Geef voor de allerkleinsten

Draag bij aan een sterke volgende generatie

Uw steun is harder nodig dan ooit!

Voorjaar is de tijd van nieuw leven. Maar veilig groot worden is in de kleine snippers natuur tussen stad en industrie niet vanzelfsprekend. Daarom zetten wij ons deze maanden éxtra in om de overlevingskansen voor volgende generaties natuur te vergroten. Helpt u mee?

Ja, ik doneer

Nog even en dan bruist Sophiapolder van nieuw leven

Binnenkort wemelt het van de kokmeeuwen, kleine plevieren, visdiefjes en kluten op dit natuureiland. Met uw steun kunnen we dit soort gebieden in orde maken, zodat jonge dieren veilig kunnen opgroeien. Groene pareltjes waar we zo’n behoefte aan hebben in Zuid-Holland. Boswachter Arjen laat het u graag zien.

Met uw hulp kunnen wij het verschil maken

Drie voorbeelden uit de praktijk:

① Bij de laatste telling in Hillenhoek, bij Zwartewaal, troffen we geen enkele noordse woelmuis meer aan. Nog even en deze soort is voorgoed verdwenen in de voedselketen. Daarom halen we alles uit de kast om deze belangrijke schakel te behouden. We gaan rietmoerassen drassiger maken door de stevige bovenlaag te verwijderen. Daar profiteert deze soort van. En we gaan versnipperde natuurgebieden met elkaar verbinden, zodat hun leefgebied groter wordt.

② Op Landgoed Leeuwenhorst zijn diverse bomen aan het eind van hun leven. Vanwege de vleermuizen vervangen we de oude parkbomen niet in één keer. Dat zou voordeliger zijn, maar niet het beste voor de vleermuis.

③ In onze bossen creëren we open plekjes voor de bosmier, zodat de koninginnen voldoende warmte krijgen. Waarom zoveel moeite voor een klein diertje? Het is dé voedselbron voor de groene specht.

Draagt u bij aan een sterke volgende generatie?

In de natuur hangt alles met elkaar samen. De noordse woelmuis heeft drassig rietmoeras nodig, bosmier-koninginnen kunnen alleen eitjes leggen als ze zijn opgewarmd en de belangrijkste voedselbron voor de groene specht is de bosmier. Wij zorgen voor de juiste condities om deze kwetsbare soorten te behouden. Uw steun is daarbij onmisbaar.

Noordse woelmuis
Noordse woelmuis
Groene specht
Bosmier
Bosmier

Veelgestelde vragen

Met uw donatie kunnen we specifieke maatregelen nemen in Zuid-Holland om de natuur sterk en gezond te houden. Zo krijgen jonge dieren de kans om veilig groot te worden. We geven hier drie voorbeelden van:

  • Bij Hillenhoek gaan we rietmoerassen drassiger maken door de bovenlaag te verwijderen. Daar profiteert de noordse woelmuis van. En we verbinden versnipperde gebieden, zodat deze kleine muis meer leefgebied krijgt.
  • Op Landgoed Leeuwenhorst zijn diverse bomen aan het eind van hun leven. Vanwege de vleermuizen vervangen we de oude parkbomen niet in één keer. Dat zou voordeliger zijn, maar een gefaseerde aanpak is beter voor de vleermuis.
  • In onze bossen creëren we open plekjes voor de bosmier, zodat de koninginnen voldoende warmte krijgen om eitjes te kunnen leggen. Waarom zoveel moeite voor een klein diertje? Het is dé voedselbron voor de groene specht.

Welk bedrag u ook doneert, onze boswachters staan klaar om aan de slag te gaan voor de allerkleinsten!

Ook in uw eigen tuin kunt u genieten van jong grut in het voorjaar. Kijk de kunst af van onze boswachters en ga aan de slag met onze tips. Zo maakt u van uw tuin een kraamkamer voor insecten, vleermuizen, kikkers en vogels.

Bekijk de tuintips

Midden in getijdenrivier de Noord bij Hendrik-Ido-Ambacht ligt de Sophiapolder (77 hectare). Sinds 2011 is het gebied ingericht als natuurgebied. Vogels hadden al snel door dat er iets te halen viel op de droogvallende zandplaten. Kluten, tureluurs, bergeenden, groenpootruiters: ze scharrelen er tegenwoordig allemaal hun kostje bij elkaar. In het voorjaar kun je ook grutto’s, kemphanen en kieviten zien.

Vanaf maart kunt u met onze vrijwillige schippers in een pontje meevaren om op het eiland te komen. De overtocht is gratis en u hoeft niet te reserveren. Via onze nieuwsbrief en social media kanalen houden we u op de hoogte over de start van het vaarseizoen.

Meer informatie

Wij denken wij graag met u mee om uw betrokkenheid op maat in te vullen. U kunt bijvoorbeeld denken aan een veldbezoek om te horen welke uitdagingen er spelen en wat onze ambities zijn. En we tonen u graag waar een donatie de Zuid-Hollandse natuur echt vooruit kan helpen. Als grote gever kunt u rekenen op een vast contactpersoon en maken we samen een plan op maat dat aansluit op uw persoonlijke interesses.

Meer informatie

Wat fijn dat u een gift wil doen voor de allerkleinsten! Hierboven kunt u doneren via iDEAL, maar er zijn ook andere manieren om deze actie te steunen.

Dat kan bijvoorbeeld via een digitale bankoverschrijving op rekeningnummer:
IBAN NL94INGB0000307176, t.n.v. Stichting Het Zuid-Hollands Landschap, te Delft.
Onder vermelding van ‘Allerkleinsten’.

Doneren via Creditcard is ook mogelijk. Geef hier het gewenste bedrag aan ons door.

Alvast bedank voor uw steun!

Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
  • Zuid-Hollands Landschap benoemt nieuwe directeur-bestuurder

    Stichting Het Zuid-Hollands Landschap stelt ervaren manager en bestuurder Jos Bisschops aan als nieuwe directeur-bestuurder. Bisschops volgt Michiel Houtzagers op die na 15 jaar de organisatie verlaat voor een rol bij de provincie Utrecht.

    Lees verder

    Lees verder
  • Geef voor de allerkleinsten

    Voorjaar is de tijd van nieuw leven. Maar veilig groot worden is in onze drukke provincie niet vanzelfsprekend. Daarom zetten wij ons deze maanden éxtra in om de overlevingskansen voor volgende generaties natuur te vergroten.…

    Lees verder

    Lees verder
  • Zes tips om een kraamkamer te maken van je eigen tuin

    Ook in je eigen tuin kan je genieten van jong grut in het voorjaar. Kijk de kunst af van onze boswachters en ga aan de slag met onderstaande tips. Zo maak je van je tuin…

    Lees verder

    Lees verder
  • Vacatures

    Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

    Lees verder

    Lees verder