Tijdelijk afgesloten Van Dixhoorndriehoek geeft planten en dieren rust

De natte duinvalleien in de Van Dixhoorndriehoek bij Hoek van Holland worden de komende zomer gedeeltelijk afgesloten. Het duingebied is in beheer van het Zuid-Hollands Landschap. De duinen zijn via de wandelpaden vrij toegankelijk voor publiek, zodat iedereen kan genieten van al het moois wat het duin te bieden heeft. Helaas wordt er veel buiten de paden gewandeld, lopen honden los, zijn er orchideeën uitgestoken en gaan ruiters buiten de ruiterpaden. Dat is te belastend voor de natuur in dit gebied. Om de natuur op deze plek meer rust te geven, wordt een deel van het gebied vanaf deze zomer afgesloten.  

Gezond en vitaal

Het Zuid-Hollands Landschap streeft naar een gezond en vitaal duin, waar mens en dier zich thuis voelen. Iedereen is welkom in de Van Dixhoorndriehoek. Daarbij staat het welzijn van de natuur altijd voorop. In kwetsbaar Natura2000-gebied worden plant- en diersoorten zorgvuldig gemonitord. Bij recente observaties in het duingebied, kwam naar voren dat de natuur te lijden heeft onder verstoring. Er wordt te veel van de paden afgeweken door recreanten (met en zonder honden), ruiters en mountainbikers. Ook zijn op verschillende plaatsen zeldzame orchideeën uitgestoken. Om ervoor te zorgen dat de rust voor plant en dier weer terugkomt, is er voor gekozen om hekken in het gebied te plaatsen die duidelijk de niet begaanbare delen van de Van Dixhoorndriehoek markeren. In de komende periode zal ook extra gehandhaafd worden op de naleving van de toegangsrichtlijnen voor het gebied. 

Boswachter Fred Spreen licht toe: “Helaas is deze extra maatregel noodzakelijk. We hadden het liever niet gedaan, maar we zien te veel verstoring; van vertrapte (of zelfs uitgestoken) orchideeën tot rondslingerend afval en loslopende honden. De Van Dixhoorndriehoek is een uniek gebied; de natuur hier, vlak onder de rook van de Maasvlakte, is prachtig en bijzonder. Maar ook kwetsbaar. We sluiten het nu deels af zodat de natuur de rust krijgt die het nodig heeft.”

Genieten kan nog steeds

We bieden een prachtige wandelroute aan van 3,5 kilometer door de Van Dixhoorndriehoek. Langs de route kun je genieten van zeldzame orchideeën, parnassia en vogels die snoepen van de duindoornbessen. Ook honden zijn welkom, mits aangelijnd. 

We ontvangen ontzettend graag mensen in onze gebieden, want we zijn trots op wat we doen. Maar voor al het bezoek aan natuurgebieden geldt: houd je aan de regels, blijf op de paden en neem afval mee. Zo kunnen natuur beleven en beschermen hand in hand gaan.

Fred Spreen Boswachter

Fred Spreen Boswachter

 • Maaien in de natuur – hoe zit dat?

  Terwijl de meeste Nederlanders van een luie vakantie genieten, is het voor boswachters in regio Veenweiden nu flink aanpoten. De hooibouw is een belangrijke periode voor het beheer van onze graslanden. Maaien is een uitgekiende…

  Lees verder

  Lees verder
 • Gezocht: Fotomodellen

  Lijkt het je leuk model te staan voor foto’s die het Zuid-Hollands Landschap gebruikt voor tijdschrift, email-nieuwsbrieven, website en meer? Dit is je kans! Het kost je een paar uur. Als tegenprestatie ontvang je professionele…

  Lees verder

  Lees verder
 • Zomer in Zuid-Holland

  Zonnebril op, water bij de hand en sportieve stappers aan? Dan ben je klaar voor onze zomerwandelingen! Struin door de duinen, geniet van bloemrijke graslanden of kies voor een verkwikkende boswandeling.

  Lees verder

  Lees verder
 • Gratis magazine

  Vind je het leuk om in Zuid-Holland op pad te gaan? En ben je dol op de natuur? Dan is dit magazine wat voor jou.

  Lees verder

  Lees verder