Nespolder Bergambacht

Uitwaaien in de uitgestrekte weiden van de Krimpenerwaard (70 ha). Wandelen door het lange gras, klimmen over hekken en balanceren op planken over de slootjes. Kievieten en grutto’s vliegen om je hoofd, in de verte wiekt een grote zilverreiger op. Een molentje maalt gestaag water in een plas-dras gebied waar kluten en ganzen bivakkeren.

Een echt pad is er niet. Je wandelt dwars door de weilanden van paaltje naar paaltje. Als het heeft geregend heb je hier hoge schoenen of zelfs laarzen nodig. Modder kruipt langs je broekspijpen omhoog, je voeten worden nat. Lekker struinen! 

Bij westenwind (bijna altijd dus) is het hier doodstil op wat geluiden van de rivier na. De provinciale weg N210, waar de auto of de fiets staat, is onhoorbaar. Wat puberaal roodbont jongvee komt nieuwsgierig naderbij, alleen de brutaalsten willen echt kennismaken. Voel de natte neus en de ruwe koeientong op je handen. Snuif-Schrik! En de hele ploeg gaat er dravend vandoor. Een weilandje verderop staart een koppeltje verbaasde schapen je na. 

Polder-ervaring

Achterin mogen we niet verder: rustgebied voor opgroeiende fruitbomen! Nee, voor vogels natuurlijk. In het wilgenhout kwettert onzichtbaar een winterkoninkje. Onder je voeten, onder de plank in de sloot, zwemmen kikkervisjes. Een snoek jaagt op zijn prooi. In de verte wacht de zilverreiger tot je net iets te dichtbij komt en wiekt dan loom een slootje verder. En is dat daar een blauwborst?

Het lange gras maakt je benen moe, maar daar staat de auto al. Voetenvegen voor het instappen, gras en water genoeg. De meest ontspannen kilometers in de Krimpenerwaard!

Praktische info

Parkeren

Op de parkeerplaats langs de parallelweg van de N210, tussen afslag Berkenwoude en de rotonde bij Bergambacht.

Geen honden

Honden zijn helaas niet welkom, ook niet aangelijnd.

Ongeschikt

Het gebied is ongeschikt voor minder validen.

Horeca in de buurt

Op enkele kilometers afstand bevindt zich het leuke dorp Bergambacht met volop horeca. De andere kant uit, ter hoogte van Lekkerkerk zit aan uw rechterhand restaurant De Loet.

Wandelen

Een typische ‘Hollandse wandeling’ door de polder. Met onze wandelroute 'Struinen door de Nespolder', kunt u direct op pad. Gratis te downloaden op onze site!

Openbaar vervoer

Het gebied is lastig met het openbaar vervoer lastig te bereiken. Alternatief: neem bus 194 van Rotterdam Capelsebrug en stap uit bij halte Sluis in Lekkerkerk. Via het erf van Belevenisboerderij De Hoeksesluis wandel je naar het trekpontje. Zie 9292.nl

Leuk voor kids

Dwars door het weiland en over de sloten! Interessant is het ‘bosmanmolentje’ dat net als vroeger trouw het water naar boven maalt. Niet voor droge voeten, maar voor natte. Voor de watervogels.

Fietsen

Er kan niet gefietst worden.

Vogels kijken

Neem een kijker mee! Weidevogels zitten graag op de plasdras, terwijl in de rietkragen moerasvogels aanwezig zijn.

Let op broedseizoen

Van 1 maart tot 1 juli is het achterste deel van de route afgesloten in verband met broedende vogels. Bordjes geven aan tot waar je mag komen. Het trekpontje is dan niet te gebruiken.

Laarzen

Zeker na een periode van regen zijn kaplaarzen een goed idee.

Bijzonderheden

In de polder zorgt een ouderwets ‘bosmanmolentje’ voor natte voeten voor de watervogels. In de naastgelegen polder Den Hoek zijn veel weidevogels te zien. 

Publieks­lievelingen

Schapen en koeien. Kluut, grutto, grote zilverreiger, zwarte stern, blauwe en purperreigers, rietzanger, roofvogels en in het voorjaar nog zingende veldleeuweriken!

Locatie

Parallelweg, 2861, Bergambacht

Routes in dit gebied

Wandelroute 5 / 2km
Bergambacht
5 beoordelingen

Activiteiten in dit gebied

Vrijdag 5 november & zaterdag 6 november
Natuurwerkdag 2021
Natuurwerkdag
Diverse locaties in Zuid-Holland