Over dit gebied

Aan de rand van Hoogvliet, direct aan de Oude Maas, ligt het kleine natuurgebied Oostpuntgriend (2 hectare). In de vorige eeuw werden in deze griend nog wilgentenen gesneden, maar die tijd ligt intussen ver achter ons. De wilgen in de Oostpuntgriend zijn doorgeschoten en het is er nu een ware wilgenjungle. Het Zuid-Hollands Landschap beheert het afgesloten gebied, dat onder invloed staat van het getij van de Oude Maas. Het waterpeil stijgt en daalt hier dagelijks gemiddeld met anderhalve meter! Daardoor komen er planten voor die je vrijwel nergens anders in Nederland ziet, zoals de spindotter en het zomerklokje. Ook broeden er verschillende zangvogels, zoals de tjiftjaf, de fitis en de zwartkop. Het natuurgebied is te overzien vanaf de Vossendijk.

Topnatuur

Zoetwatergetijdennatuur is na de uitvoering van de Deltawerken een zeer zeldzaam natuurtype geworden in de Zuid-Hollandse en Zeeuwse delta. Gelukkig zijn er langs de Oude Maas nog een paar waardevolle restanten bewaard gebleven. Rond Hoogvliet zijn dat het Ruigeplaatbos, de Visserijgriend en de Oostpuntgriend. Deze gebieden van het Zuid-Hollands Landschap zijn aangewezen als Natura 2000-gebied en behoren daarmee tot de topnatuurgebieden van de Europese Unie. 

De Oostpuntgriend is niet toegankelijk voor publiek en oogt daardoor het wildst van de drie gebieden. Zo ongeveer zullen de oude vloedbossen eruit hebben gezien, toen de Zuid-Hollandse Delta eeuwen geleden nog bestond uit een stelsel van geulen, slikplaten, grienden en biezengorzen. We laten de natuur hier haar gang gaan. Waar nodig helpen we. Bijvoorbeeld als de rivier zwerfafval achterlaat achter het riet.

 • 6 op de 10 inwoners van Zuid-Holland snakt naar meer natuur

  Uit onderzoek, uitgevoerd door onderzoeksbureau Delta in opdracht van het Zuid-Hollands Landschap, blijkt dat ruim 88% van de inwoners natuur in hun omgeving belangrijk vindt. Van de ondervraagden wil ruim de helft meer natuur in…

  Lees verder

  Lees verder
 • Bezoek de Bunkerdag

  Duik in het verleden en onder de grond bij het Vinetaduin. Normaal zijn deze betonnen kolossen gesloten voor publiek, maar nu zijn ze voor één dag geopend. Een unieke kans!

  Lees verder

  Lees verder
 • Vroege Vogels in de Krimpenerwaard

  Afgelopen weekend stond Vroege Vogels in het teken van de Krimpenerwaard. Een regio die onze beheerders als hun broekzak kennen. Kijk de uitzending nu terug en geniet van alle natuurbeelden.

  Lees verder

  Lees verder
 • Heerlijke lenterondjes

  De lente is een ideale tijd voor een stevige wandeling. Om je op weg te helpen in de natuur, hebben onze boswachters de vijf mooiste lenterondjes op een rij gezet.

  Lees verder

  Lees verder