Eerste hoogstamstroop- en sap van boomgaarden Wiel van Bassa

Stichting Heerlijkheid Vijfheerenlanden heeft dinsdag de eerste hoogstamstroop en -sap uit de boomgaarden rond het Wiel van Bassa overhandigd aan wethouder Cees Taal van de gemeente Vijfheerenlanden en onze directeur Michiel Houtzagers. Een feestelijk moment ter afsluiting van een intensief jaar. Bestuurders en vrijwilligers richtten in korte tijd de stichting op om de hoogstamboomgaarden te redden. Van de opbrengst van de stroop en het sap kunnen de boomgaarden worden onderhouden. Het levert daarnaast een prachtig streekproduct op.

Schitterend cultuurlandschap

De hoogstamboomgaarden rond het Wiel van Bassa aan de Diefdijk liggen er in 2021 nog steeds zo bij als ruim 70 jaar geleden. De tijd lijkt stil te staan in dit schitterende cultuurlandschap. Toch is er in 2021 veel veranderd. Wim Scherpenzeel pacht de boomgaarden al sinds jaar en dag van Het Zuid-Hollands Landschap, maar kan het intensieve onderhoud en de fruitoogst steeds minder goed bolwerken. De boomgaarden verrommelden en het hoogstamfruit bleef aan de bomen hangen in de wintermaanden. Dat was diverse betrokken bewoners uit Schoonrewoerd en Het Zuid-Hollands Landschap een doorn in het oog.

Oprichting stichting Heerlijkheid Vijfheerenlanden

In korte tijd is dit jaar gezamenlijk de nieuwe stichting Heerlijkheid Vijfheerenlanden opgericht. De stichting heeft als doel de unieke hoogstamboomgaarden rond het Wiel te behouden. Een belangrijk middel daarbij is het plukken en benutten van het smaakvolle hoogstamfruit. Grote groepen vrijwilligers van de Heerlijkheid Vijfheerenlanden hebben Wim Scherpenzeel op sleeptouw genomen met de fruitoogst. In dit ‘magere’ fruitjaar plukten de betrokken vrijwilligers uit Schoonrewoerd zo’n 35.000 kilo aan hoogstamfruit, waaronder heel veel verschillende oude rassen peren, maar ook appels. Van een deel van de oogst heeft stroopmaker Blues uit Belgisch Limburg stroop gemaakt. Daarvan zijn inmiddels 10.000 potjes weer terug in Schoonrewoerd. Van het andere deel heeft Schulp ruim 7.000 flessen perensap gemaakt.

Heerlijke streekproducten

Het intensieve eerste jaar van stichting Heerlijkheid Vijfheerenlanden werd dinsdag feestelijk afgesloten met de overhandiging van pakketten met stroop en sap aan wethouder Cees Taal van de gemeente Vijfheerenlanden en onze directeur Michiel Houtzagers. Dankzij financiële bijdragen van beide organisaties en een enorme inzet van vrijwilligers is in korte tijd heel veel werk verzet in de schitterende hoogstamboomgaarden. 

De digitale overhandiging van de hoogstamstroop en -sap

Ontzettend bedankt, vrijwilligers uit Schoonrewoerd!

Meer informatie over de Heerlijkheid Vijfheerenlanden en het bestellen van stroop of sap is te vinden op de website Heerlijkheid Vijfheerenlanden.

  • We kunnen niet zonder natuur

    Met een gezamenlijke oproep in in meerdere landelijke dagbladen roepen 64 organisaties namens miljoenen Nederlanders het kabinet op om te bouwen aan een toekomst waarin ruimte is voor natuur, een gezond klimaat en natuurvriendelijke landbouw en aan de slag te gaan…

    Lees verder

    Lees verder
  • De natuur is een voorwaarde voor een gezonde samenleving

    Hank Bartelink directeur-bestuurder LandschappenNL, is gesprekspartner samen met nog vier directeuren van natuur- en milieuorganisaties bij het gesprek over het stikstofdossier met de heer Remkes op maandag 15 augustus. Aanleiding voor het gesprek is de…

    Lees verder

    Lees verder
  • Omhoog met het veen

    Door het lage grondwaterpeil zakt de bodem in onze veengebieden soms meer dan een centimeter per jaar. Dit vormt een bedreiging voor kwetsbare planten en dieren en leidt tot een hogere C02-uitstoot. Daarom start het…

    Lees verder

    Lees verder
  • Gezocht: Enthousiaste jongeren voor natuurklussen

    Een bijenburcht bouwen, Tiny Forests (minibosjes) onderhouden, groente oogsten en bomen zagen; Tijdens de Nature Impact Days op 26 t/m 28 augustus kunnen jongeren in Zuid-Holland een weekend lang op verschillende locaties klussen doen om kennis te…

    Lees verder

    Lees verder