Jaap Tromp: 40 jaar natuurgids 💚

Bevlogen natuurliefhebber en ZHL-vrijwilliger Jaap Tromp, is dit jaar maar liefst 40 jaar actief als natuurgids. Met zijn 77 jaar deelt hij nog net zo enthousiast zijn kennis over de natuur als toen hij begon. Of het nou gaat om vogels, planten of insecten, Jaap neemt je graag mee in de wondere wereld van de natuur.

natuurgids Jaap Tromp
Jaap Tromp

Vroeg begonnen

De interesse voor de natuur en alles wat leeft, was er al vroeg. Jaap ging veelvuldig op pad met ervaren natuurliefhebbers en leerde gretig van hun specifieke kennis over vogels, planten en insecten. Ook nam hij regelmatig deel aan excursies van natuurverenigingen zoals de Natuur- en Vogelwacht ‘De Alblasserwaard’. Hij verdiepte zich in onder andere dagvlinders en libellen en hield zich bezig met het registreren van gegevens over deze diertjes voor bijvoorbeeld de Vlinderstichting.

Opleiding tot Natuurgids

Zijn passie leidde hem naar de opleiding tot natuurgids bij het IVN in Dordrecht. Zijn uitgebreide werkstuk over het gebied De Dordtse Avelingen in de gemeente Gorinchem/Hardinxveld-Giessendam werd vol lof ontvangen en het diploma Natuurgids was een feit. Dit bleek nog maar het begin van een rijk gevulde carrière vol lezingen, excursies en cursussen.

Van de Zandmotor tot de Eifel

Jaap gaf talloze lezingen en cursussen over dagvlinders en libellen, en leidde excursies in verschillende provincies in Nederland. Uiteraard in zijn eigen Zuid-Holland, langs de kust, op de Zandmotor tussen Kijkduin en Ter Heijde en in het Staelduinse Bos te ’s-Gravenzande. Maar ook in Noord-Holland, Gelderland, Brabant en Limburg. Ook in het buitenland nam hij Nederlandse natuurliefhebbers mee in prachtige gebieden zoals de Eifel in Duitsland, het Aosta-dal in Noord-Italië en in het Zwitserse kanton Graubünden.

Onvermoeibaar door

Naast de jaarlijkse vogelexcursie in april in het Staelduinse Bos, geeft Jaap nog altijd meerdere excursies in het Vinetaduin in Hoek van Holland, voor het Zuid-Hollands Landschap. Daarnaast organiseert hij om de twee weken, van maart tot en met november, zijn struintochten in de Van Dixhoorndriehoek vanaf de ingang van PLSTK café ‘De Zeetoren’ te Hoek van Holland.

Met Jaap op pad?

Ga mee op struintocht! De data zijn te vinden in de excursie-agenda.

Bekijk de agenda
 • Kraak de zomerquiz

  Het broedseizoen is voorbij. Waar vliegen onze grutto's heen om te overwinteren? Saoedi-Arabië, Suriname of Senegal? Speel de hele quiz en maak kans op twee vrijkaartjes voor een van onze excursies!

  Lees verder

  Lees verder
 • Dit zijn wij

  We weten niet wat de toekomst brengt, maar we hebben de natuur nodig. Om te ademen, te spelen of tot rust te komen. De natuur is het fundament van ons bestaan en van vele planten…

  Lees verder

  Lees verder
 • Zomerwandelingen

  Speciaal voor de zomer hebben we vijf prachtige wandelingen uitgestippeld. Struin door de duinen, geniet van bloemrijke graslanden of kies juist voor een verkwikkende boswandeling.

  Lees verder

  Lees verder
 • Vacatures

  Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

  Lees verder

  Lees verder