Heikikkers voelen zich weer thuis in de Krimpenerwaard

De kans dat je in de Krimpenerwaard een heikikker tegenkomt, is de laatste jaren een stuk groter geworden. In 2009 heeft het Zuid-Hollands Landschap acht poelen gegraven in Polder Bilwijk, om ruimte te bieden aan deze markante kikker. Je kunt ze herkennen aan de iets spitse snuit en een patroon van donkere vlekken. In de paartijd kleuren mannetjes voor een paar dagen licht- tot felblauw, een bijzonder verschijnsel!


Drie heikikkers
Richard Struijk
Kikkerdril

Aangelegde plassen zitten vol kikkerdril

Nu we ruim 10 jaar verder zijn, kunnen we vaststellen dat deze poelen een groot succes zijn geworden. In de aangelegde plassen zijn door RAVON onderzoeker Richard Struijk dit jaar al zo’n 600 eiklompen, het kenmerkende kikkerdril, aangetroffen met wel honderden eieren/larven per klomp. De poelen in Polder Bilwijk worden volop gebruikt, omdat de vrouwtjes hier veilig hun eitjes kunnen afzetten.

Kansen op verder verspreiding

De ontwikkeling van het Natuurnetwerk Nederland en de moerasverbinding langs Bilwijk, moet kansen gaan bieden voor de verdere verspreiding van de heikikker in de Krimpenerwaard. De poelen zijn vooruitlopend op de grote natuurontwikkeling aangelegd. Vanaf 2025 wordt de polder verder ingericht voor weidevogels, botanische doelen en veenmoeras.

 • Gezocht: 568 Beschermers

  Voor het eind van het jaar zoeken we 568 mensen die de Zuid-Hollandse natuur willen beschermen. Onze drukke provincie heeft meer natuur nodig. Ga jij de uitdaging met ons aan? Word dan vandaag nog Beschermer.

  Lees verder

  Lees verder
 • Natuurherstel nog steeds even noodzakelijk

  Gisteren heeft de kiezer gesproken waarmee een aardverschuiving in de Nederlandse politiek een feit is. Natuurherstel is vandaag en morgen even noodzakelijk als gisteren. Dertien groene organisaties roepen werk van maakt.

  Lees verder

  Lees verder
 • De mooiste boswandelingen

  Hoor je die bladeren knisperen onder je voeten en ruik je die heerlijke bosgeuren al? Met deze vernieuwde routes kom je vol energie weer thuis. Vraag ze gratis aan voor een prachtige herfstwandeling bij het…

  Lees verder

  Lees verder
 • Vacatures

  Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

  Lees verder

  Lees verder