Idde Lammers

Over dit gebied

De fabriekspijpen zijn niet ver weg als je naar natuurgebied de Kleine Beer rijdt, ten noorden van Oostvoorne. Ooit lag hier De Beer, een vogelreservaat van 900 hectare, maar dat moest wijken voor de aanleg van de Europoort. De resterende 11 hectare van de Kleine Beer worden daarom door ons als Zuid-Hollands Landschap gekoesterd. Vooral botanisch is het een waardevol gebied. Er groeien zeldzame planten als Spaanse ruiter, teer guichelheil, moeraskartelblad, parnassia en orchideeën, bijvoorbeeld de moeraswespenorchis en de grote keverorchis. We maaien de oude duinvalleien in september als de parnassia uitgebloeid is. Zo gaan we vergrassing tegen en krijgen de kwetsbare planten een kans.

Dieren

Het moeras en de vochtige hooilanden van de Kleine Beer zijn begroeid met riet, wilg, vlier en berk. In het gebied leven blauwborsten. Zij houden van de combinatie van wilgen, riet en open water. De planten in de natte duinvlakken trekken veel vlinders en andere insecten, zoals wilde bijen. Die vinden daar voedsel, schuilplaatsen en een plek om een nestje te maken in de overblijvende stengels of in rottend hout. Ook zwemt er een bever rond. Zijn burcht is een van de westelijkst gelegen burchten van ons land. 

De Kleine Beer is niet toegankelijk voor publiek, maar is wel te zien vanaf het fietspad langs de N218, ter hoogte van de Brielse Maasdam.

Praktische info

Bijzonderheden

Het natuurgebied is niet toegankelijk, je kunt er wel langs fietsen.

Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
  • Teken voor een sterke Europese Natuurherstelwet!

    De natuur in Europa en zeker in Nederland staat onder zware druk. De voorgenomen Natuurherstelwet van de Europese Commissie is daarom hard nodig om de achteruitgang van vele soorten planten en dieren en hun leefgebieden…

    Lees verder

    Lees verder
  • Heikikkers voelen zich weer thuis in de Krimpenerwaard

    De kans dat je in de Krimpenerwaard een heikikker tegenkomt, is een stuk groter geworden. In 2009 hebben we acht poelen gegraven in Polder Bilwijk. Deze worden nu volop gebruikt voor het afzetten van eitjes…

    Lees verder

    Lees verder
  • Zomerkrant 2023

    Picknicken, genieten van de zonsondergang, een krekelconcert of een heerlijke wandeling? Onze boswachters hebben speciaal voor jou de leukste tips verzameld in de Zomerkrant. Gratis beschikbaar voor iedere natuurliefhebber!

    Lees verder

    Lees verder
  • Vacatures

    Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

    Lees verder

    Lees verder