De Bonnenpolder blijft open en groen

Het Zuid-Hollands Landschap, Natuurmonumenten en Natuurbegraven Nederland zijn verheugd dat de gemeenteraad van Rotterdam gisteravond heeft ingestemd met het bestemmingsplan ‘Oranjebonnen’. Dit is goed nieuws voor de inwoners van deze regio en voor de natuur: de Bonnenpolder blijft toegankelijk, open en groen.

Behoud cultuurhistorisch polderlandschap

De drie organisaties hebben een ontwerp ingediend met behoud van het cultuurhistorische polderlandschap in Hoek van Holland. Zuid-Holland is met zes procent natuur de minst groene provincie van Nederland, met de meeste inwoners. Door de Bonnenpolder over te laten vloeien in het Staelduinse Bos ontstaat een natuurgebied dat ongeveer 2,5 keer zo groot is als het huidige, met meer ruimte voor planten- en diersoorten in het gebied. Hier kunnen mensen uit de drukke Randstad goed genieten, ontspannen en recreëren.

Behoefte aan meer natuur

“Dit besluit is positief nieuws. In alle gesprekken over de Bonnenpolder kwam naar voren dat omwonenden vooral behoefte hebben aan meer natuur en recreatiemogelijkheden”, zegt een tevreden Sandra Minnesma, regiohoofd van Het Zuid-Hollands Landschap. “Ons plan houdt de polder open voor omwonenden én brengt inheemse vogels, bloemen en bijen terug.”

Sinds 2017 hebben we ons samen met Natuurmonumenten en Natuurbegraven Nederland ingezet voor een plan, dat rekening houdt met de wensen van provincie, gemeenten en omwonenden. Er is anderhalf jaar zorgvuldig geluisterd naar de inbreng van omwonenden, lokale ondernemers en belangenorganisaties, waarna het ontwerp werd aangepast. 

Natuur, recreatie en natuurbegraven

Het bureau van landschapsarchitect Adriaan Geuze heeft de 128 hectare landbouwgrond omgevormd tot een toegankelijk natuurgebied waarin de karakteristieke openheid van het polderlandschap behouden blijft. Cultuurhistorische elementen worden hersteld en er worden natuurvriendelijke oevers aangelegd. Kilometers nieuwe wandel-, fiets- en ruiterpaden middenin de Randstad maken het een fijne plek om te recreëren en tot rust te komen. De natuurbeleving wordt in de loop der tijd steeds aangenamer, omdat inheemse planten- en vogelsoorten het gebied zullen vinden. Hoeve Rijckevorsel opent de deuren voor het publiek met een horecafunctie, een natuurspeeltuin en een landwinkel met streekproducten. Een deel van het gebied (30 van 128 hectare) biedt ruimte voor natuurbegraven. 

Het nieuwe natuur- en recreatiegebied verbetert het leefklimaat in de dichtbevolkte regio Rotterdam. Het komt bovendien tegemoet aan de bestuurlijke noodzaak om in Zuid-Holland meer natuur te realiseren.

  • Kraak de zomerquiz

    Het broedseizoen is voorbij. Waar vliegen onze grutto's heen om te overwinteren? Saoedi-Arabië, Suriname of Senegal? Speel de hele quiz en maak kans op twee vrijkaartjes voor een van onze excursies!

    Lees verder

    Lees verder
  • Dit zijn wij

    We weten niet wat de toekomst brengt, maar we hebben de natuur nodig. Om te ademen, te spelen of tot rust te komen. De natuur is het fundament van ons bestaan en van vele planten…

    Lees verder

    Lees verder
  • Zomerwandelingen

    Speciaal voor de zomer hebben we vijf prachtige wandelingen uitgestippeld. Struin door de duinen, geniet van bloemrijke graslanden of kies juist voor een verkwikkende boswandeling.

    Lees verder

    Lees verder
  • Vacatures

    Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

    Lees verder

    Lees verder