Meer ademruimte voor mens en natuur

Uw steun is harder nodig dan ooit!

In Zuid-Holland staat de natuur constant onder druk. Ingeklemd tussen industrie en grote steden wordt de natuur bedreigd. Door het uitbreiden van woonwijken, wegen en bruggen voelt het alsof we haast geen ademruimte meer hebben. Met uw steun willen we kwetsbare natuur beschermen en ons landschap op een positieve manier ontwikkelen. Helpt u mee?

Ja, ik doneer

Van niemandsland naar ‘waterparel’

De Elfenbaan is een lange strook land van 19 kilometer langs de N11 tussen Zoeterwoude en Bodegraven. Dankzij uw steun als Beschermer en de inzet van onze boswachters en ecologen is dit stuk niemandsland getransformeerd tot een bijzonder natuurgebied. Je vindt er nu kruidenrijk grasland, vol poelen en moerasachtige vegetatie.

Boswachter Jasper vertelt over de werkzaamheden die het Zuid-Hollands Landschap heeft uitgevoerd in 2021.

Uw hulp maakt het verschil

① Met uw gift kunnen wij natuurgebieden met elkaar verbinden.

Als er geen verbinding is tussen verschillende natuurgebieden, dan is er tussen dieren geen onderlinge uitwisseling mogelijk. Dit kan leiden tot genetische verzwakking van de soort en tot ziektes. De Elfenbaan verbindt de Reeuwijkse Plassen in het oosten met de Vlietlanden in het westen.

② Met uw gift verhogen we de natuurwaarden.

De Elfenbaan is na onderzoek door Natuur & Milieu (2021) verkozen tot een van de tien ‘waterparels’ in Nederland. Dit vanwege de goede waterkwaliteit en rijkdom aan flora en fauna. Een mooie erkenning voor ons werk; de kwaliteit van oppervlaktewater staat namelijk erg onder druk in ons land.

③ En we zetten ons in voor meer beschermde natuur.

In een drukke provincie als Zuid-Holland telt iedere hectare natuur. Daarom richten we ons niet alleen op grote gebieden, maar ook op kleine stukjes die van grote waarde zijn voor planten, dieren en omwonenden. De Elfenbaan is daar een goed voorbeeld van.

Elfenbaan

Help kwetsbare natuur beschermen, versterken en uitbreiden

Boterbloen en fluitekruid
Boterbloen en fluitekruid

Veelgestelde vragen

Om meer initiatieven mogelijk te maken zoals de Elfenbaan is er meer geld nodig. Met uw donatie kunnen we:

 • Afzonderlijke natuurgebieden met elkaar verbinden.
 • De natuurwaarden verhogen en zorgen voor meer biodiversiteit.
 • Zorgen voor meer beschermde natuur door nieuwe aankopen te doen.

Uw donatie maakt het verschil in het behoud en de verdere ontwikkeling van biodiversiteit in onze natuurgebieden.

Jazeker, we geven hier een aantal mogelijkheden om zelf het gebied te verkennen:

 • Fiets bij Zoeterwoude-Rijndijk over het Grote Polderpad door het gebied.
 • Bij de carpoolplaats Gemeneweg in Hazerswoude voert een ommetje door een deel van de Elfenbaan. Het pad is onderdeel van het wandelnetwerk. Ook kunt u hier het Boerenlandpad Westvaartroute (4,7 km) oppikken dat gedeeltelijk door de Elfenbaan voert (vanwege broedseizoen alleen toegankelijk van 15 juni t/m 15 maart).
 • Neem vanaf Leiden de trein richting Bodegraven, ga aan de rechterkant zitten en kijk eens ouderwets uit het raam. De Elfenbaan is de natuurstrook tussen het spoor en de N11, tussen Zoeterwoude en Bodegraven.
 • Rijdt u op de N11? Kijk dan eens voorzichtig naar de natuurstrook tussen de weg en het spoor.

Meer informatie over de Elfenbaan

Wij denken wij graag met u mee om uw betrokkenheid op maat in te vullen. U kunt bijvoorbeeld denken aan een veldbezoek om te horen welke uitdagingen er spelen en wat onze ambities zijn. En we tonen u graag waar een donatie de Zuid-Hollandse natuur echt vooruit kan helpen. Als grote gever kunt u rekenen op een vast contactpersoon en maken we samen een plan op maat dat aansluit op uw persoonlijke interesses.

Meer informatie

Wat fijn dat u een gift wil doen voor het beschermen van kwetsbare natuur. Hierboven kunt u doneren via iDEAL, maar er zijn ook andere manieren om deze actie te steunen.

Dat kan bijvoorbeeld via een digitale bankoverschrijving op rekeningnummer: IBAN NL94INGB0000307176, t.n.v. Stichting Het Zuid-Hollands Landschap, te Delft. Onder vermelding van ‘Kwetsbare natuur’.

Doneren via Creditcard is ook mogelijk. Geef hier het gewenste bedrag aan ons door.

Alvast bedank voor uw steun!

 • Ontvang de Beleefkaart 🍂

  Met de Beleefkaart van het Zuid-Hollands Landschap ontdek je de mooiste gebieden. Ideaal om er in de herfst op uit te gaan. Vraag ‘m gratis aan en geniet van de natuur!

  Lees verder

  Lees verder
 • Vacatures

  Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

  Lees verder

  Lees verder