Hoera! De Crezéepolder is aangekocht

Fantastisch nieuws: Stichting Het Zuid-Hollands Landschap is de winnaar van de aanbesteding van het nieuwe getijdennatuurgebied de Crezéepolder langs rivier de Noord. De provincie Zuid-Holland koos Stichting het Zuid-Hollands Landschap als de bieder met het beste plan en het beste bod. Hiermee komt een stuk zeldzame, vrij toegankelijke deltanatuur in veilige handen.

Veel donateurs van het Zuid-Hollands Landschap hebben grif gegeven om dit gebied te kunnen verwerven, beschermen en onderhouden. Eerder was Stichting Het Zuid-Hollands Landschap ook aangewezen als winnaar van de aanbesteding. Ook in deze nieuwe ronde kwam de Stichting als winnaar uit de bus.

Directeur van Stichting Het Zuid-Hollands Landschap Michiel Houtzagers: “We zijn ontzettend blij dat we de Crezéepolder nu echt kunnen kopen. We hebben eerder een actie voor de Crezéepolder op touw gezet. Dankzij giften van Beschermers en donateurs van onze stichting ontvingen we een aanzienlijk bedrag van de kosten voor aankoop en verdere ontwikkeling van het gebied. Daar zijn we alle donateurs heel dankbaar voor! Het laat zien hoe belangrijk mensen beschermde natuur dichtbij vinden. Ook zijn er meerdere fondsen waarvan we weten dat ze ons financieel steunen in de aankoop en ontwikkeling van de Crezéepolder. Dankzij al die steun kunnen we dit mogelijk maken.”

Bekijk het gebied in Google Maps.

Eiland van IJsselmonde

Stichting Het Zuid-Hollands Landschap is blij dat het de Crezéepolder kan toevoegen aan de al door haar beschermde natuur op het Eiland van IJsselmonde. Houtzagers: “Wij vinden het belangrijk dat juist de bewoners van een drukke regio als IJsselmonde volop kunnen genieten van natuur dichtbij.” We willen het aandeel beschermde natuur in de provincie Zuid-Holland vergroten van 6 naar 10 procent. “Het absolute minimum, zeker in vergelijking met de rijker bedeelde andere provincies,” aldus Houtzagers. “Wij beheren inmiddels veel van dit soort getijdennatuur zoals de Sophiapolder en Klein Profijt en je ziet dat het werkt: de visarend vliegt al boven Ridderkerk en over een poosje zwemt de bever tot in Rotterdam.”

Bijzondere soorten

Stichting Het Zuid-Hollands Landschap laat de Crezéepolder verder uitgroeien tot een vrij toegankelijke natuuroase op steenworp van Ridderkerk en Hendrik-Ido-Ambacht. Je kunt er prachtig wandelen en je loopt de kans veel vogel- en plantensoorten tegen te komen. Hele bijzondere soorten krijgen in de Crezéepolder weer de ruimte. Bijvoorbeeld de spindotter en echte heemst, de blauwborst en de lepelaar. Straks kun je er zelfs de bever en de visarend tegenkomen.

Ook de natuur beschermen?

Word net als 50.000 gezinnen in Zuid-Holland Beschermer van Stichting Het Zuid-Hollands Landschap.

Word Beschermer

Michiel Houtzagers directeur Stichting
Het Zuid-Hollands Landschap

Dankzij de gulle giften van donateurs van onze stichting ontvingen we een aanzienlijk bedrag van de kosten voor aankoop en verdere ontwikkeling van het gebied. Daar zijn we alle donateurs heel dankbaar voor!

Michiel Houtzagers directeur Stichting
Het Zuid-Hollands Landschap

  • Alarmerend nieuws: Vlinderpopulatie in 30 jaar gehalveerd in ons land

    Uit onderzoek van het CBS en De Vlinderstichting blijkt dat de vlinderpopulatie in Nederland sterk is afgenomen in de laatste dertig jaar. Tussen 1992 en 2023 daalde het aantal dagvlinders gemiddeld met 53 procent. Het…

    Lees verder

    Lees verder
  • De Bijentelling komt er weer aan!

    Dit jaar is de Nationale Bijentelling voor het eerst verlengd tot een tiendaagse telling. Tussen 15 en 24 april kan iedereen meedoen door een half uurtje wilde bijen te tellen. Dat kan overal; in je…

    Lees verder

    Lees verder
  • Heerlijke Lenterondjes

    Zingende vogels, frisgroene blaadjes en fleurige bloemen. De lente is een heerlijke periode om de natuur op te zoeken. Met deze vijf lenterondjes kun je er nu volop van genieten. Vraag de routes gratis aan…

    Lees verder

    Lees verder
  • Bezoekerspunt Sophiapolder verder onder nieuwe vlag

    Vijf jaar geleden nam Stichting Bezoekerspunt Sophiapolder het initiatief voor deze fraaie ontmoetingsplek. Vanaf dit seizoen neemt het Zuid-Hollands Landschap het stokje over en zetten we het goede werk voort. We kijken er naar uit…

    Lees verder

    Lees verder