Mijn eerstelingen

Geschreven door Boswachter Mirjam

Ik kijk elke maand weer naar ze uit. En april zit er vol mee! Misschien is dat waarom ik zo van deze maand houd: ik zie, hoor en ruik zoveel eerste ontmoetingen van het jaar in de natuur.

Mijn eerste oranjetipje op een pinksterbloem in een fijn voorjaarszonnetje. Eerste kikkervisjes in een poeltje in Klein Profijt. Eerste boomblauwtje dat met zijn blauw zo mooi afsteekt tegen de frisgroene bladeren van daslook (nu in bloei). Eerste ringslang net wakker na een, wat ik vermoed, zalige winterslaap. Eerste harlekijnen in bloei en daarmee de eerst bloeiende orchidee van het jaar. En zo kan ik deze column vullen met een lange rij van eerstelingen. Mijn hart maakt altijd een sprongetje als ik ze weer tegenkom.

Het is moeilijk kiezen naar welke eersteling ik het meest uitkijk. Maar met het mes op de keel kies ik toch voor de nachtegaal. De zang van de eerste nachtegaal is misschien wel het allermooiste geluid van april. In de top van duindoorns zingt hij mij heel eventjes ergens anders naar toe. Dit kleine onopvallende bruine vogeltje is zonder twijfel de beste reden om mijn wekker te zetten en vroeg op pad te gaan. In de Duinen van Oostvoorne doe ik mijn ogen dicht en geniet van een ochtendconcert.

Jammer dat de maand april bijna om is. Gelukkig komen straks in mei de eerste visdiefjes, viervlekken en landkaartjes weer. Ik kan niet wachten!

Vond je dit een interessante blog en lees je graag meer van dit soort verhalen? Volg mij dan op Instagram en laat je inspireren door de prachtige natuur van Regio Eilanden.

Boswachter Mirjam Zuid-Hollands Landschap

Boswachter Mirjam Zuid-Hollands Landschap

Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
 • Teken voor een sterke Europese Natuurherstelwet!

  De natuur in Europa en zeker in Nederland staat onder zware druk. De voorgenomen Natuurherstelwet van de Europese Commissie is daarom hard nodig om de achteruitgang van vele soorten planten en dieren en hun leefgebieden…

  Lees verder

  Lees verder
 • Heikikkers voelen zich weer thuis in de Krimpenerwaard

  De kans dat je in de Krimpenerwaard een heikikker tegenkomt, is een stuk groter geworden. In 2009 hebben we acht poelen gegraven in Polder Bilwijk. Deze worden nu volop gebruikt voor het afzetten van eitjes…

  Lees verder

  Lees verder
 • Zomerkrant 2023

  Picknicken, genieten van de zonsondergang, een krekelconcert of een heerlijke wandeling? Onze boswachters hebben speciaal voor jou de leukste tips verzameld in de Zomerkrant. Gratis beschikbaar voor iedere natuurliefhebber!

  Lees verder

  Lees verder
 • Vacatures

  Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

  Lees verder

  Lees verder