Landgoed Nieuw Leeuwenhorst Noordwijkerhout

Foto: Ingrid Bertens Foto: Ingrid Bertens

Laat je verrassen door de mix van weiden en parkachtige natuur met statige beuken en eiken, hakhoutbos en vijvers. Wandelen over het landgoed Nieuw Leeuwenhorst is rustgevend. Grote groepen buitensporters, fietsers, brommers en paarden mogen er niet in, je hebt hier het rijk alleen. In het voorjaar ruik je de hyacinten van de bollenvelden naast het bos. Landgoed Nieuw Leeuwenhorst maakt onderdeel uit van het Nationaal Park Hollandse Duinen.

Het 17e eeuwse Nieuw Leeuwenhorst ligt op de strandwal in Noordwijkerhout direct naast de bollenvelden. Al op de ruime parkeerplaats merk je dat je hier op een statig landgoed bent. Het koetshuis bij de entree is werkelijk prachtig. Let op de paardenhoofden aan de gevel.

Twee gezichten

Nieuw Leeuwenhorst heeft twee gezichten: oud en deftig tegenover jong en wild. Het is erg leuk om deze grote verschillen te ervaren en te weten waardoor ze zijn ontstaan.

Wild en jong

Sla je voor het koetshuis rechtsaf (noordoostelijk) dan kom je in een wild, jong bos terecht. Het is opnieuw aangeplant nadat de Duitse bezetter het oude bos in de Tweede Wereldoorlog had gekapt bij de aanleg van de Atlantikwall. Ze wilden een vrij schootsveld hebben. Ook sloopten ze om die reden het oude landhuis dat hier heeft gestaan. De grote waterpartij die er ligt, is een overblijfsel van de tankgracht uit die tijd. De kale vlakte en de ‘tankgracht’ zijn nu overgenomen door jonge bossen met bosvegetatie zoals braam, kamperfoelie en lijsterbes. Een eldorado voor vogels en kleine zoogdieren.

Oeroud

Sla je linksaf (zuidwestelijk) dan toont het landgoed zijn deftige gezicht: oeroude bomen en lanen herinneren duidelijk aan de allure van weleer. Op dit oude gedeelte van Nieuw Leeuwenhorst vind je ook de Koepelberg. Een duidelijk herkenningspunt en een markant overblijfsel uit het verleden. Bezoekers die ooit met de trekschuit op bezoek kwamen, moesten uitstappen als ze bij Noordwijkerhout “une petite montagne” zagen “et une maisonnette au dessus de la dite montagne“. Een klein bergje met een klein huisje er op. De bezoekers wisten dan dat ze op Nieuw Leeuwenhorst waren aangekomen. Er is nog een oude moestuin, op het veldje er tegenover mag je met toestemming van het Zuid-Hollands Landschap kamperen. Het sanitairgebouwtje en een beschutte picknickplaats vind je naast de moestuin.

Rond de Spiegelvijver

Sta af en toe ook een poosje stil bij De Spiegelvijver. Die vijver is aangelegd tussen 1810 en 1813 en hoorde bij landgoed Dykenburch. Hij vertoont het spiegelbeeld van het landhuis. Midden in de vijver vind je een eilandje waar je gezellig kan picknicken. Vroeger werd er al veel rond de vijver gewandeld vanwege de schitterende doorkijkjes in het bos en zelfs buiten het landgoed. En dat is nog steeds zo. Op het bankje onder aan de koepelberg kun je genieten van waterlelies of een vissende ijsvogel. Let dus op deze pijlsnelle, helderblauwe verschijning! 

Rijke geschiedenis

Al verder wandelend moet je vooral die rijke historie op je in laten werken. De prediker Willibrord stichtte hier in de buurt al rond 700 een kerkje dat in 1261 was uitgegroeid tot de Abdij van Leeuwenhorst. Na de verwoesting in de Tachtigjarige Oorlog werd dit een ‘buitenplaats’ voor gefortuneerden die ‘s zomers de ongezonde stad ontvluchtten. Zoals de Dijckenburch zich nu in de vijver spiegelt, zo zagen deze welgestelden het ook! Alleen mocht het gewone volk hier toen natuurlijk niet komen.

