De Diefdijk volop in de schijnwerpers

Wat een prachtige uitzending heeft Vroege Vogels gemaakt over de Diefdijk! Een gebied dat het Zuid-Hollands Landschap in beheer heeft. Projectleider Maarten Breedveld en boswachter René Garskamp gingen samen met Menno Bentveld op pad door dit rijke cultuurlandschap. Langs deze dijk vind je eeuwenoude grienden, fruitboomgaarden en bloemrijke graslanden, waar bijzondere bijen op afkomen. Ga er eens lekker voor zitten en kijk de hele aflevering terug.

Vroege Vogels TV | 12 mei 2024 | Diefdijk

Precies op de grens tussen Utrecht en Gelderland loopt de eeuwenoude Diefdijk, omringd door fruitbomen met prachtige bloesem die de lente met zich meebrengt. Al die nectar trekt wilde bijen en andere insecten aan, onmisbaar voor de bestuiving van die fruitbomen. Menno Bentveld bezoekt dit historische cultuurlandschap aan de rand van de Betuwe, waar blauwborsten, winterkoningen en mezen volop profiteren van de wilgengrienden. In de poelen langs de dijk zijn de eitjes van de kamsalamander te vinden, een kwetsbare soort die het hier wel goed doet.

Zelf de Diefdijk ontdekken?

Je kunt een heerlijk rondje maken langs het grootste wiel van Nederland, bekend als het Schoonrewoerdse Wiel of het Wiel van Bassa. Een langere wandeling die voor een deel over de Diefdijk loopt kan natuurlijk ook. Houd wel rekening met het gemotoriseerde verkeer.

 

Groene Kikkerroute 2 km  Kamsalamanderroute 11,5 km

  • Kraak de zomerquiz

    Het broedseizoen is voorbij. Waar vliegen onze grutto's heen om te overwinteren? Saoedi-Arabië, Suriname of Senegal? Speel de hele quiz en maak kans op twee vrijkaartjes voor een van onze excursies!

    Lees verder

    Lees verder
  • Dit zijn wij

    We weten niet wat de toekomst brengt, maar we hebben de natuur nodig. Om te ademen, te spelen of tot rust te komen. De natuur is het fundament van ons bestaan en van vele planten…

    Lees verder

    Lees verder
  • Zomerwandelingen

    Speciaal voor de zomer hebben we vijf prachtige wandelingen uitgestippeld. Struin door de duinen, geniet van bloemrijke graslanden of kies juist voor een verkwikkende boswandeling.

    Lees verder

    Lees verder
  • Vacatures

    Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

    Lees verder

    Lees verder