Tijdelijk afgesloten Van Dixhoorndriehoek geeft planten en dieren rust

De natte duinvalleien in de Van Dixhoorndriehoek bij Hoek van Holland worden de komende zomer gedeeltelijk afgesloten. Het duingebied is in beheer van het Zuid-Hollands Landschap. De duinen zijn via de wandelpaden vrij toegankelijk voor publiek, zodat iedereen kan genieten van al het moois wat het duin te bieden heeft. Helaas wordt er veel buiten de paden gewandeld, lopen honden los, zijn er orchideeën uitgestoken en gaan ruiters buiten de ruiterpaden. Dat is te belastend voor de natuur in dit gebied. Om de natuur op deze plek meer rust te geven, wordt een deel van het gebied vanaf deze zomer afgesloten.  

Gezond en vitaal

Het Zuid-Hollands Landschap streeft naar een gezond en vitaal duin, waar mens en dier zich thuis voelen. Iedereen is welkom in de Van Dixhoorndriehoek. Daarbij staat het welzijn van de natuur altijd voorop. In kwetsbaar Natura2000-gebied worden plant- en diersoorten zorgvuldig gemonitord. Bij recente observaties in het duingebied, kwam naar voren dat de natuur te lijden heeft onder verstoring. Er wordt te veel van de paden afgeweken door recreanten (met en zonder honden), ruiters en mountainbikers. Ook zijn op verschillende plaatsen zeldzame orchideeën uitgestoken. Om ervoor te zorgen dat de rust voor plant en dier weer terugkomt, is er voor gekozen om hekken in het gebied te plaatsen die duidelijk de niet begaanbare delen van de Van Dixhoorndriehoek markeren. In de komende periode zal ook extra gehandhaafd worden op de naleving van de toegangsrichtlijnen voor het gebied. 

Boswachter Fred Spreen licht toe: “Helaas is deze extra maatregel noodzakelijk. We hadden het liever niet gedaan, maar we zien te veel verstoring; van vertrapte (of zelfs uitgestoken) orchideeën tot rondslingerend afval en loslopende honden. De Van Dixhoorndriehoek is een uniek gebied; de natuur hier, vlak onder de rook van de Maasvlakte, is prachtig en bijzonder. Maar ook kwetsbaar. We sluiten het nu deels af zodat de natuur de rust krijgt die het nodig heeft.”

Genieten kan nog steeds

We bieden een prachtige wandelroute aan van 3,5 kilometer door de Van Dixhoorndriehoek. Langs de route kun je genieten van zeldzame orchideeën, parnassia en vogels die snoepen van de duindoornbessen. Ook honden zijn welkom, mits aangelijnd. 

Fred Spreen Boswachter

We ontvangen ontzettend graag mensen in onze gebieden, want we zijn trots op wat we doen. Maar voor al het bezoek aan natuurgebieden geldt: houd je aan de regels, blijf op de paden en neem afval mee. Zo kunnen natuur beleven en beschermen hand in hand gaan.

Fred Spreen Boswachter

 • Gezocht: 568 Beschermers

  Voor het eind van het jaar zoeken we 568 mensen die de Zuid-Hollandse natuur willen beschermen. Onze drukke provincie heeft meer natuur nodig. Ga jij de uitdaging met ons aan? Word dan vandaag nog Beschermer.

  Lees verder

  Lees verder
 • Natuurherstel nog steeds even noodzakelijk

  Gisteren heeft de kiezer gesproken waarmee een aardverschuiving in de Nederlandse politiek een feit is. Natuurherstel is vandaag en morgen even noodzakelijk als gisteren. Dertien groene organisaties roepen werk van maakt.

  Lees verder

  Lees verder
 • De mooiste boswandelingen

  Hoor je die bladeren knisperen onder je voeten en ruik je die heerlijke bosgeuren al? Met deze vernieuwde routes kom je vol energie weer thuis. Vraag ze gratis aan voor een prachtige herfstwandeling bij het…

  Lees verder

  Lees verder
 • Vacatures

  Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

  Lees verder

  Lees verder