Natuureiland Sophiapolder Hendrik-Ido-Ambacht

Foto: Idde Lammers Foto: Idde Lammers

Midden in de getijdenrivier De Noord ligt het natuureiland Sophiapolder. Je kan er alleen met een klein voetveer komen voor een wandeling van 2,5 kilometer over vlonders en dijken. Je ervaart het eilandgevoel door de geïsoleerde ligging midden in de drukbevaren rivieren van de Drechtstedenregio.

Extra voorzorgsmaatregelen i.v.m. het coronavirus

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan neemt ook het Zuid-Hollands Landschap extra voorzorgsmaatregelen. Het voetveer naar Sohiapolder is daarom tijdelijk uit de vaart. 

We volgen de ontwikkelingen en de maatregelen vanuit de overheid op de voet. Zodra er weer volgens de normale dienst gevaren kan worden, laten we dit weten via onze (online) kanalen.

Hartelijk dank voor je begrip in deze bijzondere situatie.

Oorspronkelijke tekst

Het uitkijkpunt aan de zuidkant biedt een fraai zicht op het rivierfront van de historische stad Dordrecht. De Noord is onderdeel van de druk bevaren scheepvaartroute Rotterdam-Antwerpen, dat is goed te zien aan het uitkijkpunt aan de oostkant. Vanuit de vogelkijkhut geniet je van het in- en uitstromende water en de bijzondere natuur die daar bij hoort. De smallere zijtak van de Noord, de Rietbaan, stroomt aan de westkant om het eiland heen.

Dynamische natuurmagneet

Wist je dat je in de Sophiapolder regelmatig samen met de boswachter kunt wadlopen? Het gebied met zandplaten en kreken verandert voortdurend onder de invloed van het getij.

De voedselrijke slikplaten werken als een magneet op vogels als kluut, tureluur, bergeend en groenpootruiter. In de kreken waden vaak lepelaars. Met hun lepelvormige snavel vangen ze zigzaggend voedsel uit het water. Grauwe gans en Canadese gans zijn het hele jaar op het eiland te zien. 

Op de hogere grond groeien akkerdistel, koninginnekruid, sintjanskruid en kattenstaart. Planten die veel insecten aantrekken. Let daarom op prachtige vlinders en verschillende soorten hommels en bijen. In de natte delen groeien waterereprijs, riet en spindotter die in het voorjaar opvallende gele bloemen heeft. Deze plant verdwijnt bij vloed compleet onder water, bij eb zitten de groene en gele blaadjes nog onder een dun laagje modder.

Een uitdagende bestemming

Het veerpontje naar de Sophiapolder is gratis en vertrekt van de Veersedijk 301 in Hendrik-Ido-Ambacht waar je ook kan parkeren. De wachttijd is maximaal 15 minuten, de overtocht duurt 5 à 10 minuten en er kunnen maximaal 11 passagiers mee. Bij dichte mist of onweer vaart de pont niet. Honden en fietsen mogen niet mee! Ook worden er in de Sophiapolder regelmatig begeleide excursies gehouden. Leer samen met een gids het eiland kennen.

Het eiland is vrij toegankelijk, maar besef dat het eiland een uitdagende bestemming is voor wie slecht ter been is. Het duurt langer voor hulpdiensten ter plaatse zijn als u 112 belt. 

Een historisch eiland

Het eiland ontstond in de 14e eeuw door verzanding in de rivier de Noord. Omstreeks 1850 werd één van de zandbanken ingepolderd en vernoemd naar Koningin Sophia, de vrouw van Koning Willem III. Rond 1900 kwam de Sophiapolder in agrarisch gebruik, terwijl op de Rietbaan een scheepssloperij ontstond. Bij vloed voeren afgedankte zeeschepen de rietbaan op. Het sloperswerk zorgde voor een enorme vervuiling. In 1996 werd besloten dat de 77 hectare grote Sophiapolder natuur zou worden ter compensatie van de aanleg van de Betuweroute. De scheepswrakken werden opgeruimd, de bodem gesaneerd en de goederentreinen denderen inmiddels zo’n 25 meter diep onder je voeten door. De Sophiaspoortunnel is acht kilometer lang.

Neem een kijkje bij het bezoekerspunt

Dit splinternieuwe bezoekerspunt is een prachtig initiatief van Stichting Bezoekerspunt Sophiapolder. Samen met het Zuid-Hollands Landschap en veel vrijwilligers hebben zij een ruimte gecreëerd waardoor je als bezoeker nu zowel binnen als buiten van het prachtige gebied kunt genieten.

De ruimte heeft een educatieve functie tijdens excursies en kan daarnaast ook gebruikt worden voor (kleinschalige) bijeenkomsten zoals lezingen of vergaderingen. Het is goed geïsoleerd, volledig zelfvoorzienend met 30 zonnepanelen op het dak en er is een zuiveringsinstallatie voor het afvalwater. 

Tijdens het vaarseizoen is het bezoekerspunt geopend op woensdag, zaterdag-en zondagmiddag van 12-17 uur. Op de overige dagen kan deze locatie geboekt worden voor groepsactiviteiten. Stuur een mail naar info@ambachtsamen.nl en vraag naar de mogelijkheden.

Praktische info

Parkeren

Parkeren kan bij Veersedijk 301 in Hendrik-Ido-Ambacht.

Honden niet toegestaan

Honden zijn niet toegestaan op het eiland.

Ongeschikt

Het voetveer en de onverharde paden met hoogteverschillen vormen serieuze obstakels voor wie slecht ter been is.

Horeca in de buurt

Volg de Veersedijk en vervolgens de Ringdijk naar Zwijndrecht, daar vind je aan de dijk voldoende horeca.

Wandelen

Wandel over vlonders en paden door dit waterlandschap met uitzicht op het historische waterfront van Dordrecht en de drukke binnenvaart op De Noord.

Openbaar vervoer

Bus 88, halte Laan van Walburg, Hendrik-Ido-Ambacht; daarna nog ruim 10 minuten lopen. Plan je reis op 9292.nl of op Google Maps.

Fietsen

Het is niet mogelijk om de fiets mee te nemen naar de Sophiapolder.

Uitzichtpunt

Het uitkijkpunt aan de zuidkant biedt een fraai zicht op het rivierfront van de historische stad Dordrecht. Het uitkijkpunt aan de oostkant ziet uit op De Noord, onderdeel van de druk bevaren scheepvaartroute Rotterdam-Antwerpen. Vanuit de vogelkijkhut in het midden geniet je van het in- en uitstromende water en de bijzondere natuur die daar bij hoort.

Vogels kijken

Ja! Neem je verrekijker mee en zet onze Vogelzoekkaart op je mobiel, waarmee je 24 vogelsoorten leert herkennen in zoetwatergetijdennatuur. 

Oude gympen, laarzen of blote voeten
Vaartijden

Extra voorzorgsmaatregelen i.v.m. het coronavirus

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan neemt ook het Zuid-Hollands Landschap extra voorzorgsmaatregelen. Het voetveer naar Sohiapolder is daarom tijdelijk uit de vaart. 

Hartelijk dank voor je begrip in deze bijzondere situatie.

Publieks­lievelingen

Kluut, tureluur, bergeend, groenpootruiter,lepelaar, akkerdistel, koninginnekruid, sintjanskruid, kattenstaart, waterereprijs, riet en spindotter.

Locatie

Veersedijk 301, Hendrik-Ido-Ambacht

Routes in dit gebied

Fietsroute 36 km
Barendrecht
12 beoordelingen
Fietsroute 44 km
Dordrecht
1 beoordeling

Activiteiten in dit gebied