Berkenwoudse Driehoek

Maarten Breedveld

Over dit gebied

De Berkenwoudse Driehoek ligt ten noordwesten van het dorp Berkenwoude in de Krimpenerwaard. In het westen grenst het aan polder De Nesse, waarbij de Ouderkerkse Landscheiding de grens vormt. Het gebied biedt prachtige doorkijkjes over open polderland, rietpercelen, houtkades en de eendenkooien Nooitgedacht en Kooilust. De door turfstekers afgegraven veenpartijen en de overal opdoemende bosschages zorgen voor extra variatie. Door vernatting veranderen de geplagde percelen en oevers in soortenrijke vochtige hooilanden.

Rijk aan soorten

Jaarlijks vestigen zich spontaan nieuwe soorten in de natte schraallanden. Vogelliefhebbers kunnen hun hart in de Berkenwoudse Driehoek ophalen. Je vindt er de rietzanger en de snor en tal van weide- en watervogels. In de zomer ligt in de sloten een tapijt van krabbescheer waar zwarte sterns op nestelen. Ook de prachtige bruine kiekendief is regelmatig te zien.

Het gebied wordt opgesierd door kleurrijke bloemen en planten als Spaanse ruiters, rietorchissen, echte koekoeksbloemen en grote ratelaars. In augustus bloeien de klokjesgentianen uitbundig in de blauwgraslanden. Bij de oevers vind je waterdrieblad, slangewortel, lisdodde, mattenbies en gele lis, waterjuffers en libellen, zoals de zeldzame groene glazenmaker.

Praktische informatie

Parkeren

Op de hoek van Schaapjeszijde/Wellepoort ligt een ruime parkeerplaats. Een andere optie is de parkeerplaats op de hoek van Tiendweg/Schaapjeszijde.

Openbaar vervoer

Helaas is dit gebied moeilijk te bereiken met het openbaar vervoer. Buslijn 196 rijdt tussen metrostation Rotterdam Capelsebrug en station Gouda. Stap uit bij halte ’t Zwaantje in Ouderkerk aan den IJssel en loop de dijk af richting Berkenwoude (Schaapjeszijde).

Honden aangelijnd

Honden zijn aangelijnd toegestaan, let op de borden!

Ongeschikt voor rolstoelen

Dit gebied is niet geschikt voor rolstoelen en kinderwagens.

Wandelen

Een typische ‘Hollandse wandeling’ door de polder. Deels door weilanden, onverhard en deels over kades en tiendwegen. Volg de paaltjes. Er zijn verschillende rondjes mogelijk, zie het informatiebord op de parkeerplaats of download de Zwarte sternroute.

Route downloaden

Laarzen

Zeker na een periode van regen zijn kaplaarzen een goed idee.

Vogels kijken

Neem een kijker mee! Je kunt hier veel soorten weidevogels zien, maar ook zangvogels in de bosschages.


Tip van de boswachter

In de Berkenwoudse Driehoek worden mooie resultaten geboekt! Zo stonden er in juni schijnbaar ‘ineens’ honderden rietorchissen. Mooi om te zien dat de zich jaarlijks spontaan nieuwe soorten vestigen!

Maarten Breedveld Regiohoofd Veenweiden

Maarten Breedveld Regiohoofd Veenweiden

Locatie

Graafkade 1, 2825 NH, Berkenwoude

 • Nieuwe natuur onder de rook van Rotterdam

  Mede dankzij de bijzondere steun van onze Beschermers hebben we 15 hectare buitendijks gebied bij Poortugaal kunnen aankopen. Het voormalige Antes-terrein onder de rook van Rotterdam wordt ingericht als natuurgebied.

  Lees verder

  Lees verder
 • Primeur: eerste broedende grote zilverreiger in Utrecht

  Dankzij de inzet van drones is in de provincie Utrecht een broedende grote zilverreiger ontdekt. Deze nieuwe techniek is dit jaar voor het eerst ingezet om broedende purperreigers, blauwe reigers en lepelaars te monitoren in…

  Lees verder

  Lees verder
 • Gezocht: 658 Beschermers

  Voor het eind van het jaar zoeken 658 mensen die de Zuid-Hollandse natuur willen beschermen. Onze drukke provincie heeft meer natuur nodig. Ga jij de uitdaging met ons aan? Word dan vandaag nog Beschermer.

  Lees verder

  Lees verder
 • Natuurcompensatie Maasvlakte II niet uitgevoerd: stap naar rechter

  Veertien jaar na de aanleg van de Tweede Maasvlakte is de noodzakelijke en wettelijk verplichte compensatie voor verloren gegane zeenatuur, nog steeds niet gerealiseerd. Dat is in strijd met de verleende vergunning en daarmee komt…

  Lees verder

  Lees verder