Heikikkers voelen zich weer thuis in de Krimpenerwaard

De kans dat je in de Krimpenerwaard een heikikker tegenkomt, is de laatste jaren een stuk groter geworden. In 2009 heeft het Zuid-Hollands Landschap acht poelen gegraven in Polder Bilwijk, om ruimte te bieden aan deze markante kikker. Je kunt ze herkennen aan de iets spitse snuit en een patroon van donkere vlekken. In de paartijd kleuren mannetjes voor een paar dagen licht- tot felblauw, een bijzonder verschijnsel!


Drie heikikkers
Richard Struijk
Kikkerdril

Aangelegde plassen zitten vol kikkerdril

Nu we ruim 10 jaar verder zijn, kunnen we vaststellen dat deze poelen een groot succes zijn geworden. In de aangelegde plassen zijn door RAVON onderzoeker Richard Struijk dit jaar al zo’n 600 eiklompen, het kenmerkende kikkerdril, aangetroffen met wel honderden eieren/larven per klomp. De poelen in Polder Bilwijk worden volop gebruikt, omdat de vrouwtjes hier veilig hun eitjes kunnen afzetten.

Kansen op verder verspreiding

De ontwikkeling van het Natuurnetwerk Nederland en de moerasverbinding langs Bilwijk, moet kansen gaan bieden voor de verdere verspreiding van de heikikker in de Krimpenerwaard. De poelen zijn vooruitlopend op de grote natuurontwikkeling aangelegd. Vanaf 2025 wordt de polder verder ingericht voor weidevogels, botanische doelen en veenmoeras.

 • Vlinderquiz

  Wat weet jij van vlinders? Speel de quiz en test jezelf in 10 veelzijdige vlindervragen.

  Lees verder

  Lees verder
 • Win een vlinderpakket

  Maak nu kans op het Vlinder Gelukspakket, ter waarde van 300 euro. Het pakket bestaat uit een vlinderkast, verrekijker, veldgids, zaadbommetjes en meer!

  Lees verder

  Lees verder
 • Heerlijke Lenterondjes

  Zingende vogels, frisgroene blaadjes en fleurige bloemen. De lente is een heerlijke periode om de natuur op te zoeken. Met deze vijf lenterondjes kun je er nu volop van genieten. Vraag de routes gratis aan…

  Lees verder

  Lees verder
 • Red de vlinder

  Het gaat heel slecht met vlinders in Zuid-Holland! En dat heeft ernstige gevolgen. Gelukkig kunnen we de vlinder helpen door meer kruidenrijk grasland te ontwikkelen.

  Lees verder

  Lees verder