Berkenwoudse Driehoek

Maarten Breedveld

Over dit gebied

De Berkenwoudse Driehoek ligt ten noordwesten van het dorp Berkenwoude in de Krimpenerwaard. In het westen grenst het aan polder De Nesse, waarbij de Ouderkerkse Landscheiding de grens vormt. Het gebied biedt prachtige doorkijkjes over open polderland, rietpercelen, houtkades en de eendenkooien Nooitgedacht en Kooilust. De door turfstekers afgegraven veenpartijen en de overal opdoemende bosschages zorgen voor extra variatie. Door vernatting veranderen de geplagde percelen en oevers in soortenrijke vochtige hooilanden.

Rijk aan soorten

Jaarlijks vestigen zich spontaan nieuwe soorten in de natte schraallanden. Vogelliefhebbers kunnen hun hart in de Berkenwoudse Driehoek ophalen. Je vindt er de rietzanger en de snor en tal van weide- en watervogels. In de zomer ligt in de sloten een tapijt van krabbescheer waar zwarte sterns op nestelen. Ook de prachtige bruine kiekendief is regelmatig te zien.

Het gebied wordt opgesierd door kleurrijke bloemen en planten als Spaanse ruiters, rietorchissen, echte koekoeksbloemen en grote ratelaars. In augustus bloeien de klokjesgentianen uitbundig in de blauwgraslanden. Bij de oevers vind je waterdrieblad, slangewortel, lisdodde, mattenbies en gele lis, waterjuffers en libellen, zoals de zeldzame groene glazenmaker.

Praktische informatie

Parkeren

Op de hoek van Schaapjeszijde/Wellepoort ligt een ruime parkeerplaats. Een andere optie is de parkeerplaats op de hoek van Tiendweg/Schaapjeszijde.

Openbaar vervoer

Helaas is dit gebied moeilijk te bereiken met het openbaar vervoer. Buslijn 196 rijdt tussen metrostation Rotterdam Capelsebrug en station Gouda. Stap uit bij halte ’t Zwaantje in Ouderkerk aan den IJssel en loop de dijk af richting Berkenwoude (Schaapjeszijde).

Honden aangelijnd

Honden zijn aangelijnd toegestaan, let op de borden!

Ongeschikt voor rolstoelen

Dit gebied is niet geschikt voor rolstoelen en kinderwagens.

Wandelen

Een typische ‘Hollandse wandeling’ door de polder. Deels door weilanden, onverhard en deels over kades en tiendwegen. Volg de paaltjes. Er zijn verschillende rondjes mogelijk, zie het informatiebord op de parkeerplaats of download de Zwarte sternroute.

Route downloaden

Laarzen

Zeker na een periode van regen zijn kaplaarzen een goed idee.

Vogels kijken

Neem een kijker mee! Je kunt hier veel soorten weidevogels zien, maar ook zangvogels in de bosschages.


Tip van de boswachter

In de Berkenwoudse Driehoek worden mooie resultaten geboekt! Zo stonden er in juni schijnbaar ‘ineens’ honderden rietorchissen. Mooi om te zien dat de zich jaarlijks spontaan nieuwe soorten vestigen!

Maarten Breedveld Regiohoofd Veenweiden

Maarten Breedveld Regiohoofd Veenweiden

Locatie

Graafkade 1, 2825 NH, Berkenwoude

Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
 • Teken voor een sterke Europese Natuurherstelwet!

  De natuur in Europa en zeker in Nederland staat onder zware druk. De voorgenomen Natuurherstelwet van de Europese Commissie is daarom hard nodig om de achteruitgang van vele soorten planten en dieren en hun leefgebieden…

  Lees verder

  Lees verder
 • Heikikkers voelen zich weer thuis in de Krimpenerwaard

  De kans dat je in de Krimpenerwaard een heikikker tegenkomt, is een stuk groter geworden. In 2009 hebben we acht poelen gegraven in Polder Bilwijk. Deze worden nu volop gebruikt voor het afzetten van eitjes…

  Lees verder

  Lees verder
 • Zomerkrant 2023

  Picknicken, genieten van de zonsondergang, een krekelconcert of een heerlijke wandeling? Onze boswachters hebben speciaal voor jou de leukste tips verzameld in de Zomerkrant. Gratis beschikbaar voor iedere natuurliefhebber!

  Lees verder

  Lees verder
 • Vacatures

  Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

  Lees verder

  Lees verder