Berkenwoudse Driehoek

Maarten Breedveld

Over dit gebied

De Berkenwoudse Driehoek ligt ten noordwesten van het dorp Berkenwoude in de Krimpenerwaard. In het westen grenst het aan polder De Nesse, waarbij de Ouderkerkse Landscheiding de grens vormt. Het gebied biedt prachtige doorkijkjes over open polderland, rietpercelen, houtkades en de eendenkooien Nooitgedacht en Kooilust. De door turfstekers afgegraven veenpartijen en de overal opdoemende bosschages zorgen voor extra variatie. Door vernatting veranderen de geplagde percelen en oevers in soortenrijke vochtige hooilanden.

Rijk aan soorten

Jaarlijks vestigen zich spontaan nieuwe soorten in de natte schraallanden. Vogelliefhebbers kunnen hun hart in de Berkenwoudse Driehoek ophalen. Je vindt er de rietzanger en de snor en tal van weide- en watervogels. In de zomer ligt in de sloten een tapijt van krabbescheer waar zwarte sterns op nestelen. Ook de prachtige bruine kiekendief is regelmatig te zien.

Het gebied wordt opgesierd door kleurrijke bloemen en planten als Spaanse ruiters, rietorchissen, echte koekoeksbloemen en grote ratelaars. In augustus bloeien de klokjesgentianen uitbundig in de blauwgraslanden. Bij de oevers vind je waterdrieblad, slangewortel, lisdodde, mattenbies en gele lis, waterjuffers en libellen, zoals de zeldzame groene glazenmaker.

Tip van de boswachter

In de Berkenwoudse Driehoek worden mooie resultaten geboekt! Zo stonden er in juni schijnbaar ‘ineens’ honderden rietorchissen. Mooi om te zien dat de zich jaarlijks spontaan nieuwe soorten vestigen!

Maarten Breedveld Regiohoofd Veenweiden

Maarten Breedveld Regiohoofd Veenweiden

Locatie

Graafkade 1, 2825 NH, Berkenwoude

 • Zomer in Zuid-Holland

  Zonnebril op, water bij de hand en sportieve stappers aan? Dan ben je klaar voor onze zomerwandelingen! Struin door de duinen, geniet van bloemrijke graslanden of kies voor een verkwikkende boswandeling.

  Lees verder

  Lees verder
 • Beleefkaart van het Zuid-Hollands Landschap

  Met de Beleefkaart van het Zuid-Hollands Landschap ontdek je de mooiste gebieden. Deze grote papieren kaart biedt volop inspiratie voor een dagje uit.

  Lees verder

  Lees verder
 • 6 op de 10 inwoners van Zuid-Holland snakt naar meer natuur

  Uit onderzoek, uitgevoerd door onderzoeksbureau Delta in opdracht van het Zuid-Hollands Landschap, blijkt dat ruim 88% van de inwoners natuur in hun omgeving belangrijk vindt. Van de ondervraagden wil ruim de helft meer natuur in…

  Lees verder

  Lees verder
 • Meer natuur? Het kán!

  Elke hectare groen is van groot belang voor planten, dieren en mensen. Help mee met het leggen van de puzzel voor meer natuur in Zuid-Holland.

  Lees verder

  Lees verder