daar te beproeven. We hadden namelijk vernomen van een wandelaar dat er een ijsvogel bovenop de wand de boel aan het verkennen was. Aangekomen bij de poel in het Staelduinse Bos hadden we goed zicht op de ijsvogelwand vanachter het vogelkijkscherm. Een prachtig schouwspel van twee blauwe reigers vulde de lucht, maar die kleine blauwe flits liet zich niet zien.

In mineur liepen we terug naar het wandelpad, ons afvragend of ze zich misschien schuilhielden, toen ik plotseling werd afgeleid door een zachte beweging in de bomen langs het pad. Mijn nieuwsgierigheid stond meteen aan en ik kon mijn ogen niet geloven. Daar, over het wandelpad, stak een drietal over dat mijn hart sneller deed kloppen. Drie prachtige boommarters met volle lange staarten renden speels achter elkaar aan, hun vacht glinsterend in de zon.

Boommarters behoren tot de meest schuwe en zeldzame dieren in dit gebied, dus een ontmoeting met niet één, maar drie van hen, was echt heel bijzonder. Terwijl ik mijn ogen niet van deze sierlijke wezens kon afhouden, besefte ik dat de natuur me misschien niet de ijsvogels had getoond waar ik op hoopte, maar in plaats daarvan had ze me een onvergetelijke ontmoeting met deze boommarters geschonken.

De les van de dag

Hoewel ik mijn oorspronkelijke doel niet had bereikt, besefte ik dat de natuur altijd manieren heeft om ons te verrassen en te verwonderen. Soms moeten we gewoon ons plan loslaten en ons openstellen voor wat zich aandient. Deze ontmoeting met de boommarters was een herinnering aan de schoonheid en de onvoorspelbaarheid van de natuur, en ik ben er dankbaar voor.

Dus, de volgende keer dat je op zoek gaat naar iets specifieks in de natuur en het lijkt erop dat het je ontglipt, weet dan dat er altijd iets geweldigs kan gebeuren.

Een paar dagen later vond Boswachter Fred Spreen de uitwerpselen van de boommarter, geen foto van het moment, maar wel bevestiging in de vorm van een bruine rakker…

Boswachter Communicatie Melanie Oey

Boswachter Melanie Zuid-Hollands Landschap

Vond je het een interessante blog en lees je graag meer van dit soort verhalen? Zo af en toe neem ik je hier op de website graag mee in de mooie natuur van Regio Kust.

Boswachter Melanie Zuid-Hollands Landschap

 • Natuurherstelwet aangenomen in het Europees Parlement

  Vandaag stemde het Europees Parlement voor het definitieve akkoord over de Natuurherstelwet, dat eerder tussen de Europese Commissie, de lidstaten en het Parlement was bereikt. Eind vorig jaar had de Milieucommissie van het Parlement de…

  Lees verder

  Lees verder
 • Zo zorg je voor een rustig broedseizoen

  Voorjaar is de tijd van nieuw leven. Maar jonge dieren worden niet vanzelf groot, zeker niet in onze drukke provincie met veel versnipperde natuur. Daarom zetten we ons de komende maanden éxtra in om de…

  Lees verder

  Lees verder
 • Ontdek de mooiste voorjaarswandelingen

  De eerste voorjaarsbloemen staan er al prachtig bij. Sneeuwklokjes, krokussen en bosanemonen laten hun mooiste kleuren zien. Met onze landgoedwandelingen kun je er nu volop van genieten. Vraag de routes gratis aan en wandel het…

  Lees verder

  Lees verder
 • Vrijwilligerswerk

  Vind je het leuk om je in de natuur te werken? Of om je op een andere manier voor de natuur en het landschap in te zetten? Word dan vrijwilliger bij het Zuid-Hollands Landschap.

  Lees verder

  Lees verder