Wegdromen in het bos

Eric Kanngieser (68) is vrijwilligerscoördinator in het bos bij Huys te Warmont

Het is alweer zestien jaar geleden dat Stichting Het Zuid-Hollands Landschap een pilot startte om met vrijwilligers het Huys te Warmont nieuw leven in te blazen. “Een uitdaging was het wel,” herinnert Eric zich. “We moesten ons met een kapmes een weg banen door een bos. De eerste tien jaar hadden we het druk met het herstellen van de waterpartijen en de bruggen en achterstallig onderhoud. De laatste zes jaar is het wat rustiger.”

Creatieve oplossingen

Eric en zijn collega’s bedenken creatieve oplossingen voor de uitdagingen in het bos. Zoals voor die enkele oude, zwakke boom in het bomenlaantje. “Wat doe je ermee? Kappen? Een gat in zo’n laan staat niet mooi. Daarom pieken of toppen we hem. Dat soort foefjes halen wij uit. De meeste mensen zien niet eens dat hij tien meter is ingekort. Maar de oplettende hovenier of tuinarchitect moet erom glimlachen. Dat heb je slim gedaan, zeggen ze dan.”

Geliefde plek

“Het vrijwilligerswerk betekent voor mij vooral een dagje in de buitenlucht. Ik houd van de regelmaat: vroeg opstaan, voorbereiden en met z’n allen aan de slag. We hebben een vaste groep. Bosvrienden, noemen we elkaar. We voeren goede gesprekken. Over duurzaamheid, politiek of over technische ontwikkelingen.”

Plannen, organiseren en coördineren

“We zijn self-supporting samen met de boswachter. We hebben een ongeschreven wet dat iedereen zijn specialiteit heeft. De anderen accepteren dat ik een beetje aan de touwtjes trek. Ik weet hoe de hazen lopen en ben de rust zelve om alles uit te leggen. Het hoofdbestanddeel is plannen, organiseren en coördineren. Ook thuis ben ik nog bezig met dingen te regelen op papier. Dat vind ik leuk, ik ben een organisatietijger.”

Het mag duidelijk zijn, de pilot van zestien jaar geleden was een groot succes. Inmiddels zijn de vrijwilligers onmisbaar voor Huys te Warmont. “Ik hoop dat ik nog jaren gezond blijf en dit werk kan blijven doen. Het liefst met hetzelfde groepje”

  • Meer duingraslanden in drukke Randstad 

    Woekerende bramen, vergrassing van de duinen, een veelheid aan struiken: ook in onze gebieden hebben we last van de stikstofdepositie. Projectleider Quincy de Bruijn vertelt welke maatregelen we daartegen treffen in onze duingebieden ten zuiden…

    Lees verder

    Lees verder
  • Meer ademruimte voor mens en natuur

    Door het uitbreiden van woonwijken, wegen en bruggen voelt het alsof we haast geen ademruimte meer hebben. Met uw steun willen we kwetsbare natuur beschermen en ons landschap op een positieve manier ontwikkelen. Helpt u mee?

    Lees verder

    Lees verder
  • Strook vol leven

    Om de schoonheid te snappen van de Elfenbaan, een langgerekt natuurgebied tussen Zoeterwoude en Bodegraven, moet je het verhaal erachter kennen. Of iets heel bijzonders meemaken. Dat laatste gebeurde, toen we op pad gingen met…

    Lees verder

    Lees verder
  • Vacatures

    Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

    Lees verder

    Lees verder