De Crezéepolder

Nieuwe natuur – het ontdekken waard!

Verstopt in de drukte van industrie, woonwijken en het voorbijrazende verkeer op de A15 ligt een natuurgebied waar het water het ritme bepaalt: de Crezéepolder. Twee keer per dag stroomt hier het water in en weer uit. Het getijde zorgt ervoor dat het gebied een aantrekkingskracht heeft op heel veel planten en dieren. Tony Bek, vrijwilliger in de Crezéepolder, weet hoe bijzonder dit jonge natuurgebied is, ingeklemd tussen Hendrik-Ido-Ambacht en Ridderkerk.

Vrijwilliger Tony Bek bij de keet
Vrijwilliger Tony Bek bij de keet
Vrijwilliger Tony Bek bij de keet

Elke woensdag is Tony aan het werk in de Crezéepolder. “Met een groep van acht vrijwilligers steken we wilgen uit rietkragen om het gebied open te houden. En maaien we de wandelpaden. Maar we zijn ook in het Ridderkerks Griend te vinden.” vertelt hij. “Brugplankjes vervangen, zwerfvuil opruimen, er is altijd een klus te doen.” Daarbij kent Tony het Ridderkerks Griend als z’n broekzak: “Als kleine jongen zwierf ik met vriendjes door het griend. We banjerden door de modder en visten bij de wateruitlaat. De naastgelegen akkers van de Crezéepolder waren daarentegen verboden terrein.”

Hoe anders is nu de aanblik van de polder: op drooggevallen slikken scharrelen grutto’s, kieviten en kluten hun kostje bij elkaar, het ondiepe water is een paaiplaats voor de blankvoorn en op bloeiend Heelblaadjes vinden wilde bijen nectar. In 2018 werd de polder definitief teruggegeven aan de natuur. Precies in de periode dat Tony als militair met pensioen ging en de nieuwe eigenaar van de polder, Het Zuid-Hollands Landschap, hulp zocht bij het onderhoud van het gebied. Zo werd één plus één drie. Want naast zijn vrijwilligerswerk in het beheer geeft Tony ook rondleidingen. Een mooi podium om zijn liefde voor de natuur met anderen te delen.

Heelblaadjes
Heelblaadjes
Heelblaadjes

“Wat ik buiten in het beheer tegenkom neem ik mee in de rondleidingen. Als vrijwilliger in het beheer leer je het gebied goed kennen en kan het zomaar gebeuren dat je tijdens het werk een nieuwe beverburcht ontdekt. Zo weet ik bijvoorbeeld ook precies waar we de meeste kans hebben om het ijsvogeltje te spotten en geniet ik elke keer weer wanneer de verwachting dan echt uitkomt en de blauwe flits voorbij vliegt! Maar ook het ontstaan van dit natuurgebied is het vertellen waard: een boer die zijn land afstaat voor natuurontwikkeling waarna de natuur kan floreren en hij tegelijkertijd een succesvolle onderneming in de horeca start. Inspirerend!”

Benieuwd naar meer verhalen van Tony en de Crezéepolder? We organiseren regelmatig excursies in samenwerking met Café Dique. Kijk voor meer informatie in de agenda!

Zelf de Crezéepolder in?

Er zijn verschillende wandel- en fietsroutes zoals de Crezéepolderroute. Je vindt er ook de mooiste dieren; vogels zoals de visarend maar bijvoorbeeld ook de rivierrombout, een supermooie, geelzwarte libel, die leeft in de buurt van rivieren en grote beken.

Meer informatie
 • Natuurherstelwet aangenomen in het Europees Parlement

  Vandaag stemde het Europees Parlement voor het definitieve akkoord over de Natuurherstelwet, dat eerder tussen de Europese Commissie, de lidstaten en het Parlement was bereikt. Eind vorig jaar had de Milieucommissie van het Parlement de…

  Lees verder

  Lees verder
 • Zo zorg je voor een rustig broedseizoen

  Voorjaar is de tijd van nieuw leven. Maar jonge dieren worden niet vanzelf groot, zeker niet in onze drukke provincie met veel versnipperde natuur. Daarom zetten we ons de komende maanden éxtra in om de…

  Lees verder

  Lees verder
 • Ontdek de mooiste voorjaarswandelingen

  De eerste voorjaarsbloemen staan er al prachtig bij. Sneeuwklokjes, krokussen en bosanemonen laten hun mooiste kleuren zien. Met onze landgoedwandelingen kun je er nu volop van genieten. Vraag de routes gratis aan en wandel het…

  Lees verder

  Lees verder
 • Vrijwilligerswerk

  Vind je het leuk om je in de natuur te werken? Of om je op een andere manier voor de natuur en het landschap in te zetten? Word dan vrijwilliger bij het Zuid-Hollands Landschap.

  Lees verder

  Lees verder