Idde Lammers

Over dit gebied

Een supermarkt, woningen, flats… En dan ligt daar opeens aan de rand van Hoogvliet, aan de Oude Maas, de Visserijgriend. In dit kleine natuurgebied (2 hectare) van het Zuid-Hollands Landschap zit je ineens midden in de natuur, omringd door vogelgeluiden. In de vorige eeuw werden in deze griend nog wilgentenen gesneden. Intussen zijn de bomen doorgeschoten, waardoor een wilgenbos is ontstaan. We hebben een vlonderpad aangelegd, zodat je er veilig van kunt genieten. Het gebied staat namelijk onder invloed van het getij. Het waterpeil stijgt en daalt dagelijks gemiddeld met anderhalve meter! Daardoor komen hier planten voor die je vrijwel nergens anders in Nederland ziet, zoals de spindotter en het zomerklokje.

Geschiedenis

De Visserijgriend is een natuurgebied met een rijke historie. Honderd jaar geleden bestond dit deel van de Zuid-Hollandse Delta nog uit een stelsel van geulen, slikplaten, grienden en biezengorzen. Rond 1920 is de grootste getijdengeul afgesloten van de Oude Maas en zijn de slikplaten ingepolderd. Eerst kwamen er boeren en later woonwijken. In de Visserijgriend zijn in de vorige eeuw nog wilgentenen geoogst. Na het verdwijnen van deze griendcultuur zijn de bomen doorgeschoten en ontstond een wilgenjungle. Het Zuid-Hollands Landschap houdt in het hart van het gebied nog een stukje griendcultuur in ere. De rest van de Visserijgriend hebben we ontwikkeld als een echt stukje zoetwatergetijdennatuur. 

Topnatuur

Zoetwatergetijdennatuur is na de uitvoering van de Deltawerken een zeer zeldzaam natuurtype geworden in de Zuid-Hollandse en Zeeuwse delta. Gelukkig zijn er langs de Oude Maas nog een paar waardevolle restanten bewaard gebleven. Rond Hoogvliet zijn dat de Visserijgriend, de Oostpuntgriend en het Ruigeplaatbos. Deze gebieden van het Zuid-Hollands Landschap zijn aangewezen als Natura 2000-gebied en behoren daarmee tot de topnatuurgebieden binnen de Europese Unie. 

De getijdedynamiek zorgt in de Visserijgriend voor bijzondere planten. In het voorjaar zien de slikkige geulen geel van de spindotters. Ook het rivierkruiskruid is een plant die graag met zijn wortels in de natte grond staat. Een andere karakteristieke zoetwatergetijdenplant is het zomerklokje. De plantjes doen denken aan sneeuwklokjes, alleen zijn ze veel groter.

Vogelliefhebbers moeten op scherp staan in de Visserijgriend. Het gebied is een eldorado voor kleine zangvogels. In het voorjaar kun je onder andere het vrolijke gezang horen van de zwartkop, tuinfluiter, fitis, koolmees en tjiftjaf. Ook klinkt geregeld het geroffel van de grote bonte specht. 

Praktische info

Parkeren

Parkeren kan ter hoogte van Park Vossendijk 205, Hoogvliet.

Honden aangelijnd

Honden zijn aangelijnd welkom.

Wandelen

Wandelen over kades en vlonderpaden.

Vogels kijken

Tip! Zet onze Vogelzoekkaart op je mobiel, waarmee je 24 vogelsoorten leert herkennen die in zoetwatergetijdennatuur voorkomen.

Bijzonderheden

Het is een getijdengebied, laarzen zijn geen overbodige luxe.

Locatie

Park Vossendijk, Hoogvliet

 • 6 op de 10 inwoners van Zuid-Holland snakt naar meer natuur

  Uit onderzoek, uitgevoerd door onderzoeksbureau Delta in opdracht van het Zuid-Hollands Landschap, blijkt dat ruim 88% van de inwoners natuur in hun omgeving belangrijk vindt. Van de ondervraagden wil ruim de helft meer natuur in…

  Lees verder

  Lees verder
 • Bezoek de Bunkerdag

  Duik in het verleden en onder de grond bij het Vinetaduin. Normaal zijn deze betonnen kolossen gesloten voor publiek, maar nu zijn ze voor één dag geopend. Een unieke kans!

  Lees verder

  Lees verder
 • Vroege Vogels in de Krimpenerwaard

  Afgelopen weekend stond Vroege Vogels in het teken van de Krimpenerwaard. Een regio die onze beheerders als hun broekzak kennen. Kijk de uitzending nu terug en geniet van alle natuurbeelden.

  Lees verder

  Lees verder
 • Heerlijke lenterondjes

  De lente is een ideale tijd voor een stevige wandeling. Om je op weg te helpen in de natuur, hebben onze boswachters de vijf mooiste lenterondjes op een rij gezet.

  Lees verder

  Lees verder