Op zoek naar ijsvogels: een verrassende ontmoeting!

Geschreven door: Boswachter Melanie
Datum: 29 augustus 2023

Iedereen die de natuur verkent, weet dat avontuur en verrassingen altijd om de hoek liggen. Een zonnige middag bracht me samen met Boswachter Fred naar de prachtige nieuwe ijsvogelwanden bij de Banken en het Staelduinse Bos. Mijn doel voor die middag was eenvoudig: ik wilde zien of de kleurrijke ijsvogels de nieuwe schermen ook al hadden ontdekt. Maar zoals het vaak gaat als je specifiek naar iets op zoek gaat, had de natuur andere plannen voor ons.

De natuur heeft altijd manieren om ons te verrassen en te verwonderen. Soms moeten we gewoon ons plan loslaten en ons openstellen voor wat zich aandient.

Boswachter Melanie

De magie van ijsvogelwanden

De nieuwe ijsvogelwanden, gedoneerd door Albert Kling – directeur Camping Vlugtenburg, zijn een waar geschenk voor natuurliefhebbers. Deze speciaal ontworpen wanden, voorzien van gaten met daarachter leemachtige grond, bieden een perfecte nestgelegenheid voor de ijsvogel. Langs de oever, boven het schitterende water in overhangende boomtakken heb je de meeste kans deze charmante vogels in actie te zien.

En daar stonden we dan bij onze eerste stop, de Banken. Het geluid van snaterende krakeenden en kwetterende kieviten vulde de lucht terwijl ik wachtte op een glimp van de felgekleurde ijsvogels. De tijd streek voorbij en hoewel ik talloze andere vogelsoorten zag, ontbrak nog elk spoor van de ijsvogel.

Een onverwachte wending

Op naar het Staelduinse Bos om ons geluk daar te beproeven. We hadden namelijk vernomen van een wandelaar dat er een ijsvogel bovenop de wand de boel aan het verkennen was. Aangekomen bij de poel in het Staelduinse Bos hadden we goed zicht op de ijsvogelwand vanachter het vogelkijkscherm. Een prachtig schouwspel van twee blauwe reigers vulde de lucht, maar die kleine blauwe flits liet zich niet zien.

In mineur liepen we terug naar het wandelpad, ons afvragend of ze zich misschien schuilhielden, toen ik plotseling werd afgeleid door een zachte beweging in de bomen langs het pad. Mijn nieuwsgierigheid stond meteen aan en ik kon mijn ogen niet geloven. Daar, over het wandelpad, stak een drietal over dat mijn hart sneller deed kloppen. Drie prachtige boommarters met volle lange staarten renden speels achter elkaar aan, hun vacht glinsterend in de zon.

Boommarters behoren tot de meest schuwe en zeldzame dieren in dit gebied, dus een ontmoeting met niet één, maar drie van hen, was echt heel bijzonder. Terwijl ik mijn ogen niet van deze sierlijke wezens kon afhouden, besefte ik dat de natuur me misschien niet de ijsvogels had getoond waar ik op hoopte, maar in plaats daarvan had ze me een onvergetelijke ontmoeting met deze boommarters geschonken.

De les van de dag

Hoewel ik mijn oorspronkelijke doel niet had bereikt, besefte ik dat de natuur altijd manieren heeft om ons te verrassen en te verwonderen. Soms moeten we gewoon ons plan loslaten en ons openstellen voor wat zich aandient. Deze ontmoeting met de boommarters was een herinnering aan de schoonheid en de onvoorspelbaarheid van de natuur, en ik ben er dankbaar voor.

Dus, de volgende keer dat je op zoek gaat naar iets specifieks in de natuur en het lijkt erop dat het je ontglipt, weet dan dat er altijd iets geweldigs kan gebeuren.

Een paar dagen later vond Boswachter Fred Spreen de uitwerpselen van de boommarter, geen foto van het moment, maar wel bevestiging in de vorm van een bruine rakker…

Boswachter Communicatie Melanie Oey

Boswachter Melanie Zuid-Hollands Landschap

Vond je het een interessante blog en lees je graag meer van dit soort verhalen? Zo af en toe neem ik je hier op de website graag mee in de mooie natuur van Regio Kust.

Boswachter Melanie Zuid-Hollands Landschap

 • Meer duingraslanden in drukke Randstad 

  Woekerende bramen, vergrassing van de duinen, een veelheid aan struiken: ook in onze gebieden hebben we last van de stikstofdepositie. Projectleider Quincy de Bruijn vertelt welke maatregelen we daartegen treffen in onze duingebieden ten zuiden…

  Lees verder

  Lees verder
 • Meer ademruimte voor mens en natuur

  Door het uitbreiden van woonwijken, wegen en bruggen voelt het alsof we haast geen ademruimte meer hebben. Met uw steun willen we kwetsbare natuur beschermen en ons landschap op een positieve manier ontwikkelen. Helpt u mee?

  Lees verder

  Lees verder
 • Strook vol leven

  Om de schoonheid te snappen van de Elfenbaan, een langgerekt natuurgebied tussen Zoeterwoude en Bodegraven, moet je het verhaal erachter kennen. Of iets heel bijzonders meemaken. Dat laatste gebeurde, toen we op pad gingen met…

  Lees verder

  Lees verder
 • Vacatures

  Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

  Lees verder

  Lees verder