Vanaf de zeventiende eeuw werd het landgoed na iedere verkoop verder verfraaid en kreeg steeds meer allure. Er kwam een omhaagde tuin met beelden in nissen, fraai gesnoeide heggen en ‘Franse’ pilaarvormige struiken. Er volgden ‘boomgaarden, Laanen, Cingels bepootingen en de beplantingen’. Overal in het bos zie je nog resten van vroeger. Zoals de aarden wallen die vroegere veldjes een akkertjes omzoomden. Met de uitkijkheuvel en de tuin waar die op uitkijkt naderde het landgoed omstreeks 1800 zijn vervolmaking.

In de twee eeuwen daarna trad er een langzaam voortschrijdend verval in. Wisselende eigenaren, brand en oorlog trokken hun sporen over het landgoed. Op dit moment wordt het parkachtige deel rond de Spiegelvijver in zijn oude luister hersteld. Het schelpenpad, de lage rododendrons: het doet allemaal nog kakelvers aan. Nog een paar jaar en dan is het hier weer zoals in lang vervlogen tijden. In andere delen van het bos laat het Zuid-Hollands Landschap de natuur juist ongestoord zijn gang gaan. Hier is het niet de mens die het landschap vormt, maar schapen die er in de winter grazen. Dat zorgt voor de grote diversiteit aan planten.

Het is het dubbele gezicht van Nieuw Leeuwenhorst, dat dit gebied zo interessant maakt voor een lekkere wandeling.

Nationaal Park Hollandse Duinen

Het Nationaal Park Hollandse Duinen wordt een gebied van 43 kilometer lang en 8,5 km breed. Met zo’n 200 km2 omvat het een aaneengesloten gebied van Hoek van Holland tot Langevelderslag. Met de oprichting van dit Nationaal Park zorgen we ervoor dat de natuur nog beter beschermd en behouden blijft. Lees hier meer over het Nationaal Park Hollandse Duinen.

Praktische info

Parkeren

Parkeren kan bij Gooweg 36, 2211 XX, Noordwijkerhout. (Tussen Noordwijk-Binnen en Noordwijkerhout, ter hoogte van bushalte Nieuw Leeuwenhorst).

Aangelijnd

Honden zijn aangelijnd welkom.

Geschikt

Het gebied heeft half verharde paden. 

Horeca in de buurt

Even buiten het gebied kun je eten bij NH Leeuwenhorst, Langelaan 3, 2211 XT Noordwijkerhout, 0252 378 888.  

Wandelen

Al wandelend genieten van de twee gezichten van dit landgoed. Een jong bos in het noordoosten, oeroud landgoedbos met resten van oude tuinen in het zuidwesten.

Openbaar vervoer

Bushalte Nieuw Leeuwenhorst buslijn 90 van Arriva. Plan je reis op 9292.nl.

Leuk voor kids

Over boomstammen kan je spannend over het water lopen. Neem voor de zekerheid droge kleren mee!

Uitzichtpunt

De Koepelberg met daaronder de Spiegelvijver en het zich spiegelende landhuis Dijk en Burg.

Vogels kijken

Verrekijker meenemen! Vanwege de vogels in de voormalige tankgracht en de ijsvogels bij de Spiegelvijver.

Bijzonderheden

Je mag met toestemming van het Zuid-Hollands Landschap op het landgoed kamperen, tussen 1 april en 31 oktober. Lees meer.

Publieks­lievelingen

IJsvogels bij de Spiegelvijver.

Locatie

Gooweg 36, 2211 XX, Noordwijkerhout

Routes in dit gebied

Fietsroute 43
Lisse
6 beoordelingen
Wandelroute 2 km
Noordwijkerhout
3 beoordelingen
Wandelroute 14,5 / 8,5 km
Noordwijk
13 beoordelingen
Wandelroute 1,5 km
Noordwijkerhout
0 beoordelingen

Activiteiten in dit gebied