Code rood voor weidevogels

Door beroerde leefomstandigheden hebben kuikens direct nadat ze uit het ei komen vrijwel geen kans om op te groeien. Zo sterven er meer vogels dan er bij komen. In Zuid-Holland is de populatie weidevogels met 50% afgenomen, in de afgelopen dertig jaar. Om kuikens een kans te geven te overleven, willen we op verschillende plekken in Zuid-Holland vochtige, kruidenrijke graslanden creëren. Jouw hulp is hierbij onmisbaar.

We richten ons op zeven gebieden om vochtige, kruidenrijke graslanden te creëren, nl. Polder den Hoek, Polder de Nesse, Veenweidepark, Hillenhoek en Waalhoek, Voorofschepolder en Westduinen. Kijk hier waar ze liggen.
Heb je vragen over onze campagne? Of wil je meer te weten komen over een specifiek weidevogel-onderwerp? Lees dan verder om te zien of jouw vraag er tussen zit.
Tegenwoordig is het helemaal niet makkelijk om een weidevogel te zijn. En kuikens hebben het extra lastig. Ze hebben te maken met een groot aantal bedreigingen. We lichten er vier uit in deze PDF.
Het aantal weidevogels in agrarische gebieden is met 50% is afgenomen, in de laatste 30 jaar. In natuurgebieden is het aantal weidevogels in dezelfde periode met 25% afgenomen. Op pagina 9 lees je er meer over.
Onze weidevogels hebben de zorg van vrijwilligers nodig. Klaas de Mik is een van hen, veel van zijn vrije tijd steekt hij graag in het beschermen en helpen van weidevogels. Waar komt zijn enthousiasme vandaan?
Heb je zin om er lekker op uit te gaan? Bekijk dan de struinroutes langs de mooiste plekjes in de Krimpenerwaard, zonder de broedende vogels te verstoren. De wandelroutes zijn geschikt voor mobiel én print!
We bieden twee mooie rondritten aan langs weidevogelgebieden. De routes zijn gebaseerd op de alom geprezen fietsknooppunten, dus verdwalen is haast uitgesloten. Vergeet niet je verrekijker mee te nemen!
Als bedankje bieden we alle donateurs een weidevogel-excursie aan. Een echte tocht langs weidegebieden lukt nu jammer genoeg niet, daarom hebben we een 'online excursie' video gemaakt.