Heikikkers voelen zich weer thuis in de Krimpenerwaard

De kans dat je in de Krimpenerwaard een heikikker tegenkomt, is de laatste jaren een stuk groter geworden. In 2009 heeft het Zuid-Hollands Landschap acht poelen gegraven in Polder Bilwijk, om ruimte te bieden aan deze markante kikker. Je kunt ze herkennen aan de iets spitse snuit en een patroon van donkere vlekken. In de paartijd kleuren mannetjes voor een paar dagen licht- tot felblauw, een bijzonder verschijnsel!


Drie heikikkers
Richard Struijk
Kikkerdril

Aangelegde plassen zitten vol kikkerdril

Nu we ruim 10 jaar verder zijn, kunnen we vaststellen dat deze poelen een groot succes zijn geworden. In de aangelegde plassen zijn door RAVON onderzoeker Richard Struijk dit jaar al zo’n 600 eiklompen, het kenmerkende kikkerdril, aangetroffen met wel honderden eieren/larven per klomp. De poelen in Polder Bilwijk worden volop gebruikt, omdat de vrouwtjes hier veilig hun eitjes kunnen afzetten.

Kansen op verder verspreiding

De ontwikkeling van het Natuurnetwerk Nederland en de moerasverbinding langs Bilwijk, moet kansen gaan bieden voor de verdere verspreiding van de heikikker in de Krimpenerwaard. De poelen zijn vooruitlopend op de grote natuurontwikkeling aangelegd. Vanaf 2025 wordt de polder verder ingericht voor weidevogels, botanische doelen en veenmoeras.

Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
 • Teken voor een sterke Europese Natuurherstelwet!

  De natuur in Europa en zeker in Nederland staat onder zware druk. De voorgenomen Natuurherstelwet van de Europese Commissie is daarom hard nodig om de achteruitgang van vele soorten planten en dieren en hun leefgebieden…

  Lees verder

  Lees verder
 • Heikikkers voelen zich weer thuis in de Krimpenerwaard

  De kans dat je in de Krimpenerwaard een heikikker tegenkomt, is een stuk groter geworden. In 2009 hebben we acht poelen gegraven in Polder Bilwijk. Deze worden nu volop gebruikt voor het afzetten van eitjes…

  Lees verder

  Lees verder
 • Zomerkrant 2023

  Picknicken, genieten van de zonsondergang, een krekelconcert of een heerlijke wandeling? Onze boswachters hebben speciaal voor jou de leukste tips verzameld in de Zomerkrant. Gratis beschikbaar voor iedere natuurliefhebber!

  Lees verder

  Lees verder
 • Vacatures

  Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

  Lees verder

  Lees verder