Idde Lammers

Over dit gebied

Een supermarkt, woningen, flats… En dan ligt daar opeens aan de rand van Hoogvliet, aan de Oude Maas, de Visserijgriend. In dit kleine natuurgebied (2 hectare) van het Zuid-Hollands Landschap zit je ineens midden in de natuur, omringd door vogelgeluiden. In de vorige eeuw werden in deze griend nog wilgentenen gesneden. Intussen zijn de bomen doorgeschoten, waardoor een wilgenbos is ontstaan. We hebben een vlonderpad aangelegd, zodat je er veilig van kunt genieten. Het gebied staat namelijk onder invloed van het getij. Het waterpeil stijgt en daalt dagelijks gemiddeld met anderhalve meter! Daardoor komen hier planten voor die je vrijwel nergens anders in Nederland ziet, zoals de spindotter en het zomerklokje.

Geschiedenis

De Visserijgriend is een natuurgebied met een rijke historie. Honderd jaar geleden bestond dit deel van de Zuid-Hollandse Delta nog uit een stelsel van geulen, slikplaten, grienden en biezengorzen. Rond 1920 is de grootste getijdengeul afgesloten van de Oude Maas en zijn de slikplaten ingepolderd. Eerst kwamen er boeren en later woonwijken. In de Visserijgriend zijn in de vorige eeuw nog wilgentenen geoogst. Na het verdwijnen van deze griendcultuur zijn de bomen doorgeschoten en ontstond een wilgenjungle. Het Zuid-Hollands Landschap houdt in het hart van het gebied nog een stukje griendcultuur in ere. De rest van de Visserijgriend hebben we ontwikkeld als een echt stukje zoetwatergetijdennatuur. 

Topnatuur

Zoetwatergetijdennatuur is na de uitvoering van de Deltawerken een zeer zeldzaam natuurtype geworden in de Zuid-Hollandse en Zeeuwse delta. Gelukkig zijn er langs de Oude Maas nog een paar waardevolle restanten bewaard gebleven. Rond Hoogvliet zijn dat de Visserijgriend, de Oostpuntgriend en Ruigeplaat. Deze gebieden van het Zuid-Hollands Landschap zijn aangewezen als Natura 2000-gebied en behoren daarmee tot de topnatuurgebieden binnen de Europese Unie. 

De getijdedynamiek zorgt in de Visserijgriend voor bijzondere planten. In het voorjaar zien de slikkige geulen geel van de spindotters. Ook het rivierkruiskruid is een plant die graag met zijn wortels in de natte grond staat. Een andere karakteristieke zoetwatergetijdenplant is het zomerklokje. De plantjes doen denken aan sneeuwklokjes, alleen zijn ze veel groter.

Vogelliefhebbers moeten op scherp staan in de Visserijgriend. Het gebied is een eldorado voor kleine zangvogels. In het voorjaar kun je onder andere het vrolijke gezang horen van de zwartkop, tuinfluiter, fitis, koolmees en tjiftjaf. Ook klinkt geregeld het geroffel van de grote bonte specht. 

Praktische info

Parkeren

Parkeren kan ter hoogte van Park Vossendijk 205, Hoogvliet.

Honden aangelijnd

Honden zijn aangelijnd welkom.

Wandelen

Wandelen over kades en vlonderpaden.

Vogels kijken

Tip! Zet onze Vogelzoekkaart op je mobiel, waarmee je 24 vogelsoorten leert herkennen die in zoetwatergetijdennatuur voorkomen.

Bijzonderheden

Het is een getijdengebied, laarzen zijn geen overbodige luxe.

Locatie

Park Vossendijk, Hoogvliet

 • De Diefdijk volop in de schijnwerpers

  Wat een prachtige uitzending heeft Vroege Vogels gemaakt over de Diefdijk! Een gebied dat het Zuid-Hollands Landschap in beheer heeft. Projectleider Maarten Breedveld en boswachter René Garskamp gingen samen met Menno Bentveld op pad door…

  Lees verder

  Lees verder
 • Zomerblad

  Onze boswachters hebben speciaal voor jou de leukste zomertips verzameld. Omdat we 90 jaar bestaan, delen we 90 tips om de natuur te beleven. Vraag ons blad nu gratis aan en maak er een zinderende…

  Lees verder

  Lees verder
 • Red de vlinder

  Het gaat heel slecht met vlinders in Zuid-Holland! En dat heeft ernstige gevolgen. Gelukkig kunnen we de vlinder helpen door meer kruidenrijk grasland te ontwikkelen.

  Lees verder

  Lees verder
 • Vacatures

  Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

  Lees verder

  Lees verder