Van Dixhoorndriehoek Hoek van Holland

Foto: Idde Lammers - Van Dixhoorndriehoek Foto: Idde Lammers

Paardrijden, fietsen, wandelen, struinen of lekker luieren in een duinpan. In de Van Dixhoorndriehoek bij van Hoek van Holland kan het allemaal. Het open duinlandschap nodigt uit tot banjeren door het mulle zand. Honden mogen aangelijnd mee het gebied in. Ook voor de natuurvorser is er van alles te ontdekken. Het schrale en open duinlandschap herbergt zeldzame en specifieke flora en fauna. De Van Dixhoorndriehoek maakt onderdeel uit van het Nationaal Park Hollandse Duinen.

In de zomermaanden kan het druk zijn, maar buiten het strandseizoen waan je je in verlaten gebied. Parkeren kun je op zowel betaalde als onbetaalde parkeerplaatsen rond het gebied. Wie kiest voor de (betaalde) parkeerplaats bij De Zeetoren aan de Schelpweg, kan vanaf hier de langste wandeling door het gebied maken. Of je kunt beginnen of afsluiten met een leuke activiteit voor het hele gezin in het activiteitencentrum. 

Vanaf deze parkeerplaats loop je zo het duin in. Sla links af (naar het zuiden) voor een lange duinwandeling naar de Nieuwe Waterweg. Er zijn verschillende struin-, fiets- en ruiterpaden. Onderweg kun je uitrusten of wat gebruiken bij de vele horecagelegenheden net over de duinrand aan het strand. 

Kies voor het hoge pad met fraai uitzicht over de waterpartijen en het glooiende landschap (met af en toe een doorkijkje naar zee). Of kies voor een lage en beschutte wandeling over het verharde pad door de duinvalleien langs de duinmeertjes. Een deel van de Van Dixhoorndriehoek is nog steeds overwoekerd door duindoorns; een ander deel is al afgeplagd waardoor het vroegere open karakter van het gebied is teruggekeerd. Op termijn zal heel het duingebied zijn oorspronkelijk open karakter (stuifduinen!) weer terugkrijgen. 

Na enkele kilometers bereik je de Nieuwe Waterweg. Bij mooi weer is het de moeite waard om een poosje op een duin te gaan zitten om naar de in- en uitvarende schepen te kijken. Veel wandelaars (en een enkele fietser) pakken ook de strekdam mee. Die geeft je na 500 meter het gevoel het ruime sop te kiezen en op volle zee te zijn. Let wel goed op de weersomstandigheden en pas op voor de golven van het scheepvaartverkeer!

De Van Dixhoorndriehoek ontstond eind vorige eeuw bij Hoek van Holland en ligt nu tussen de oude boulevard en het strand. Het is ‘nieuw land’ van zo’n 150 hectare wat gemaakt is van 19 miljoen kubieke meter zand dat overbleef bij de aanleg van de Europoort. Rijkswaterstater Ir. J. Van Dixhoorn besloot het zand achter de Noordpier bij Hoek van Holland in zee te spuiten. Zo ontstond een driehoekige kustverbreding met de naam Van Dixhoorndriehoek.

Nationaal Park Hollandse Duinen

Het Nationaal Park Hollandse Duinen wordt een gebied van 43 kilometer lang en 8,5 km breed. Met zo’n 200 km2 omvat het een aaneengesloten gebied van Hoek van Holland tot Langevelderslag. Met de oprichting van dit Nationaal Park zorgen we ervoor dat de natuur nog beter beschermd en behouden blijft. Lees hier meer over het Nationaal Park Hollandse Duinen.

Praktische info

Parkeren

Parkeren kan bij de Schelpweg/Badweg/Strand Boulevard, 3151 HE Hoek van Holland. 

Toegestaan

Honden mogen aangelijnd mee het gebied in. Er is ook een losloopgebied bij de Badweg in Hoek van Holland. Dit losloopgebied wordt niet beheerd door Stichting Het Zuid-Hollands Landschap maar door de Gemeente Rotterdam.

Deels geschikt

Er zijn zowel verharde paden als onverharde paden, houd hier rekening mee. 

Horeca in de buurt

Er is volop horeca aanwezig aan de randen van dit gebied.

Wandelen

We hebben een mooie wandelroute uitgestippeld van 3,5 km in dit gebied: Dwalen door de Van Dixhoorndriehoek. De route bevat interessante weetjes en is gratis aan te vragen via bovenstaande link.

Openbaar vervoer

Het gebied is te bereiken met de Sprinter naar Station Hoek van Holland Strand en dan te voet naar de duinen. Plan de reis via 9292.nl.

Leuk voor kids

Strand en duinen zijn leuk om te spelen, en er zijn georganiseerde activiteiten in de strandtenten rond het gebied.

Fietsen

Het is mogelijk te fietsen over de verharde, gescheiden fietspaden door dit gebied. 

Uitzichtpunt

Ga zeker even kijken bij de Pier aan de Nieuwe Waterweg. Reusachtige zeeschepen varen- in en uit.

Vogels kijken

Er zijn veel kustvogels te zien dus breng zeker je verrekijker mee. 

Het hele jaar welkom

Het gebied is het hele jaar toegankelijk.

Publieks­lievelingen

Parnassia, groenknolorchis, hondskruid, vos, rugstreeppad, nachtegaal, roodborst, tapuit en veldleeuwerik.

Locatie

Schelpweg, Hoek van Holland

Routes in dit gebied

Wandelroute 2,8 km
Hoek van Holland
6 beoordelingen
wandelen 3,5 km
Hoek van Holland
7 beoordelingen
Wandelen 8 km
Hoek van Holland
14 beoordelingen

Activiteiten in dit gebied