De Crezéepolder

Nieuwe natuur – het ontdekken waard!

Verstopt in de drukte van industrie, woonwijken en het voorbijrazende verkeer op de A15 ligt een natuurgebied waar het water het ritme bepaalt: de Crezéepolder. Twee keer per dag stroomt hier het water in en weer uit. Het getijde zorgt ervoor dat het gebied een aantrekkingskracht heeft op heel veel planten en dieren. Tony Bek, vrijwilliger in de Crezéepolder, weet hoe bijzonder dit jonge natuurgebied is, ingeklemd tussen Hendrik-Ido-Ambacht en Ridderkerk.

Vrijwilliger Tony Bek bij de keet
Vrijwilliger Tony Bek bij de keet
Vrijwilliger Tony Bek bij de keet

Elke woensdag is Tony aan het werk in de Crezéepolder. “Met een groep van acht vrijwilligers steken we wilgen uit rietkragen om het gebied open te houden. En maaien we de wandelpaden. Maar we zijn ook in het Ridderkerks Griend te vinden.” vertelt hij. “Brugplankjes vervangen, zwerfvuil opruimen, er is altijd een klus te doen.” Daarbij kent Tony het Ridderkerks Griend als z’n broekzak: “Als kleine jongen zwierf ik met vriendjes door het griend. We banjerden door de modder en visten bij de wateruitlaat. De naastgelegen akkers van de Crezéepolder waren daarentegen verboden terrein.”

Hoe anders is nu de aanblik van de polder: op drooggevallen slikken scharrelen grutto’s, kieviten en kluten hun kostje bij elkaar, het ondiepe water is een paaiplaats voor de blankvoorn en op bloeiend Heelblaadjes vinden wilde bijen nectar. In 2018 werd de polder definitief teruggegeven aan de natuur. Precies in de periode dat Tony als militair met pensioen ging en de nieuwe eigenaar van de polder, Het Zuid-Hollands Landschap, hulp zocht bij het onderhoud van het gebied. Zo werd één plus één drie. Want naast zijn vrijwilligerswerk in het beheer geeft Tony ook rondleidingen. Een mooi podium om zijn liefde voor de natuur met anderen te delen.

Heelblaadjes
Heelblaadjes
Heelblaadjes

“Wat ik buiten in het beheer tegenkom neem ik mee in de rondleidingen. Als vrijwilliger in het beheer leer je het gebied goed kennen en kan het zomaar gebeuren dat je tijdens het werk een nieuwe beverburcht ontdekt. Zo weet ik bijvoorbeeld ook precies waar we de meeste kans hebben om het ijsvogeltje te spotten en geniet ik elke keer weer wanneer de verwachting dan echt uitkomt en de blauwe flits voorbij vliegt! Maar ook het ontstaan van dit natuurgebied is het vertellen waard: een boer die zijn land afstaat voor natuurontwikkeling waarna de natuur kan floreren en hij tegelijkertijd een succesvolle onderneming in de horeca start. Inspirerend!”

Benieuwd naar meer verhalen van Tony en de Crezéepolder? We organiseren regelmatig excursies in samenwerking met Café Dique. Kijk voor meer informatie in de agenda!

Zelf de Crezéepolder in?

Er zijn verschillende wandel- en fietsroutes zoals de Crezéepolderroute. Je vindt er ook de mooiste dieren; vogels zoals de visarend maar bijvoorbeeld ook de rivierrombout, een supermooie, geelzwarte libel, die leeft in de buurt van rivieren en grote beken.

Meer informatie
 • Zomerblad

  Onze boswachters hebben speciaal voor jou de leukste zomertips verzameld. Omdat we 90 jaar bestaan, delen we 90 tips om de natuur te beleven. Vraag ons blad nu gratis aan en maak er een zinderende…

  Lees verder

  Lees verder
 • Red de vlinder

  Het gaat heel slecht met vlinders in Zuid-Holland! En dat heeft ernstige gevolgen. Gelukkig kunnen we de vlinder helpen door meer kruidenrijk grasland te ontwikkelen.

  Lees verder

  Lees verder
 • Zomerwandelingen

  Ook zo’n zin om op pad te gaan? Speciaal voor de zomer hebben we vijf prachtige wandelingen uitgestippeld. Struin door de duinen, geniet van bloemrijke graslanden of kies juist voor een verkwikkende boswandeling.

  Lees verder

  Lees verder
 • Vacatures

  Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

  Lees verder

  Lees verder