Jan Alewijn Dijkhuizen

Welkom in Oostvoorne

Een stevige wandeling voor vogelliefhebbers. Waar ooit de Nieuwe Maas in de Noordzee uitmondde, dwaal je nu door een gevarieerd decor van duinen, een landgoedbos, slikken en rietvelden. Juist de contrasten – soms doemen de kranen van de Maasvlakte op aan de horizon – maken dit tot een boeiende ontdekkingsreis. Het vogelaanbod is al net zo gevarieerd: van wielewaal tot ijsvogel, lepelaar en nachtegaal. Ook volop kans op reeën.


Enkele hoogtepunten

 • 1. Tenellaplas
 • 2. Slikken van Voorne
 • 3. Oostvoornse Meer
 • 4. Groene Strand
 • 5. Lagune en vogeleiland
 • 6. Landgoed Mildenburg
 • 7. Kaapduin
 • 8. Duinen van Oostvoorne

In de routebeschrijving zelf vind je meer informatie over deze punten. Met natuurbeelden en -geluiden hebben we de route echt wat extra’s gegeven. 


Praktische info

Bezoekerspunt

Midden in het duingebied van Voorne ligt Bezoekerscentrum Tenellaplas. Een ideaal startpunt om de natuur te verkennen en je uitgebreid door onze vrijwilligers te laten informeren. Je kunt er heerlijk wandelen, fietsen, paardrijden, mountainbiken en genieten van de omgeving.

Meer informatie

Parkeren

Rij vanaf Rotterdam over de A15 en N218 richting Oostvoorne, dan voorbij Oostvoorne via de N496 richting Rockanje. Volg vanaf deze weg de borden naar het bezoekerscentrum. Hier is voldoende parkeergelegenheid.

Openbaar vervoer

Neem vanaf metrostation Spijkenisse Centrum buslijn 403 naar Oostvoorne en stap uit bij halte Berkenrode. Loop 50 m achter de bus aan en ga rechtsaf (Achterstrypseweg). Dan na 200 m rechtsaf (Olaertsduynweg) en steeds rechtdoor. Volg de bordjes ‘Bezoekerscentrum ZHL’ (in totaal ca. 25 minuten lopen). Zie ook 9292.nl.

Alternatief: neem vanaf metrostation Spijkenisse Centrum buslijn 403 naar Oostvoorne. Stap uit bij halte De Ruy en wandel 75 m achter de bus aan. Op de kruising met de Stationsweg is wandelknooppunt 19. Wandel naar de knooppunten 18 en 11, pak de route op bij 6.

Honden aangelijnd

Honden zijn aangelijnd welkom.

Ongeschikt voor rolstoelen

Voor mindervaliden en ouders met kinderwagens bestaan twee speciale routes, die beide starten bij het bezoekerscentrum: de Bosmuisroute (1 km) en de Libellenroute (3,5 km).

Horeca in de buurt

Er is volop horeca in Oostvoorne. Enkele aanraders zijn:

Ben je Beschermer van het Zuid-Hollands Landschap? Kijk dan op deze pagina om te ontdekken welk voordeel bovenstaande horecagelegenheden te bieden hebben.

Wandelen

De hoofdroute is 14 km lang. Met de extra lussen naar de vogelkijkschermen wordt de route 17,5 km. Je kunt de route ook inkorten tot 11 km door van wandelknooppunt 56 naar 12, 51 en 52 te wandelen.

Laarzen

Na regen en in de winter kan het traject over het Groene Strand vanaf wandelknooppunt 52 drassig zijn. Draag dan laarzen of volg het fietspad langs de Strandweg naar wandelknooppunt 16.

Vogels kijken

Hulp nodig bij het herkennen van vogels? Download de Vogelzoekkaart voor je mobiel!

Bijzonderheden

Nog niet uitgewandeld in de Duinen van Oostvoorne? Bekijk dan ook de Berkenroute, Meidoornroute, Nachtegalenroute, Wielewaalroute en Heemtuin Tenellaplas.


Locatie

Bezoekerscentrum Tenellaplas, Duinstraat 12a, 3235 NK Rockanje.


0 Beoordelingen 0 sterren
0.0 / 5

Vond je dit een leuke route?

Beoordeling

Praktische Info

De route is ook geschikt voor op je mobiel!
Klik hier voor meer uitleg

Vogelboulevardroute

Wandelroute 11 / 14 / 17,5 km

 • Nieuwe natuur onder de rook van Rotterdam

  Mede dankzij de bijzondere steun van onze Beschermers hebben we 15 hectare buitendijks gebied bij Poortugaal kunnen aankopen. Het voormalige Antes-terrein onder de rook van Rotterdam wordt ingericht als natuurgebied.

  Lees verder

  Lees verder
 • Primeur: eerste broedende grote zilverreiger in Utrecht

  Dankzij de inzet van drones is in de provincie Utrecht een broedende grote zilverreiger ontdekt. Deze nieuwe techniek is dit jaar voor het eerst ingezet om broedende purperreigers, blauwe reigers en lepelaars te monitoren in…

  Lees verder

  Lees verder
 • Gezocht: 658 Beschermers

  Voor het eind van het jaar zoeken 658 mensen die de Zuid-Hollandse natuur willen beschermen. Onze drukke provincie heeft meer natuur nodig. Ga jij de uitdaging met ons aan? Word dan vandaag nog Beschermer.

  Lees verder

  Lees verder
 • Natuurcompensatie Maasvlakte II niet uitgevoerd: stap naar rechter

  Veertien jaar na de aanleg van de Tweede Maasvlakte is de noodzakelijke en wettelijk verplichte compensatie voor verloren gegane zeenatuur, nog steeds niet gerealiseerd. Dat is in strijd met de verleende vergunning en daarmee komt…

  Lees verder

  Lees verder