Zwarte stern

De zwarte stern (Chlidonias niger) is een kleine stern met vrij korte staart en relatief brede vleugels. Een volwassen exemplaar is 20 tot 25 centimeter groot, met een vleugelspanwijdte van 59 centimeter. Het lichaamsgewicht is 60 tot 75 gram. In het voorjaar en de vroege zomer heeft de zwarte stern een roetzwarte kop en een geleidelijk naar grijs aflopend verenkleed op de borst. Het is een kolonievogel.

Alle icoonsoorten Volgende soort

Leefgebied

De zwarte stern verblijft graag in ondiepe en matig voedselrijke moerassen. Ook is hij te vinden in agrarische gebieden met veel sloten, moerasvegetatie en modderbanken. Uitgestrekte velden van krabbenscheer, waterviolier en fonteinkruiden en een welige, soortenrijke oeverzone vormen het favoriete leefgebied van deze vogel van zoet- en brakwatermoerassen. Het voorjaar is de periode om de zwarte stern te zien.

Zwarte sternroute

Een klein gedeelte van de zwarte sterns kiest voor Nederland als broedgebied. De ruim 1300 broedparen (2018) verblijven dan ook in de gebieden van het Zuid-Hollands Landschap. De belangrijkste broedgebieden zijn in de Krimpenerwaard, de Nieuwkoopse Plassen, Kinderdijk en Zouweboezem. Sinds de zomer van 2020 is de Zouweboezem 60 rieteilandjes rijker. Dit is een toplocatie is voor moerasvogels als de zwarte stern. Het Zuid-Hollands Landschap biedt een natuurstruinroute aan, zodat je deze bijzondere vogels van dichtbij kunt bekijken.

 Zwarte sternroute (7,5 km)

Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
  • Teken voor een sterke Europese Natuurherstelwet!

    De natuur in Europa en zeker in Nederland staat onder zware druk. De voorgenomen Natuurherstelwet van de Europese Commissie is daarom hard nodig om de achteruitgang van vele soorten planten en dieren en hun leefgebieden…

    Lees verder

    Lees verder
  • Heikikkers voelen zich weer thuis in de Krimpenerwaard

    De kans dat je in de Krimpenerwaard een heikikker tegenkomt, is een stuk groter geworden. In 2009 hebben we acht poelen gegraven in Polder Bilwijk. Deze worden nu volop gebruikt voor het afzetten van eitjes…

    Lees verder

    Lees verder
  • Zuid-Hollands Landschap benoemt nieuwe directeur-bestuurder

    Stichting Het Zuid-Hollands Landschap stelt ervaren manager en bestuurder Jos Bisschops aan als nieuwe directeur-bestuurder. Bisschops volgt Michiel Houtzagers op die na 15 jaar de organisatie verlaat voor een rol bij de provincie Utrecht.

    Lees verder

    Lees verder
  • Vacatures

    Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

    Lees verder

    Lees verder