Natuureiland Sophiapolder Hendrik-Ido-Ambacht

Foto: Idde Lammers Foto: Idde Lammers

Midden in de getijdenrivier De Noord ligt het natuureiland Sophiapolder. Je kan er alleen met een voetveer komen voor een wandeling van 2,5 kilometer over vlonders en dijken. Laat je gratis overzetten en geniet van de natuur. Voor de vaart terug hoef je geen apart ticket te hebben. Vergeet niet je coronatoegangsbewijs en ID mee te nemen als je het bezoekerspunt wilt bezoeken.

Boek hier je gratis ticket(s)

Om op het eiland te komen, zetten de vrijwillige schippers van het Zuid-Hollands Landschap je graag over met een voetveer. De overtocht duurt 5 à 10 minuten en er kunnen maximaal 4 passagiers mee. Zo houden we de groepen klein in verband met corona. Voor de terugvaart heb je geen apart ticket nodig.

  • Het dragen van een mondkapje hoeft niet, maar mag natuurlijk wel.
  • Bij dichte mist of onweer vaart de pont niet.
  • Honden en fietsen mogen niet mee.
  • Houd er rekening mee dat het eiland moeilijk bereikbaar is voor hulpdiensten.
  • Neem je coronatoegangsbewijs en ID mee als je het bezoekerspunt wilt bezoeken.

Reserveren voor de gratis overtocht
Na 1 november wordt er in de wintermaanden alleen gevaren op onderstaande data:   

Wintervaren naar de Sophiapolder:

  • 20 november
  • 18 december
  • 15 januari
  • 19 februari

Van 12:00 uur tot 16:00 uur (laatste afvaart van het eiland) en onder voorbehoud van coronamaatregelen en weersgesteldheid.

De Sophiapont vaart ook op 1e en 2e Paasdag, Hemelvaartsdag en 1e en 2e Pinksterdag van 12:00 uur tot 17:00 uur (16:00 uur laatste afvaart van het eiland).

Dynamische natuurmagneet

Het gebied met zandplaten en kreken verandert voortdurend onder de invloed van het getij. De voedselrijke slikplaten werken als een magneet op vogels als kluut, tureluur, bergeend en groenpootruiter. In de kreken waden vaak lepelaars. Met hun lepelvormige snavel vangen ze zigzaggend voedsel uit het water. Grauwe gans en Canadese gans zijn het hele jaar op het eiland te zien. 

Op de hogere grond groeien akkerdistel, koninginnekruid, sintjanskruid en kattenstaart. Planten die veel insecten aantrekken. Let daarom op prachtige vlinders en verschillende soorten hommels en bijen. In de natte delen groeien waterereprijs, riet en spindotter die in het voorjaar opvallende gele bloemen heeft. Deze plant verdwijnt bij vloed compleet onder water, bij eb zitten de groene en gele blaadjes nog onder een dun laagje modder.

Een historisch eiland

Het eiland ontstond in de 14e eeuw door verzanding in de rivier de Noord. Omstreeks 1850 werd één van de zandbanken ingepolderd en vernoemd naar Koningin Sophia, de vrouw van Koning Willem III. Rond 1900 kwam de Sophiapolder in agrarisch gebruik, terwijl op de Rietbaan een scheepssloperij ontstond. Bij vloed voeren afgedankte zeeschepen de rietbaan op. Het sloperswerk zorgde voor een enorme vervuiling. In 1996 werd besloten dat de 77 hectare grote Sophiapolder natuur zou worden ter compensatie van de aanleg van de Betuweroute. De scheepswrakken werden opgeruimd, de bodem gesaneerd en de goederentreinen denderen inmiddels zo’n 25 meter diep onder je voeten door. De Sophiaspoortunnel is acht kilometer lang.

Neem een kijkje bij het bezoekerspunt

Dit splinternieuwe bezoekerspunt is een prachtig initiatief van Stichting Bezoekerspunt Sophiapolder. Samen met het Zuid-Hollands Landschap en veel vrijwilligers hebben zij een ruimte gecreëerd waardoor je als bezoeker nu zowel binnen als buiten van het prachtige gebied kunt genieten.

De ruimte heeft een educatieve functie tijdens excursies en kan daarnaast ook gebruikt worden voor (kleinschalige) bijeenkomsten zoals lezingen of vergaderingen. Het is goed geïsoleerd, volledig zelfvoorzienend met 30 zonnepanelen op het dak en er is een zuiveringsinstallatie voor het afvalwater. 

Tijdens het vaarseizoen is het bezoekerspunt geopend op woensdag, zaterdag-en zondagmiddag van 12-17 uur. Op de overige dagen kan deze locatie geboekt worden voor groepsactiviteiten. Stuur een mail naar info@bezoekerspunt-sophiapolder.nl en vraag naar de mogelijkheden.

Praktische info

Parkeren

Parkeren kan bij Veersedijk 301 in Hendrik-Ido-Ambacht.

Honden niet toegestaan

Honden zijn niet toegestaan op het eiland.

Ongeschikt

Het voetveer en de onverharde paden met hoogteverschillen vormen serieuze obstakels voor wie slecht ter been is.

Horeca in de buurt

Volg de Veersedijk en vervolgens de Ringdijk naar Zwijndrecht, daar vind je aan de dijk voldoende horeca.

Wandelen

Wandel over vlonders en paden door dit waterlandschap met uitzicht op het historische waterfront van Dordrecht en de drukke binnenvaart op De Noord.

Openbaar vervoer

Bus 88, halte Laan van Walburg, Hendrik-Ido-Ambacht; daarna nog ruim 10 minuten lopen. Plan je reis op 9292.nl of op Google Maps.

Fietsen

Het is niet mogelijk om de fiets mee te nemen naar de Sophiapolder.

Uitzichtpunt

Het uitkijkpunt aan de zuidkant biedt een fraai zicht op het rivierfront van de historische stad Dordrecht. Het uitkijkpunt aan de oostkant ziet uit op De Noord, onderdeel van de druk bevaren scheepvaartroute Rotterdam-Antwerpen. Vanuit de vogelkijkhut in het midden geniet je van het in- en uitstromende water en de bijzondere natuur die daar bij hoort.

Vogels kijken

Ja! Neem je verrekijker mee en zet onze Vogelzoekkaart op je mobiel, waarmee je 24 vogelsoorten leert herkennen in zoetwatergetijdennatuur. 

Stevig schoeisel
Vaartijden

Vanaf 17 juli zetten de vrijwillige schippers van het Zuid-Hollands Landschap je weer gratis over met een voetvoer naar het eiland.

Er wordt om het kwartier gevaren op:
Woensdagen van 12.00 tot 16.00 uur
Zaterdagen van 12.00 tot 16.00 uur
Zondagen van 12.00 tot 16.00 uur

Reserveren is verplicht. Voor de terugvaart heb je geen apart ticket nodig.
Contact met de schipper: 06-82058208 (alleen bereikbaar tijdens de vaardienst)

Boek hier je ticket(s)

Publieks­lievelingen

Kluut, tureluur, bergeend, groenpootruiter,lepelaar, akkerdistel, koninginnekruid, sintjanskruid, kattenstaart, waterereprijs, riet en spindotter.

Locatie

Veersedijk 301, Hendrik-Ido-Ambacht

Routes in dit gebied

Fietsroute 36 km
Barendrecht
13 beoordelingen
Fietsroute 44 km
Dordrecht
1 beoordeling

Activiteiten in dit gebied