Ridderkerkse Griend Westoever rivier de Noord

Foto: Idde Lammers - Ridderkerkse griend Foto: Idde Lammers

De Ridderkerkse Griend is een hakgriend aan de westoever van de Noord ter hoogte van Ridderkerk waar je heerlijk doorheen kunt struinen. Het gebied staat in open verbinding met het water van de Noord en staat dus ook onder invloed van de getijden. De Ridderkerkse Griend kreeg halverwege de 19e eeuw haar huidige vorm en functie.

Foto: Idde Lammers - Ridderkerkse griend Foto: Idde Lammers

De Ridderkerkse Griend bestaat uit een aantal percelen wilgenhakhout en wilgenvloedbos. Door het griend loopt een aantal wandelpaden. De Ridderkerkse Griend is in 2011 in beheer gekomen van het Zuid-Hollands Landschap.

De doelstelling is het behouden van een stukje historisch griend en het creëren van een habitat voor bijzondere dier- en plantsoorten als de spindotterbloem en de bever. Dit zal gebeuren door in het hakgriend jaarlijks een derde te hakken, zodat een gefaseerde drie jaarlijkse cyclus ontstaat. Het wilgenvloedbos zal zo veel mogelijk met rust worden gelaten, alleen rond de paden en enkele watergangen zal beheer worden gevoerd om deze toegankelijk te houden en of voldoende doorstroom te houden.

Praktische info

Parkeren

Parkeren kan bij de jachthaven, Haven 24 in  Ridderkerk. 

Honden welkom

Honden zijn niet welkom in dit gebied. Bekijk hier de natuurgebieden waar honden wel welkom zijn.

Wandelen

Het gebied leent zich voor een goede struintocht met laarzen aan.

Vogels kijken

Ga op zoek naar de ijsvogel. Tip! Zet onze Vogelzoekkaart op je mobiel, waarmee je 24 vogelsoorten leert herkennen die in zoetwatergetijdennatuur voorkomen.

Het hele jaar welkom
Laarzen komen van pas

Wil je natte voeten voorkomen, trek dan je laarzen aan!

Publieks­lievelingen

Bever en de ijsvogel

Locatie

Haven 24, 2984 BR, Ridderkerk

Routes in dit gebied

Fietsroute 36 km
Barendrecht
12 beoordelingen
Wandelen 7 km
Ridderkerk
5 beoordelingen