Eendenkooien

een oase voor de natuur

In 1934 deed het Zuid-Hollands Landschap haar allereerste aankoop: Eendenkooi Kooilust in Berkenwoude. Later zijn daar nog vijf andere eendenkooien bijgekomen. Ze zijn zeldzaam én heel belangrijk voor de natuur. Door de unieke ligging van de eendenkooien en de rust die er heerst komen er veel bijzondere planten, dieren en vogels in voor. Een stukje cultuurhistorie om zuinig op te zijn!

Hoe werkt een eendenkooi?

Een eendenkooi bestaat meestal uit een grote vijver (kooiplas) en vier vangpijpen. Welke vangpijp er vroeger werd gebruikt, hing af van de windrichting. Zo’n vangpijp is gemaakt van wilgentakken en netten die erover liggen. Het is een soort fuik die steeds nauwer wordt. Op het eind staat een hokje waarin de eenden worden gevangen.

De eenden worden de vangpijpen ingelokt door het kooikerhondje dat op de kant heen en weer loopt. Zo zwemmen ze steeds een stukje verder. Wanneer de eenden ver genoeg de pijp in gezwommen zijn, komt de kooiker vanachter de rietschermen te voorschijn. De eenden schrikken en vliegen de doodlopende pijp in, waar de kooiker snel het luikje sluit.

Vervlogen tijden

Eendenkooien zijn ooit ontstaan als middel om wilde eenden te vangen voor consumptie. Tegenwoordig gebeurt dit in onze kooien niet meer. Onze kooikers vangen eenden alleen voor wetenschappelijke doeleinden. Na het wegen, opmeten en ringen, worden de vogels weer vrij gelaten. Zo leren we meer over de migratie van eenden en vogelziekten die er op de wereld voorkomen.

Het Zuid-Hollands Landschap houdt zes eendenkooien in stand. Welke dat zijn, lichten we hieronder uit. De nummers op het kaartje laten zien waar de eendenkooien liggen.

Meer dan 90 procent van de eendenkooien is al verdwenen in Nederland. Eendenkooien zijn een uniek en bijzonder stuk van onze geschiedenis én puur Nederlands. We kunnen ze het beste beschermen door ze in werking te houden en waar mogelijk open te stellen voor bezoekers.

Hans Zantinge Kooiker
Eendenkooi Bakkerswaal

Hans Zantinge Kooiker
Eendenkooi Bakkerswaal

 • Maaien in de natuur – hoe zit dat?

  Terwijl de meeste Nederlanders van een luie vakantie genieten, is het voor boswachters in regio Veenweiden nu flink aanpoten. De hooibouw is een belangrijke periode voor het beheer van onze graslanden. Maaien is een uitgekiende…

  Lees verder

  Lees verder
 • Gezocht: Fotomodellen

  Lijkt het je leuk model te staan voor foto’s die het Zuid-Hollands Landschap gebruikt voor tijdschrift, email-nieuwsbrieven, website en meer? Dit is je kans! Het kost je een paar uur. Als tegenprestatie ontvang je professionele…

  Lees verder

  Lees verder
 • Zomer in Zuid-Holland

  Zonnebril op, water bij de hand en sportieve stappers aan? Dan ben je klaar voor onze zomerwandelingen! Struin door de duinen, geniet van bloemrijke graslanden of kies voor een verkwikkende boswandeling.

  Lees verder

  Lees verder
 • Gratis magazine

  Vind je het leuk om in Zuid-Holland op pad te gaan? En ben je dol op de natuur? Dan is dit magazine wat voor jou.

  Lees verder

  Lees verder