Groene impuls voor de Zouweboezem

Samen met de provincie Utrecht en de Nationale Postcode Loterij werken we hard aan het herstel van de Zouweboezem. Dit is een Natura 2000-gebied bij Lexmond vol moerassen en rietvelden. In 2019 heeft de provincie Utrecht een beheerplan vastgesteld om de natuur in zes jaar te versterken. Het Zuid-Hollands Landschap neemt allerlei maatregelen om bedreigde moerasvogels en zeldzame waterdieren te beschermen.

Een deel van die maatregelen hebben we in de afgelopen twee jaar al uitgevoerd. Deze zomer ronden we de werkzaamheden af. Daarna monitoren we of het beoogde effect wordt bereikt of dat er bijgestuurd moet worden.

Zeldzame porseleinhoen

De porseleinhoen is bij uitstek een bewoner van pioniermoeras. Door het waterpeil te verhogen willen we van De Kikker (zo heet een klein deelgebied van de Zouweboezem) een aantrekkelijke broedplaats maken. We brengen hier het waterpeil omhoog door een nieuwe inlaat. Ook maken we grondkades en een uitlaatstuw. De benodigde grond halen we uit een naastgelegen terrein. Deze graafwerkzaamheden kunnen voor hinder zorgen in augustus 2022.

Porseleinhoen
Porseleinhoen met kuiken
Porseleinhoen – Foto: Piet Broefhof

Bescherming moerasvogels

In 2020 hebben we drijvende eilandjes geplaatst om de aangroei van waterriet te stimuleren. Zo werken we aan nieuwe broedgebied voor moerasvogels en de zwarte stern. We helpen de zwarte stern ook met nestvlotjes waarop ze kunnen broeden.

Zoeken naar balans

Hoewel de nestvlotjes druk gebruikt worden, heeft het ook een nadeel. Voor roofdieren is het meteen duidelijk waar er gebroed wordt. Vanuit het bosje bij De Kikker gaan roofvogels op jacht naar (jonge) zwarte sterns. Door het bosje te kappen vergroten we de overlevingskansen voor de zwarte stern. Met de kap herstellen we de situatie van voor de jaren ‘50. Het gebied is toen ontgonnen en beplant met populieren en griendhout.

We gaan in dit gebied het kwelwater vasthouden en zo nodig iets aanvullen. Hierdoor kan het moeras zich herstellen. Door af en toe te maaien en het maaisel af te voeren verhogen we de biodiversiteit.

  • Alarmerend nieuws: Vlinderpopulatie in 30 jaar gehalveerd in ons land

    Uit onderzoek van het CBS en De Vlinderstichting blijkt dat de vlinderpopulatie in Nederland sterk is afgenomen in de laatste dertig jaar. Tussen 1992 en 2023 daalde het aantal dagvlinders gemiddeld met 53 procent. Het…

    Lees verder

    Lees verder
  • De Bijentelling komt er weer aan!

    Dit jaar is de Nationale Bijentelling voor het eerst verlengd tot een tiendaagse telling. Tussen 15 en 24 april kan iedereen meedoen door een half uurtje wilde bijen te tellen. Dat kan overal; in je…

    Lees verder

    Lees verder
  • Heerlijke Lenterondjes

    Zingende vogels, frisgroene blaadjes en fleurige bloemen. De lente is een heerlijke periode om de natuur op te zoeken. Met deze vijf lenterondjes kun je er nu volop van genieten. Vraag de routes gratis aan…

    Lees verder

    Lees verder
  • Bezoekerspunt Sophiapolder verder onder nieuwe vlag

    Vijf jaar geleden nam Stichting Bezoekerspunt Sophiapolder het initiatief voor deze fraaie ontmoetingsplek. Vanaf dit seizoen neemt het Zuid-Hollands Landschap het stokje over en zetten we het goede werk voort. We kijken er naar uit…

    Lees verder

    Lees verder