Wegdromen in het bos

Eric Kanngieser (68) is vrijwilligerscoördinator in het bos bij Huys te Warmont

Het is alweer zestien jaar geleden dat Stichting Het Zuid-Hollands Landschap een pilot startte om met vrijwilligers het Huys te Warmont nieuw leven in te blazen. “Een uitdaging was het wel,” herinnert Eric zich. “We moesten ons met een kapmes een weg banen door een bos. De eerste tien jaar hadden we het druk met het herstellen van de waterpartijen en de bruggen en achterstallig onderhoud. De laatste zes jaar is het wat rustiger.”

Creatieve oplossingen

Eric en zijn collega’s bedenken creatieve oplossingen voor de uitdagingen in het bos. Zoals voor die enkele oude, zwakke boom in het bomenlaantje. “Wat doe je ermee? Kappen? Een gat in zo’n laan staat niet mooi. Daarom pieken of toppen we hem. Dat soort foefjes halen wij uit. De meeste mensen zien niet eens dat hij tien meter is ingekort. Maar de oplettende hovenier of tuinarchitect moet erom glimlachen. Dat heb je slim gedaan, zeggen ze dan.”

Geliefde plek

“Het vrijwilligerswerk betekent voor mij vooral een dagje in de buitenlucht. Ik houd van de regelmaat: vroeg opstaan, voorbereiden en met z’n allen aan de slag. We hebben een vaste groep. Bosvrienden, noemen we elkaar. We voeren goede gesprekken. Over duurzaamheid, politiek of over technische ontwikkelingen.”

Plannen, organiseren en coördineren

“We zijn self-supporting samen met de boswachter. We hebben een ongeschreven wet dat iedereen zijn specialiteit heeft. De anderen accepteren dat ik een beetje aan de touwtjes trek. Ik weet hoe de hazen lopen en ben de rust zelve om alles uit te leggen. Het hoofdbestanddeel is plannen, organiseren en coördineren. Ook thuis ben ik nog bezig met dingen te regelen op papier. Dat vind ik leuk, ik ben een organisatietijger.”

Het mag duidelijk zijn, de pilot van zestien jaar geleden was een groot succes. Inmiddels zijn de vrijwilligers onmisbaar voor Huys te Warmont. “Ik hoop dat ik nog jaren gezond blijf en dit werk kan blijven doen. Het liefst met hetzelfde groepje”

 • Natuurherstelwet aangenomen in het Europees Parlement

  Vandaag stemde het Europees Parlement voor het definitieve akkoord over de Natuurherstelwet, dat eerder tussen de Europese Commissie, de lidstaten en het Parlement was bereikt. Eind vorig jaar had de Milieucommissie van het Parlement de…

  Lees verder

  Lees verder
 • Zo zorg je voor een rustig broedseizoen

  Voorjaar is de tijd van nieuw leven. Maar jonge dieren worden niet vanzelf groot, zeker niet in onze drukke provincie met veel versnipperde natuur. Daarom zetten we ons de komende maanden éxtra in om de…

  Lees verder

  Lees verder
 • Ontdek de mooiste voorjaarswandelingen

  De eerste voorjaarsbloemen staan er al prachtig bij. Sneeuwklokjes, krokussen en bosanemonen laten hun mooiste kleuren zien. Met onze landgoedwandelingen kun je er nu volop van genieten. Vraag de routes gratis aan en wandel het…

  Lees verder

  Lees verder
 • Vrijwilligerswerk

  Vind je het leuk om je in de natuur te werken? Of om je op een andere manier voor de natuur en het landschap in te zetten? Word dan vrijwilliger bij het Zuid-Hollands Landschap.

  Lees verder

  Lees verder