Fort Penserdijk ontvangt provinciaal compliment

We zijn blij en vereerd dat we deze maand het Compliment voor het Monument van Provincie Zuid-Holland ontvangen voor Fort Penserdijk. De provincie reikt het compliment maandelijks uit als blijk van erkenning voor gerestaureerde en herbestemde monumenten. Onze rentmeester Marianne Weeder mocht de oorkonde in ontvangst nemen.

Idde Lammers

Dankzij onze inzet, de hulp van Scouting Bas ’t Hart en de financiële steun van de Nationale Postcode Loterij en de provincie Zuid-Holland is het fort bij Brielle nu toegankelijk voor publiek. Geïnteresseerden kunnen zo de rijke historie van het fort beleven.

Lees het artikel van de provincie Zuid-Holland

Onze rentmeester Marianne Weeder neemt het compliment in ontvangst op de toegangsbrug naar Fort Penserdijk

Fort in de polder

Fort Penserdijk is, samen met Fort Noorddijk bij Nieuwenhoorn, onderdeel van de ‘Stelling van de Monden der Maas en het Haringvliet’. Beide forten dateren van 1884 en liggen tussen de vestingsteden Brielle en Hellevoetsluis. Ze vormden een verdediging tegen de vijand, die toen vanuit Engeland werd verwacht. Met aantal indundatiewerken konden stukken polder onder water gezet worden. De Engelsen zijn nooit gekomen, wel hebben de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog het fort gebruikt als onderdeel van hun verdedigingslinie.

Winterverblijfplaats voor vleermuizen

Tijdens de restauratie van Fort Penserdijk werden enkele ruimtes ontdekt die oorspronkelijk als munitieopslag hebben gediend, zogenaamde remises. De ruimtes lagen vol met grond en rommel, maar konden met een juiste inrichting prima als winterverblijfplaats voor vleermuizen dienen. De ruimtes zijn leeggemaakt, het metselwerk is hersteld, er zijn ‘vleermuishotels’ geplaatst en de deuren kregen een invliegopening. Dit laatste is nodig om een goed klimaat in de ruimtes te scheppen. Overwinterende vleermuizen houden van donkere en vochtige ruimtes zonder tocht en met kieren en spleten waarachter ze kunnen wegschuilen.

Win-win-win

Al jarenlang heeft Scouting Bas ’t Hart haar onderkomen in het fort. Het was voor hen een logische stap om de handen uit de mouwen te steken en een aantal klussen voor hun rekening te nemen. Vele handen maakten van de renovatie licht werk. Nu het fort van buiten en van binnen compleet is gerestaureerd, de scouting een prima onderkomen heeft én er verblijfruimtes voor vleermuizen zijn gerealiseerd, kan gezegd worden dat er een win-win-win situatie is ontstaan. Het Compliment voor het Monument van de provincie Zuid-Holland is de kers op de taart.

Open Monumentendag

Tijdens Open Monumentendag is het fort, net als meerdere monumenten in ons beheer, opengesteld voor het publiek. Open Monumentendag valt meestal in het middelste weekend van september. Zeker na de restauratie is een bezoek dan de moeite waard!

Dit project is mede mogelijk gemaakt met steun van:

  • Vlinderquiz

    Wat weet jij van vlinders? Speel de quiz en test jezelf in 10 veelzijdige vlindervragen.

    Lees verder

    Lees verder
  • Win een vlinderpakket

    Maak nu kans op het Vlinder Gelukspakket, ter waarde van 300 euro. Het pakket bestaat uit een vlinderkast, verrekijker, veldgids, zaadbommetjes en meer!

    Lees verder

    Lees verder
  • Heerlijke Lenterondjes

    Zingende vogels, frisgroene blaadjes en fleurige bloemen. De lente is een heerlijke periode om de natuur op te zoeken. Met deze vijf lenterondjes kun je er nu volop van genieten. Vraag de routes gratis aan…

    Lees verder

    Lees verder
  • Red de vlinder

    Het gaat heel slecht met vlinders in Zuid-Holland! En dat heeft ernstige gevolgen. Gelukkig kunnen we de vlinder helpen door meer kruidenrijk grasland te ontwikkelen.

    Lees verder

    Lees verder