Idde Lammers

Over dit gebied

Een supermarkt, woningen, flats… En dan ligt daar opeens aan de rand van Hoogvliet, aan de Oude Maas, de Visserijgriend. In dit kleine natuurgebied (2 hectare) van het Zuid-Hollands Landschap zit je ineens midden in de natuur, omringd door vogelgeluiden. In de vorige eeuw werden in deze griend nog wilgentenen gesneden. Intussen zijn de bomen doorgeschoten, waardoor een wilgenbos is ontstaan. We hebben een vlonderpad aangelegd, zodat je er veilig van kunt genieten. Het gebied staat namelijk onder invloed van het getij. Het waterpeil stijgt en daalt dagelijks gemiddeld met anderhalve meter! Daardoor komen hier planten voor die je vrijwel nergens anders in Nederland ziet, zoals de spindotter en het zomerklokje.

Geschiedenis

De Visserijgriend is een natuurgebied met een rijke historie. Honderd jaar geleden bestond dit deel van de Zuid-Hollandse Delta nog uit een stelsel van geulen, slikplaten, grienden en biezengorzen. Rond 1920 is de grootste getijdengeul afgesloten van de Oude Maas en zijn de slikplaten ingepolderd. Eerst kwamen er boeren en later woonwijken. In de Visserijgriend zijn in de vorige eeuw nog wilgentenen geoogst. Na het verdwijnen van deze griendcultuur zijn de bomen doorgeschoten en ontstond een wilgenjungle. Het Zuid-Hollands Landschap houdt in het hart van het gebied nog een stukje griendcultuur in ere. De rest van de Visserijgriend hebben we ontwikkeld als een echt stukje zoetwatergetijdennatuur. 

Topnatuur

Zoetwatergetijdennatuur is na de uitvoering van de Deltawerken een zeer zeldzaam natuurtype geworden in de Zuid-Hollandse en Zeeuwse delta. Gelukkig zijn er langs de Oude Maas nog een paar waardevolle restanten bewaard gebleven. Rond Hoogvliet zijn dat de Visserijgriend, de Oostpuntgriend en het Ruigeplaatbos. Deze gebieden van het Zuid-Hollands Landschap zijn aangewezen als Natura 2000-gebied en behoren daarmee tot de topnatuurgebieden binnen de Europese Unie. 

De getijdedynamiek zorgt in de Visserijgriend voor bijzondere planten. In het voorjaar zien de slikkige geulen geel van de spindotters. Ook het rivierkruiskruid is een plant die graag met zijn wortels in de natte grond staat. Een andere karakteristieke zoetwatergetijdenplant is het zomerklokje. De plantjes doen denken aan sneeuwklokjes, alleen zijn ze veel groter.

Vogelliefhebbers moeten op scherp staan in de Visserijgriend. Het gebied is een eldorado voor kleine zangvogels. In het voorjaar kun je onder andere het vrolijke gezang horen van de zwartkop, tuinfluiter, fitis, koolmees en tjiftjaf. Ook klinkt geregeld het geroffel van de grote bonte specht. 

Praktische info

Parkeren

Parkeren kan ter hoogte van Park Vossendijk 205, Hoogvliet.

Honden aangelijnd

Honden zijn aangelijnd welkom.

Wandelen

Wandelen over kades en vlonderpaden.

Vogels kijken

Tip! Zet onze Vogelzoekkaart op je mobiel, waarmee je 24 vogelsoorten leert herkennen die in zoetwatergetijdennatuur voorkomen.

Bijzonderheden

Het is een getijdengebied, laarzen zijn geen overbodige luxe.

Locatie

Park Vossendijk, Hoogvliet

 • Zomer in Zuid-Holland

  Zonnebril op, water bij de hand en sportieve stappers aan? Dan ben je klaar voor onze zomerwandelingen! Struin door de duinen, geniet van bloemrijke graslanden of kies voor een verkwikkende boswandeling.

  Lees verder

  Lees verder
 • Beleefkaart van het Zuid-Hollands Landschap

  Met de Beleefkaart van het Zuid-Hollands Landschap ontdek je de mooiste gebieden. Deze grote papieren kaart biedt volop inspiratie voor een dagje uit.

  Lees verder

  Lees verder
 • 6 op de 10 inwoners van Zuid-Holland snakt naar meer natuur

  Uit onderzoek, uitgevoerd door onderzoeksbureau Delta in opdracht van het Zuid-Hollands Landschap, blijkt dat ruim 88% van de inwoners natuur in hun omgeving belangrijk vindt. Van de ondervraagden wil ruim de helft meer natuur in…

  Lees verder

  Lees verder
 • Meer natuur? Het kán!

  Elke hectare groen is van groot belang voor planten, dieren en mensen. Help mee met het leggen van de puzzel voor meer natuur in Zuid-Holland.

  Lees verder

  Lees verder